3D διαβάσεις πεζών φρενάρουν τα οχήματα (pics & vid)

Πέτρος Πιτσίνης
3D διαβάσεις πεζών φρενάρουν τα οχήματα (pics & vid)
Στην Ισλανδία λειτουργούν οι πρώτες διαβάσεις πεζών, που μοιάζουν τρισδιάστατες χάρη στη χρήση οπτικών τρικ, ώστε να κόβουν ταχύτητα oι οδηγοί και να τις προσεγγίζουν με προσοχή.

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τους οδηγούς της ισλανδικής πόλης Ísafjörður, που προσεγγίζουν με μεγάλη ταχύτητα τις διαβάσεις των πεζών. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διαγραμμίσεις της ασφάλτου αποκτούν και μία τρίτη διάσταση και αντί για επίπεδες μοιάζουν με μακρόστενα λευκά μπλοκ από συμπαγές υλικό, που ρίχνουν τη σκιά τους στην άσφαλτο.

Πρόκειται βεβαίως για ένα οπτικό τρικ, χάρη στο οποίο όμως μειώνουν αμέσως ταχύτητα οι οδηγοί, που πλησιάζουν τέτοιες διαβάσεις πεζών, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης πάνω στα εικονικά τρισδιάστατα εμπόδια. Οι Αρχές της πόλης επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι καινοτόμες διαβάσεις δεν αναβαθμίζουν μόνον την οδική ασφάλεια, αλλά λειτουργούν και σαν μικρά έργα τέχνης, δηλαδή σαν ένα είδος Street Art.

Το Ísafjörður δεν είναι πάντως η πρώτη πόλη, που αξιοποιεί οπτικά εφέ και τρικ στο όνομα της προστασίας των πεζών. Στο Βανκούβερ του Καναδά για παράδειγμα βρίσκονται οι οδηγοί αντιμέτωποι σε μία συνοικία της πόλης με εικονικά τρισδιάστατα «παιδιά», που μοιάζουν σαν να παίζουν στη μέση του δρόμου και αυτομάτως τους κάνουν να συμπεριφέρονται προσεκτικότερα στο τιμόνι. Επίσης στο Κιργιστάν υπάρχει μία εικονική τρισδιάστατη διάβαση πεζών, η οποία ενδέχεται να λειτούργησε ως πρότυπο για την ισλανδική πόλη Ísafjörður.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!