Η Yamaha πρέπει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα

Γιώργος Βαρίνος
Η Yamaha πρέπει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα
Το αφεντικό της Yamaha MotoGP Λιν Τζάρβις, πιστεύει ότι η εταιρεία ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και γι αυτό δεν μπορεί να αποδώσει στον βαθμό που μπορεί.

Μετά από δύο απογοητευτικές σεζόν, η Yamaha πραγματοποίησε μια σειρά οργανωτικών αλλαγών πριν από το 2019, όπως το διορισμό του Τακαχίρο Σούμι ως βασικό σχεδιαστή, αντί του Κούτζι Τσούα αλλά τα προσδοκόμενα αποτελέσματα δεν ήρθαν παρά τις καλές εμφανίσεις του Φάμπιο Κουαρταραρό και του Μάβερικ Βινιάλες. Ο Λιν Τζάρβις είναι ξεκάθαρος: «Έχω εξετάσει τις θέσεις που κατακτήσαμε το περασμένο έτος και τις θέσεις που κατακτήσαμε φέτος και ειλικρινά δεν υπάρχει τεράστια διαφορά όσον αφορά την απόδοσή μας. Τον περασμένο χειμώνα, είχαμε εσωτερικές αλλαγές που μας οδήγησαν σε μια νέα πορεία. Διορθώσαμε κυρίως τα λάθη μας από το παρελθόν και αυτό μας έβαλε σε μια νέα πορεία και νομίζω ότι έχετε δει τη θεαματική μας βελτίωση το δεύτερο μισό της σεζόν που μας πέρασε.».

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο αυτών των εσωτερικών αλλαγών, ο Τζάρβις είπε: «Θα έλεγα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ανοιχτόμυαλη προσέγγιση είναι η μεγαλύτερη αλλαγή. Μέρος του προβλήματός μας ήταν ότι είχαμε κάποιες «εσωτερικές ομάδες» που λειτουργούσαν διαφορετικά από εκεί που ήθελε να πάει η ομάδα. Για καλό το έκαναν, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Όταν έχουμε μια ομάδα ή μια επιχείρηση -δεν υπάρχει διαφορά-, θα πρέπει ιδανικά όλες οι ικανότητες κάθε μεμονωμένης ομάδας, να συνεργαστούν αρμονικά για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Ε ας πούμε πως αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε την ομάδα πλαισίων που δούλευε στο πλαίσιο, την ομάδα ηλεκτρονικών που δούλευε στα ηλεκτρονικά και την ομάδα των κινητήρων, αλλά έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να δούμε τη μοτοσικλέτα ως ένα ενιαίο σύνολο και να καθήσουμε όλοι μαζί να λύσουμε τα προβλήματα για το καλό της ομάδας. Νομίζω ότι δεν έχουν έρθει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε γιατί αντιμετωπίζαμε δυσκολίες σε ορισμένους τομείς. Τώρα πλέον έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και νομίζω ότι αυτό θα φέρει αποτελέσματα. Οι περισσότεροι από τους μηχανικούς είναι οι ίδιοι, αλλά αυτή η αλλαγή της προσέγγισης διαχείρισης, σημαίνει ότι ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι πολύ διαφορετικός. Έχει αλλάξει πλέον η νοοοτροπία μας. Τώρα εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ψάχνουμε όλοι μαζί για μια λύση. Εάν τη λύση δεν μπορούμε να τη βρούμε εσωτερικά, ψάχνουμε να τη βρούμε και από κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Αυτή είναι η κύρια αλλαγή για το 2020.».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!