Μεγάλα σχέδια για τον Wankel έχει η Mazda

Πέτρος Πιτσίνης
Μεγάλα σχέδια για τον Wankel έχει η Mazda
Ο περιστροφικός κινητήρας δεν... πεθαίνει, αποδεικνύει η Mazda και έχει σκοπό να τον τοποθετήσει σε δύο μοντέλα της, με διαφορετικό ρόλο στο κάθε ένα από αυτά.

Το Mazda RX-8 ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο παραγωγής με Wankel κινητήρα και η Mazda δεν εγκαταλείπει το παιχνίδι του ρότορα, αφού ετοιμάζει κι άλλα μοντέλα που θα τον «φορούν». Το πρώτο, είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρίες που θα χρησιμοποιεί έναν μικρό Wankel σε περίπτωση που αδειάσει από ηλεκτρική ενέργεια. Θα είναι, δηλαδή, μια γεννήτρια για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό και μετά να φορτίσεις το αυτοκίνητο από την πρίζα και δεν θα συνδέεται με κάποιο τρόπο στους τροχούς ώστε να τους κινεί.

Το δεύτερο μοντέλο, είναι ίσως και το «μεγάλο νέο» αφού σε αυτόν ο περιστροφικός θα παίζει το ρόλο του βασικού μοτέρ και δεν θα είναι εκεί ως δευτερεύον. Κατά πάσα πιθανότητα, θα ονομάζεται RX-9 και θα είναι ο διάδοχος του RX-8, το οποίο με τη σειρά του, είχε πάρει τη σκυτάλη από το θρυλικό RX-7. Μέχρι στιγμής οι μόνες δηλώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο νέος Wankel θα «μπορεί να κινήσει ένα σπορ μοντέλο» οπότε συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό κινητήρα, με σπορ καταβολές. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι τύχη θα έχει τελικά ο ρότορας στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, με τις σκληρές νόρμες ρύπων και τα πρότυπα κατανάλωσης. Σίγουρα, η Mazda θέλει να τον κρατήσει στη ζωή, αφού έχει εξελιχθεί σε ένα σήμα κατατεθέν της!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!