Συγκλονίζει το crash test ενός Fiat Punto του 2005 (vid)

Συγκλονίζει το crash test ενός Fiat Punto του 2005 (vid)

Συγκλονίζει το crash test ενός Fiat Punto του 2005 (vid)

Τα αστέρια δεν είναι παντοτινά και πολύ περισσότερο εκείνα του EuroNCAP από τις δοκιμές πρόσκρουσης. Οκτώ αυτοκίνητα, που κυκλοφόρησαν πριν χρόνια, αξιολογήθηκαν ξανά με… απογοητευτικά αποτελέσματα.

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα αναδεικνύουν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δοκιμών Ασφαλείας, EuroNCAP. Την διατήρηση των δεδομένων ασφαλείας των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από χρόνια και εξακολουθούν να κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα . 

Ο EuroNCAP ολοκληρώνει μια χρονιά έντονη σε δοκιμές ασφαλείας και αλλαγές στους τρόπους βαθμολόγησης των αυτοκινήτων που υπόκεινται σε αυτές. Αυτό σημαίνει πως οι αξιολογήσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές για τα νέα αυτοκίνητα, όμως πολλά οχήματα από όσα κυκλοφορούν δεν είναι νέα. 

Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους οδηγούς να κρίνουν όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρται, προχώρησε σε επαναξιολόγηση 8 μοντέλων που έχουν υποστεί το λεγόμενο λίφτινγκ και η προηγούμενη δοκιμή τους είχε γίνει με τα παλιότερα κριτήρια του οργανισμού. 

Σε αυτήν τη νέα αξιολόγηση το Fiat Punto έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία του EuroNCAP που βαθμολογήθηκε με 0 αστέρια ασφαλείας. Το Puntο δεν πήρε κανένα αστέρι δεδομένου πως από το αυτοκίνητο απουσιάζει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό βοήθημα υποβοήθησης του οδηγού σε θέματα ασφάλειας. Το Punto διαθέτει μόνο ειδοποίηση για τη ζώνη του οδηγού και ήταν το πιο παρωχημένο τεχνολογικά αυτοκίνητο από τα 8 που δοκιμάστηκαν με αποτέλεσμα να έρθει αυτή η βαθμολογία. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του EuroNCAP, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που στην ουσία έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους όσον αφορά τα κριτήρια ασφαλείας και αυτό δεν είναι δυνατόν να μην φανεί στις δοκιμές πρόσκρουσης. 

Πάντως να σημειώσουμε πως το Fiat Punto δεν είχε ποτέ λάβει βαθμολόγηση 5 αστέρων. Η δοκιμή του 2009 είχε αποφέρει 4 αστέρια, ενώ οι προηγούμενες ήταν 3 αστέρων. 

Το μοναδικό αυτοκίνητο ωστόσο που κατάφερε να διατηρήσει τα 5 αστέρια ασφαλείας στην επαναξιολόγηση του οργανισμού, ήταν το Toyota Yaris. Από τα 5 αστέρια έπεσαν στα τρία τα Toyota Aygo, Citroen DS3, Opel Karl, Alfa Romeo Giulia και τα Ford C Max και Grand C Max. 

Όσον αφορά τα νέα οχήματα που δοκιμάστηκαν, με πέντε αστέρια βαθμολογήθηκαν τα Hyundai Kona, Kia Stinger, BMW 6 Series και Jaguar F Pace. Αντιθέτως τρία αστέρια πήραν το νέο Dacia Duster και το Kia Stonic καθώς και το MG ZS Crossover ένα μοντέλο που δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Euro NCAP Crash Test of Fiat Punto

Best of internet