Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι “αυτοκινητάδες”!

Gazzetta team
Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι “αυτοκινητάδες”!
Μόλις στην 4η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του αυτοκινήτου είναι ο Έλον Μασκ. Ποιοι είναι όμως πιο πλούσιοι;

Από την 36η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, όπου βρίσκεται ο πλουσιότερος, μέχρι και την 303η την οποία καταλαμβάνει η 10η πλουσιότερη, βρίσκονται δέκα άνθρωποι που οι επιχειρήσεις τους σχετίζονται με το αυτοκίνητο. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως ο Έλον Μασκ, που εκτός από τις γήινες διαδρομές σκοπεύει να κατακτήσει και τις διαγαλαξιακές, κερδίζει πολλά χρήματα, όμως υπάρχουν κάποιοι είναι πλουσιότεροι χάρη στις συμβατικές, ακόμη, μετακινήσεις μας.

Ας τους δούμε από τον… φτωχότερο προς τα πάνω:

Η Μαρία Ελίζαμπεθ Σέφλερ είναι στη δέκατη θέση και στην 303η της συνολικής λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι μαζί με τον γιο της Γκιόρκ οι υπεύθυνοι της εταιρείας που ίδρυσε το 1946 ο άνδρας της (ονομαζόταν επίσης Γκιορκ) και από το 1996 όταν ο Γκιοργκ ο πρεσβύτερος πέθανε έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Η Schaeffler Group δραστηριοποιείται στο χώρο των εξαρτημάτων με αιχμή του δόρατος τα ρουλεμάν. Η συνολική περιουσία της Μαρία Ελίζαμπεθ Σέφλερ υπολογίζεται στα 5,2 δις δολάρια.

Ο Ινδός Βικράμ Λαλ, είναι στη 288η θέση της συνολικής λίστας. Είναι ο ιδιοκτήτης της Royal Enfield, με την οποία βέβαια ασχολείται ο γιος του, από τα κεντρικά της εταιρείας στο Λονδίνο. Η μεγάλη ζήτηση των μοτοσυκλετών τον οδήγησε στη δημιουργία τρίτου εργοστασίου πρόσφατα. Η συνολική του περιουσία εκτιμάται στα 5,4 δις δολάρια.

Ο Γουέι Ζιανζιούν, είναι Κινέζος και πριν ο Forbes αρχίσει να ασχολείται μαζί του δούλευε σε εργοστάσια χαλιών. Στα 29 του όμως ανέλαβε την χρεωκοπημένη Great Wall Motor η οποία τώρα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων SUV στην Ασία. Η περιουσία είναι 5,9 δις δολάρια και βρίσκεται στη 248η θέση της συνολικής λίστας.

Ο Μπρους Χέιλε είναι στην 219η θέση της λίστας των πλουσιότερων και είναι Αμερικανός. Ίδρυσε το 1960 την εταιρεία Discount Tire με ένα μικρό μαγαζί στο Μίτσιγκαν. Σήμερα η Discount Tire βρίσκεται σε 950 σημεία παγκοσμίως με κύκλο εργασιών σχεδόν 4,5 δις δολάρια. Η συνολική περιουσία του Χέιλ είναι 6,5 δις δολάρια.

Ο Λι Σουφού έκτος στη λίστας μας και 209ος στην συνολική λίστα, είναι από την Κίνα και όταν ήταν παιδί έφτιαξε ένα αυτοκινητάκι από άμμο. Σήμερα φτιάχνει κανονικά αυτοκίνητα, μέσω της εταιρείας Geely που πρόσφατα αγόρασε την Volvo. Είναι μια από τις πλουσιότερες εταιρείες στην Κίνα και μια από τις λίγες μη κρατικές. Η περιουσία του είναι περίπου 6,7 δις δολάρια.

Ο Σαχίντ Καν είναι… Αμερικανός. Αγόρασε το 1980 μια εταιρεία ανταλλακτικών στην οποία εργαζόταν μέχρι τότε και σύντομα άρχισε να διαθέτει προφυλακτήρες για φορτηγά. Πλέον έχει 24.000 υπαλλήλους σε 62 εργοστάσια σε όλον τον κόσμο. Εκτός από αυτά έχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Φούλαμ αλλά και μια ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου. Είναι στην θέση 158 ανάμεσα στους πλουσιότερους παγκοσμίως και η περιουσία του είναι 8,2 δις δολάρια.

Τέταρτος όπως είπαμε ήδη είναι ο Ελον Μασκ. Η Tesla φτιάχνει μαζικής παραγωγής ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη στιγμή που η SpaceX με αξία 20 δις δολαρίων, στέλνει δορυφόρους στο διάστημα και κανονίζει τουριστικά ταξίδια γύρω από την Γη. Η… περιουσία του άρχισε να φτιάχνεται όταν ως συνιδρυτής του PayPal πούλησε την εταιρεία στο eBay. Τώρα υπολογίζεται πως η περιουσία του είναι 13,9 δις δολάρια, αλλά έχει ήδη αγγίξει τα 20 δις πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς. Είναι στην 80η θέση συνολικά.

Ο Στεφάν Κουάντ είναι 51 ετών, Γερμανός και κοιτάζει τον κόσμο από την 47η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων. Είναι ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών (μαζί με την αδερφή του) της BMW και λογικά δεν πρέπει να ξέρει ακριβώς πόσες ακόμη εταιρείες έχει και σε τι ποσοστό ιδιοκτησίας. Φαρμακευτικές, μεταφορικές, υψηλής τεχνολογίας, επενδυτικές κ.α. Είναι γιος του Χέρμπερτ Κουάντ και η BMW του ανήκει σε ποσοστό 25,6%. Η περιουσία του εκτιμάται στα 18,3 δις δολάρια.

Στην θέση 38 συνολικά και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος από εκείνους που ασχολούνται με τα αυτοκίνητα είναι η 55χρονη Σουζάν Κλάτεν. Είναι η αδερφή του Στεφάν Κουάντ και προσθέτει το δικό της 20,8 στο ποσοστό εκείνου για να έχει η οικογένεια τον πλήρη έλεγχο της BMW. Όπως και ο αδερφός της δεν ξέρει τι έχει. Είναι η πλουσιότερη Γερμανίδα και οι εταιρείες της είναι ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Το μεγάλο της…χιτ ήταν μια φαρμακευτική εταιρεία την οποία πούλησε για δισεκατομμύρια. Η συνολική της περιουσία είναι 20,4 δις δολάρια.

Και στο νούμερο ένα της λίστας των αυτοκινητανθρώπων είναι ο Γκιοργκ Σέφλερ. Στα 53 του ο γιος της Μαρία Ελίζαμπεθ και του Γκιοργκ του πρεσβύτερου είναι με περιουσία 20,7 δις δολαρίων στην 36η θέση του πλουσιότερων όλου του κόσμου. Κληρονομώντας την επιτυχία των ρουλεμάν έχει αναπτύξει το Schaeffler Group σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ηγείται σε μεγάλο ποσοστό και της Continental η οποία ανήκει στο γκρουπ και αναμφίβολα είναι ένας από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους.

Υπάρχουν και άλλοι «γνωστοί» μας που δεν φτάνουν στη δεκάδα και αξίζουν ειδικής μνείας ωστόσο με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τον Πιέρο Φερράρι, γιο του Έντσο από τη σχέση του με την Λίνα Λάρντι που κατέχει το 10% της εταιρείας και ανέλαβε τα ηνία το 1988 όταν πέθανε ο πατέρας του. Σήμερα έχει περιουσία 1,6 δις δολαρίων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!