Δεν πουλήθηκε τελικά η Μercedes 770 του Αδόλφου Χίτλερ

Gazzetta team
Δεν πουλήθηκε τελικά η Μercedes 770 του Αδόλφου Χίτλερ
Η προσφορά των επτά εκατομμυρίων δολαρίων δεν ικανοποίησε τον σημερινό κάτοχο της πολυτελούς λιμουζίνας των 2,7 τόνων, που είχε παραδοθεί στον αρχηγό των Ναζί το 1939.

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η πώληση μίας σπάνιας Mercedes 770, που ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ και βγήκε σε δημοπρασία στο πλαίσιο της εβδομάδας Αuctions Week στο Scottsdale . Τα χαρτιά του αυτοκινήτου αποδεικνύουν, ότι παραδόθηκε το 1939 στον «Φίρερ και Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Γερμανίας», οπότε αναμενόταν με ενδιαφέρον η τιμή που θα έπιανε στη δημοπρασία. Η ανώτατη προσφορά για το μοντέλο με συνολική παραγωγή μόλις 88 μονάδων έφτασε τα επτά εκατομμύρια δολάρια και προφανώς δεν ικανοποίησε τον σημερινό ιδιοκτήτη της, αφού αποφάσισε να μην το πωλήσει. Σύμφωνα με ειδικούς εκτιμητές, η αξία του συγκεκριμένου μοντέλου που κατασκευαζόταν στο Ζιντελφίνγκεν της Γερμανίας, κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 εκατ. δολαρίων, οπότε η προσφορά κρίθηκε λογική, παρά την απόρριψή της.

Να σημειωθεί, ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε η ανοιχτή Mercedes του Χίτλερ τον Ατλαντικό και έμεινε έως το 2004 στις ΗΠΑ ως έκθεμα της συλλογής Imperial Palace Auto Collection στο Λας Βέγκας.

Το βάρους 2,7 τόνων όχημα εφοδιάζεται με οκτακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 7,7 λίτρων και αποδίδει 230 ίππους με τη βοήθεια μηχανικού υπερσυμπιεστή. Ανήκε στα ακριβότερα αυτοκίνητα της εποχής του και κόστιζε στην κλειστή εκδοχή του 38.000 μάρκα και στην ανοιχτή του 6.500 μάρκα περισσότερο, ενώ το μοντέλο του Χίτλερ το οδηγούσε ο αξιωματικός των Ες Ες, Εριχ Κέμπκα. Μercedes 770 κατείχαν εκτός του αρχιναζί και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Δεύτερος, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο και δύο Πάπες της Ρώμης.

Ο διοργανωτής της δημοπρασίας υπογράμμισε, ότι με την πώληση δεν επιδιώκεται κατά κανένα τρόπο ένας εξωραϊσμός του Χίτλερ και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα οχήματα του προηγούμενου αιώνα, που μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, όπως το ναζιστικό καθεστώς». Γι αυτόν τον λόγο, το 10% από την τιμή πώλησης της Mercedes του Χίτλερ προοριζόταν για ενίσχυση της έρευνας και της ενημέρωσης γύρω από το Ολοκαύτωμα. Από αυτή την άποψη, κρίμα που δεν έγινε η αγοραπωλησία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!