Με το δεξί ο Μελάντρι με δύο νίκες στα SBK!

Γιώργος Βαρίνος
Με το δεξί ο Μελάντρι με δύο νίκες στα SBK!
Mε γεμάτο το grid από πρώην οδηγούς του MotoGP ξεκίνησε το πρωτάθλημα των SBK με πρώτο σταθμό την απαιτητική πίστα του Phillip Island στην Αυστραλία. Ένας αποφασισμένος Μάρκο Μελάντρι δεν άφησε σε κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης και έφυγε από την Αυστραλία με δύο νίκες και 50 βαθμούς!

Πρώτος αγώνας

Ο Μάρκο Μελάντρι κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη στον 1ο Αγώνα της σεζόν των SBK-Motul, κερδίζοντας τον Τομ Σάιξ την ώρα που ο Τζόναθαν Ρέα τερμάτιζε μόλις 5ος. Ο Πρωταθλητής των 250cc κατάφερε με την αρχή του αγώνα να βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από το δίδυμο της Kawasaki, τον Τομ Σάιξ και τον Τζόναθαν Ρέα. Νωρίτερα ο Σάιξ είχε καταφέρει να πάρει την πρώτη pole για το 2018 και την 43η της καριέρας του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ με τις περισσότερες poles του Τρόι Κόρσερ. Στους πρώτους γύρους ο Σάιξ τέθηκε επικεφαλής, ωστόσο καθώς ο αγώνας συνεχιζόταν η φθορά των ελαστικών άρχισε να παίζει το ρόλο της.

Έτσι ο Μελάντρι κατάφερε να φτάσει το δίδυμο των Kawasaki και να κάνει την κίνηση που του χάρισε την 1η θέση στον 19ο γύρο και συγκεκριμένα στην 1η στροφή της πίστας. Από εκεί και πέρα, ο αναβάτης της Ducati κατάφερε να κρατήσει δυνατό το ρυθμό του μέχρι τέλους και να πάρει μια σπουδαία νίκη. Ο Μάρκο Μελάντρι έχει πάρει νίκες στο Phillip Island όταν αγωνιζόταν στο MotoGP, ενώ αυτή ήταν η 21η του στα SBK ισοφαρίζοντας τις νίκες του Μαξ Μπιάτζι στο Πρωτάθλημα.

Ο Τομ Σάιξ κατάφερε τελικά εύκολα να πάρει τη δεύτερη θέση, καθώς ο ρυθμός του Τζόναθαν Ρέα άρχισε να πέφτει δραματικά στα τελευταία στάδια του αγώνα. Έτσι ο Τζαζ Ντέιβις κατάφερε ν’ ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας για έξι περίπου δέκατα πίσω του την ιδιωτική Ducati του Τζάβι Φόρες. Με τον Τζόναθαν Ρέα να ολοκληρώνει στην 5η θέση, είναι η πρώτη φορά από το 2015 που δεν ξεκινά έχοντας την πρώτη θέση στη βαθμολογία! Πιο πίσω, ο Άλεξ Λόους της Pata Yamaha τερμάτισε στην 6η θέση και μπροστά από την Honda του Λίον Καμιέ που στο τέλος κέρδισε τον Γιουτζίν Λάβερτυ και την Aprilia του.

Πλην του Τζόναθαν Ρέα και ο Μάικλ Βαν Ντερ Μερκ είδε το ρυθμό του να πέφτει δραματικά στο τέλος και να περιορίζεται στην 9η θέση. Τη δεκάδα των πρώτων συμπλήρωσε ο Λεάντρο Μερκάντο με την ιδιωτική του Kawasaki κι έτσι είχαμε δυο ανεξάρτητους οδηγούς στις πρώτες 10 θέσεις.

Στον πρώτο του Αγώνα στα SBK μετά από τρία χρόνια παρουσίας στο MotoGP, ο Λόρις Μπαςζ πήρε την 11η θέση, μπροστά από τον Τζέικ Γκαγκν της Honda. Ο νεοφερμένος στη μεγάλη κατηγορία, Τόπρακ Ραντατίογκλου έφερε την Puccetti Kawasaki του στην 13η θέση. Στις τελευταίες θέσεις που δίνουν βαθμούς τερμάτισαν ο Ρόμαν Ράμος (Kawasaki) και ο Όντρει Γιέντζεκ (Yamaha). Πτώση είχαν οι Γιόρντι Τόρες (MV Agusta) και Γιόνι Χερνάντεζ (Kawasaki) ενώ ο Λορέντζο Σαβαντόρι έχασε τον πρώτο Γύρο του Πρωταθλήματος καθώς ο αναβάτης της Aprilia είχε μια πολύ άσχημη πτώση στην Superpole, με αποτέλεσμα να σπάσει την αριστερή του κλείδα.

Δεύτερος αγώνας

Το πρώτο του διπλό στα SBK από το 2014 πήρε σήμερα το πρωί ο Μάρκο Μελάντρι, κατορθώνοντας να κερδίσει για 21χιλ τον Τζόναθαν Ρέα! Ο Αγώνας ήταν flag-to-flag με υποχρεωτική στάση στα pits μετά από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα ελαστικά της Pirelli. Όπως ήταν λογικό υπήρξε πολλή κίνηση στα pits για την αλλαγή ελαστικών, με τον Μελάντρι να κερδίζει έδαφος στο τέλος με στρατηγική παρόμοια με αυτή του 1ου Αγώνα. Ο Ιταλός της Ducati κόλλησε πίσω από την Kawasaki του Τζόναθαν Ρέα στον τελευταίο γύρο και με μια ωραία κίνηση τον πέρασε για να μείνει μπροστά του στο σπριντ των τελευταίων μέτρων!

Ο Τζόναθαν Ρέα ήταν άρρωστος όλο το αγωνιστικό τριήμερο, αλλά κατάφερε να πάρει το πρώτο του βάθρο μετά από τον απογοητευτικό πρώτο Αγώνα. Από την πίστα που πέρυσι έκανε το διπλό, ο αναβάτης της Kawasaki φεύγει για πρώτη φορά από το 2014 χωρίς να είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Αντίθετα για τον Μελάντριήταν το καλύτερο ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα και το πρώτο του διπλό από το Γύρο της Jerez το 2014, όταν αγωνιζόταν στα SBK με Aprilia.

Ένα εκπληκτικό βάθρο πήρε ο Τζάβι Φόρες Xavi Fores με την ιδιωτική του Ducati, που κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Τομ Σαιξ και την Kawasaki του για 1.1’’.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!