Η Γαλλία πούλησε ποσοστό 4,73% της Renault

Γιώργος Βαρίνος
Η Γαλλία πούλησε ποσοστό 4,73% της Renault
Παρά τη μείωση του ποσοστού του στη μάρκα, το γαλλικό κράτος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 15%.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την πώληση ποσοστού 4,73% της Renault, μειώνοντας το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το κράτος από 19,73% σε 15%.

Συνολικά 14 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια την περασμένη εβδομάδα, με μέρος αυτών, τα 1,4 εκατομμύρια μετοχές, να αγοράζονται από την ίδια τη Renault και να δίνονται ως bonus στους εργαζόμενους.

Η κίνηση αυτή απέφερε 1.2 δις ευρώ στο γαλλικό κράτος, το οποίο το 2015 είχε αυξήσει αντίστοιχα το ποσοστό του στη μάρκα από το 15% στο 19,73%, ώστε να διπλασιάσει τις ψήφους του στο διοικητικό συμβούλιο.

Αυτή η κίνηση του γαλλικού δημοσίου το 2015 είχε δημιουργήσει κλυδωνισμούς στη συμμαχία Renault – Nissan, καθώς τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Γκον, όσο και οι μέτοχοι τη Nissan έβλεπαν να ενδυναμώνεται η θέση της Renault υπέρμετρα στα αποφασιστικά όργανα.

Οι πιέσεις λοιπόν για ομαλή λειτουργία της συμμαχίας φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, με τη πώληση των μετοχών της Γαλλίας να επαναφέρει την ισορροπία. Καθώς η Renault κατέχει σημαντικό ποσοστό της Nissan και η Nissan της Renault, κάθε αύξηση κεφαλαίου του μεγαλύτερου μετόχου έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ποσοστού της ιαπωνικής εταιρείας και τη μείωση της ισχύς της στο Δ.Σ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παγκοσμίως, με βάση τον όγκο πωλήσεων, η Nissan αποτελεί τον ισχυρό εταίρο της συμμαχίας, ωστόσο μετά το 2015 η δυνατότητά της να αποφασίζει στο πλαίσιο της συμμαχίας της με την Renault είχε μειωθεί δραματικά. H απόφαση να μην δεχτεί πλήγμα η συμμαχία των δύο εταιρειών είναι σημαντική, καθώς αυτή έχει μόνο θετικά οφέλη αφού αμφότερες παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά πωλήσεων και κερδών τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!