H Pirelli θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο στη Formula 1 (vid)

Gazzetta team
H Pirelli θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο στη Formula 1 (vid)
Η ιταλική εταιρεία δεν επιθυμεί δεύτερο κατασκευαστή ελαστικών στη Formula 1 επικαλούμενη αύξηση του κόστους και μειωμένο ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων.

Σχεδόν 7 στους 10 φίλους της Formula 1 θα επιθυμούσαν να υπήρχαν περισσότεροι προμηθευτές ελαστικών, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Motorsport Network. Ωστόσο η Pirelli βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι αν εφοδίαζαν τα team της Formula 1 περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών και όχι μόνον ένας, θα αυξάνονταν θεαματικά τα κόστη και θα μεγάλωνε το χάσμα μεταξύ των δυνατών και των αδύναμων ομάδων.

Όπως δήλωσε ο μάνατζερ της Pirelli, Μάριο Ιζολα, «αυτή τη στιγμή εφοδιάζουμε όλες τις ομάδες με το ίδιο προϊόν. Αρα βρίσκονται οι ομάδες στο ίδιο επίπεδο, όσον αφορά στα ελαστικά. Αν ανοίξει όμως ο ανταγωνισμός, τότε θα αυξηθούν τα κόστη, γιατί θα πρέπει να κάνουμε τεστ. Και τότε θα έχουμε τις κορυφαίες ομάδες με καλύτερα προϊόντα από τις μεσαίες ή τις τελευταίες ομάδες, γιατί δεν θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι, να εφοδιάζουμε τον καθένα με τα ίδια λάστιχα. Ετσι θα δημιουργήσουμε μία επιπρόσθετη διαφορά μεταξύ των κορυφαίων ομάδων και των υπολοίπων». Σε μία τέτοια περίπτωση θα μεγαλώσει το ήδη μεγάλο χάσμα, που χώριζε το 2017 την τριάδα των Mercedes, Ferrari και Red Bull ακόμη και από την τέταρτη ομάδα, την Force India.

Ο Ιζολα προέβλεψε, ότι το 2018 θα ενταθεί περισσότερο η μάχη μεταξύ των Ferrari, Mercedes, Red Bull, ενώ αναμένει κάποιες εκπλήξεις, τονίζοντας ότι «είμαι βέβαιος, ότι η Renault θα είναι πιο ανταγωνιστική. Πιθανόν και η Force India».

Η Pirelli επέστρεψε το 2011 στη Formula 1 και είναι από τότε αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών όλων των ομάδων, κάτι που θα διατηρηθεί έτσι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2006 ήταν η τελευταία χρονιά της Formula 1 με δύο κατασκευαστές ελαστικών, τη Bridgestone και τη Michelin, οπότε αποσύρθηκε η γαλλική εταιρεία από το άθλημα αφήνοντας την αποκλειστικότητα στους Ιάπωνες μέχρι το 2011 και από εκεί και μετά στην Pirelli.

Δείτε στο βίντεο, που αναρτήσαμε, τα νέα ελαστικά της Pirelli για το εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!