Η Hyundai παρουσιάζει το πρώτο αυτόνομο όχημα κυψελών καυσίμου

Γιώργος Βαρίνος
Η Hyundai παρουσιάζει το πρώτο αυτόνομο όχημα κυψελών καυσίμου
Ένας στόλος ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κυψελών καυσίμων της επόμενης γενιάς της Hyundai Motor Company κατάφερε να ολοκληρώσει ένα αυτόνομο ταξίδι 190 χιλιομέτρων από τη Σεούλ προς το Pyeongchang.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που στον κόσμο έχει επιτευχθεί αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου, τα οποία είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Μέχρι τώρα, η αυτόνομη οδήγηση έχει πραγματοποιηθεί με περιορισμένη ταχύτητα σε ορισμένα τμήματα εσωτερικών δρόμων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση με 100 km / h-110 km / h, που είναι η μέγιστη ταχύτητα η οποία επιτρέπεται από το νόμο στους εθνικούς δρόμους της Κορέας.

Τα πέντε οχήματα της Hyundai τα οποία ολοκλήρωσαν το ταξίδι είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία οδήγησης επιπέδου 4, όπως ορίζεται από τα διεθνή πρότυπα του SAE, και τεχνολογία δικτύου 5G. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την επίδειξη αντιπροσωπεύουν την φιλοσοφία της Hyundai για μια μελλοντική κινητικότητα με ελευθερία και περιβαλλοντολογική καθαρότητα.

Η επίδειξη ξεκίνησε στη Σεούλ στις 2 Φεβρουαρίου με την ενεργοποίηση των κουμπιών «CRUISE» και «SET» , οπότε τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν αμέσως στη λειτουργία αυτόματης οδήγησης και ξεκίνησαν το ταξίδι των 190 χλμ. προς το Pyeongchang. Με την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο, τα οχήματα άρχισαν να κινούνται κανονικά στη φυσική ροή της κυκλοφορίας, κάνοντας προσπεράσεις και περνούσαν τις πύλες διοδίων χρησιμοποιώντας Hi-pass (σύστημα πληρωμών ασύρματης ταχείας κυκλοφορίας της Νότιας Κορέας).

Βασιζόμενα στην επιτυχημένη επίδειξη των οχημάτων της Hyundai που οδήγησαν αυτόνομα στο Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια του Consumer Electronics Show (CES) στις αρχές του περασμένου έτους, αυτά τα αυτοκίνητα χρησιμοποίησαν μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών που τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν τα οχήματα γύρω από το αυτοκίνητο με μεγαλύτερη ακρίβεια και να κάνουν καλύτερες κρίσεις στις διασταυρώσεις, περνώντας από τις πύλες διοδίων, υπολογίζοντας με ακρίβεια το πλάτος και τη θέση της πύλης διοδίων εντοπίζοντας με μεγάλη ακρίβεια τη θέση του οχήματος σε έναν χάρτη, χρησιμοποιώντας εξωτερικούς αισθητήρες τοποθετημένους για ειδικές καταστάσεις κατά τις οποίες το σήμα GPS διακόπτεται, όπως για παράδειγμα περνώντας από μεγάλες υπόγειες σήραγγες.

Η Hyundai διεξήγαγε ένα σημαντικό αριθμό δοκιμών οδικής κυκλοφορίας ύψους εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, γεγονός που επέτρεψε να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων που συνέβαλε στην ενίσχυση της απόδοσης των αυτόνομων οχημάτων.

Η φιλοσοφία της Hyundai για την ανάπτυξη αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης είναι να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε συνδυασμό με ένα υψηλό επίπεδο άνεσης που προσδοκούν οι πελάτες μας.

Το εξωτερικό και το εσωτερικό των αυτόνομων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την επίδειξη μοιάζουν με άλλα μαζικής παραγωγής μοντέλα της Hyundai, αλλά είναι εφοδιασμένα με διάφορες κάμερες και LIDARs. Η προσθήκη ενός μικρού αριθμού αισθητήρων σε οχήματα μαζικής παραγωγής επέτρεψε την υλοποίηση μιας πλήρως αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης φέρνοντας την εταιρία ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρως αυτόνομη οδήγησης.

