Ο νέος ασφαλτοτάπητας αιτία της ματαίωσης του Βρετανικού Γκραν Πρι

Gazzetta team
Ο νέος ασφαλτοτάπητας αιτία της ματαίωσης του Βρετανικού Γκραν Πρι
Mαταιώθηκε οριστικά το Γκραν Πρι του MotoGP στην πίστα του Σίλβερστον, που αποδείχθηκε επικίνδυνη, επειδή λιμνάζουν τα νερά της βροχής στο νέο ασφαλτοτάπητα!

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Το Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εφέτος. Η ματαίωση αφορά επίσης τους αγώνες των πρωταθλημάτων Moto2, Moto3 και του βρετανικού Talent Cup. Η αρχική επίσημη αιτιολογία ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις. Ωστόσο, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε υποστήριξαν ο αγωνιστικός υπεύθυνος του MotoGP, Μάικ Γουεμπ, ο υπεύθυνος ασφαλείας του πρωταθλήματος, Φράνκο Ουντσίνι και ο σύμβουλος ασφαλείας, Λόρις Καπιρόζι, ότι δεν φταίει τόσο η βροχή, αλλά κυρίως η νέα άσφαλτος της πίστας του Σίλβερστον!

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο νέος ασφαλτοτάπητας που αντικατέστησε εφέτος τον προηγούμενο που είχε στρωθεί το 1996, δεν αφήνει το νερό να φύγει και έτσι σχηματίζονται σε διάφορα σημεία με σαμαράκια πολύ επικίνδυνες λιμνούλες. Ετσι δημιουργούνται απροσδόκητες συνθήκες υδρολίσθησης (aquaplaning), με τις οποίες αιφνιδιάζονται οι αναβάτες, όπως συνέβη με το ατύχημα του Τίτο Ραμπάτ, που υπέστη πολλαπλά κατάγματα στις τέταρτες ελεύθερες δοκιμές.

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του Γουεμπ: «Ήταν προφανές, ότι οι συνθήκες της πίστας δεν ήταν ασφαλείς. Μετά από συμβούλιο με τους οδηγούς αποφασίσαμε, να αναβάλουμε την εκκίνηση, για να δούμε, αν θα βελτιωθούν οι συνθήκες. Όμως καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι οι συνθήκες δεν ήταν οι αρμόζουσες, για να μπορούσαμε να τρέξουμε με ασφάλεια, παρά την υποχώρηση της βροχής. Γι αυτό λάβαμε αυτή την πολύ δύσκολη και λυπηρή απόφαση στη μορφή της ματαίωσης».

Ο Γουεμπ ξεκαθάρισε επίσης, ότι η απόφαση έχει να κάνει με τη νέα άσφαλτο λέγοντας τα εξής: «Είχαμε εδώ τελευταία μερικά χρόνια, που ήταν πολύ βρεγμένα. Όμως στην παλιά άσφαλτο μπορούσαμε να κάνουμε αγώνες. Αυτή τη χρονιά, με τη νέα άσφαλτο, βιώσαμε για πρώτη φορά τόσα λιμνάζοντα νερά σε κρίσιμα σημεία της πίστας. Ναι, αυτό είναι άμεση συνέπεια της επιφάνειας της πίστας».

Τώρα θα πραγματοποιήσουν οι υπεύθυνοι της πίστας μία αναλυτική έρευνα του περιστατικού, η οποία θα διαρκέσει πιθανότατα έξι εβδομάδες και θα καταλήξει σε πόρισμα για τον εντοπισμό του προβλήματος. Όπως τόνισε πάντως ο Γουεμπ, το Σίλβερστον «θα χρειαστεί σίγουρα νέα άσφαλτο».

Συμβαίνουν λοιπόν και αλλού! Όχι ότι πρέπει να μας παρηγορεί κάτι τέτοιο, απλή διαπίστωση κάνουμε!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!