Και 2η κατηγορία στην Formula 1

Γιώργος Βαρίνος
Και 2η κατηγορία στην Formula 1
Σε δύο κατηγορίες έχει χωριστεί το πρωτάθλημα Formula 1, με τις δυνατές σε απόδοση ομάδες Mercedes, Ferrari και Red Bull να «παίζουν» στην πρώτη κατηγορία και όλες τις υπόλοιπες να αποτελούν μια «δεύτερη» κατηγορία.

Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι οδηγοί που κάνουν τα πάντα σωστά, παίρνουν σε κάθε αγώνα βαθμούς, οδηγούν συνετά και δεν μπλέκονται σε ατυχήματα ούτε αντιμετωπίζουν μηχανικές αστοχίες αλλά απέχουν έτη φωτός από τις πρώτες σε απόδοση ομάδες.

Ο πρώτος που συνέλαβε αυτήν την ιδέα ήταν ο Κέβιν Μάγκνουσεν. Ο οδηγός της Haas είναι 8ος στην βαθμολογία 2018 με 45 βαθμούς, μόλις επτά πίσω από τον Νίκο Χούλκενμπεργκ της Renault. Ωστόσο, ο επόμενος οδηγός μπροστά τους ο Μαξ Φερστάπεν έχει περισσότερους βαθμούς από τους Μάγκνουσεν και Χούλκενμπεργκ μαζί, εξ αιτίας αυτής της τόσο μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας ανάμεσα στις πρωτοκλασάτες ομάδες και τις υπόλοιπες. Ο ίδιος ο Μάγκνουσεν λέει: «Σκέφτηκα ένα εναλλακτικό πρωτάθλημα στο μυαλό μου, ένα πρωτάθλημα 2ης Κατηγορίας. Ξέρω φυσικά πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά φτιάχνοντάς το στο μυαλό μου, είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να παρακινήσω τον εαυτό μου. Άφησα έξω τις τις κορυφαίες τρεις ομάδες και σκοπεύω να κερδίσω την δεύτερη κατηγορία. Είναι ένας στόχος που πραγματικά θέλω να πετύχω.».

Βεβαίως η ιδέα του Μάγκουσεν -που την ασπάζονται και άλλοι οδηγοί όπως ο Τσέκο Πέρεζ- είναι παλιά και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται. Έχει ξανασυμβεί το 1987 με την επίσημη αναγνώριση 2ης κατηγορίας στην Formula 1. Το Jim Clark Trophy δημιουργήθηκε το 1987, για τους οδηγούς που δεν είχαν υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες και τελικά κέρδισε ο Τζόναθαν Πάλμερ με Tyrell.

H εταιρία Forix που έχει αναλάβει τα στατιστικά του έγκριτου Motorsport.com, καταγράφει τη φανταστική μάχη της 2ης Κατηγορίας που δημιούργησε ο Μάγκνουσεν στο μυαλό του και της δίνει υπόσταση. Αν υπήρχε 2η κατηγορία και αν οι οδηγοί έπαιρναν τους κανονικούς βαθμούς η κατάταξη θα ήταν κάπως έτσι...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!