Φόρος στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Γιώργος Βαρίνος
Φόρος στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ
Πανικός στην ΕΕ αλλά κυρίως στις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ πως μετά το αλουμίνιο και τον χάλυβα, θα υπάρξει και επιβολή «ειδικού φόρου» στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις για την υποστήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας του, έρχεται με νέα ανακοίνωση μόλις 48 ώρες από την επιβολή 10% φόρου στο εισαγόμενο αλουμίνιο και 25% στον εισαγόμενο χάλυβα στις ΗΠΑ. Μέσω twitter όπως άλλωστε το συνηθίζει, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αν αντιδράσει στο φόρο αλουμινίου και χάλυβα, θα επιβάλλει πρόσθετο ειδικό φόρο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ΕΕ. Να σημειώσουμε πως οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν πως θα αντιδράσουν σε αυτή την νέα φορολογική πολιτική των Ευρωπαϊικών προιόντων, επιβάλλοντας αντίστοιχα δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Ως απάντηση σε αυτή την ρητορική των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος Τραμπ, έγραψε στο Twitter «Εφόσον η ΕΕ δημιουργεί προβλήματα με τους ήδη μεγάλους δασμούς και με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, εμείς θα εφαρμόσουμε απλά έναν πρόσθετο φόρο στα αυτοκίνητά τους που εισάγονται στις ΗΠΑ. Μεγάλη ανισορροπία!».

Η αλήθεια είναι πως και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έριξε λάδι στην φωτιά, όταν είπε πως θα επιβάλλει φόρο σε προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη και παράγονται στις ΗΠΑ και ονόμασε προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες της Harley-Davidson τα τζιν της εταιρείας Levi’s, αλλά και πολλά γνωστά αλκοολούχα ποτά.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μια ανισορροπία και εν μέρει έχει δίκιο ο Τραμπ , καθώς σήμερα οι ΗΠΑ επιβάλλουν φόρο της τάξης του 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη αλλά τα αμερικανικής κατασκευής αυτοκίνητα που εισάγονται στη γηραιά ήπειρο επιβαρύνονται με φόρο της τάξης του 10%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!