Η αυτόνομη οδήγηση επεξεργάζεται ένα μεγάλο όγκο δεδομένων, το οποίο απαιτεί πολλή ισχύ. Το ηλεκτρικό μοντέλο κυψελών καυσίμου είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της αντίδρασης μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου στο σύνολο των κυψελών καυσίμου, καθιστώντας την ιδανική επιλογή μοντέλου οχήματος για αυτή τη δοκιμή.

Το ηλεκτρικό SUV κυψελών καυσίμου NEXO μπορεί να κινηθεί για 800 χιλιόμετρα (εσωτερικός στόχος σύμφωνα με τους κανονισμούς NEDC) με μία μόνο φόρτιση, η οποία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά.

Ενσωματωμένο σύστημα πληροφοριών και συνδεσιμότητας

Χρησιμοποιώντας το δίκτυο 5G της KT Corp., ενός κορεατικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας, τα οχήματα παρέχουν πέντε νέες προηγμένες τεχνολογίες πληροφοριών.

Οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την "Home Connect", μια τεχνολογία αυτοκινήτου που επιτρέπει στο χρήστη να έχει πρόσβαση και να ελέγχει συσκευές IoT που είναι εγκατεστημένες στο έξυπνο σπίτι τους. Μπορούν να δουν τις εικόνες της κάμερας στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο, να ελέγχουν τον φωτισμό, την κλειδαριά της πόρτας ή την τηλεόραση, ακόμα και να διαχειρίζονται τις οικιακές ενεργειακές συσκευές.

Το "Assistant Chat" είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις σε ένα Chat Bot με απλές φωνητικές εντολές και να λαμβάνουν απαντήσεις με τη μορφή κειμένου ή εικόνων.

Το "Wellness Care" μπορεί να παρακολουθεί τις πληροφορίες οι οποίες αφορούν στην υγεία των επιβατών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος, όπως το επίπεδο στρες, ο καρδιακός ρυθμός κλπ. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε χαλαρωτικές θεραπευτικές υπηρεσίες και μπορούν να συνδεθούν με έναν σύμβουλο υγείας μέσω μιας κλήσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, το όχημα παρέχει τεχνολογία μείωσης θορύβου "Noise-Away" και "Mood Care", δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής φωτισμού στις πίσω πόρτες όταν είναι ενεργό το music player ή το Wellness Care.

Η κορεατική εφαρμογή καραόκε "Everysing" επιτρέπει επίσης στους επιβάτες να τραγουδούν σύμφωνα με τη μουσική στο ταξίδι τους και είναι δυνατή η προβολή βίντεο στο σύστημα ψυχαγωγίας των πίσω καθισμάτων. Τέλος, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις πληροφοριών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες υποστηρίζονται σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κορεατικών, αγγλικών και κινεζικών.

Αυτές οι προηγμένες λειτουργίες ψυχαγωγίας επιτρέπουν στους οδηγούς να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο τους σε αυτόνομα κινούμενα οχήματα.

Ο όμιλος Hyundai Motor Group, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει εμπορικά το πρότυπο SAE - σύστημα αυτόνομης οδήγησης συμβατό με το επίπεδο 4 σε έξυπνες πόλεις μέχρι το 2021. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της στο CES 2018 να αναπτύξει από κοινού την τεχνολογία αυτόνομης-οδήγησης με την Aurora Innovation.

Επιπλέον, από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Hyundai ερευνά και χτίζει την δική της υποδομή V2X. Ως ιδρυτικό μέλος του Αμερικανικού Κέντρου Κινητικότητας, ενός αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου για τη μελλοντική κινητικότητα, ο όμιλος Hyundai Motor Group τον περασμένο Οκτώβριο επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή υπερσύγχρονων πειραματικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την ACM.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!