Γίνεται πιο αυστηρός ο ΚΟΚ

Gazzetta team
Γίνεται πιο αυστηρός ο ΚΟΚ
Πιο αυστηρός γίνεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς θα αφαιρούνται δίπλωμα και πινακίδες για αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση πριν πάει προς ψήφιση στη Βουλή, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνει πιο αυστηρός. Όπως είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μαζί με τους πολίτες έναν νέο κοινωνικό κώδικα αξιών και έναν νέο κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς.

Υπάρχουν παραβάσεις που δεν θα έχουν πρόστιμο, αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την κοινωνική συμπεριφορά μας». Γι' αυτό, θα έχουμε αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως η στάθμεση πάνω σε ράμπα ΑμεΑ, και όχι απλά πρόστιμα.

Μάλιστα, αν επαναληφθεί η παράβαση, τότε θα αφαιρούνται αμφότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης θα καλείται να δώσει εκ νέου εξετάσεις για να πάρει πάλι στα χέρια του το δίπλωμα. Κάτι που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση στην τσέπη του, αφού θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει και μία νέα κατηγοριοποίηση των παραβάσεων. Ο λόγος για τη συχνή πρόκληση ατυχημάτων, με τη χρήση τηλεφώνου, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κλπ., καθώς και τις παραβάσεις μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, με τα πρόστιμα να είναι ανάλογα.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού, έτσι ώστε να μην πληρώσει το ίδιο ποσό ένας πολίτης με χαμηλό κι ένας με υψηλό εισόδημα. «Πρέπει να χτυπήσουμε την λογική ''έχω λεφτά, άρα πληρώνω και παρανομώ'' που υπάρχει σήμερα», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα κόβεται η κλήση και το ύψος του προστίμου θα καθορίζεται σε συνεργασία της Τροχαίας με το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του taxis, ώστε να αποστέλλεται στην εφορία και από εκεί να ενημερώνεται ο κάθε παραβάτης.

Τέλος, να σημειωθεί πως θα γίνει και αύξηση στα όρια ταχύτητας σε ορισμένα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ θα οριστεί και κώδικας οδικής κυκλοφορίας για τα ποδήλατα στους δρόμους, που έχουν γίνει... μόδα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!