Η Formula 1 έχει φέρει στο Μπακού 500 εκατ. δολάρια!

Gazzetta team
Η Formula 1 έχει φέρει στο Μπακού 500 εκατ. δολάρια!
Πάνω από μισό δις δολάρια έχει συνεισφέρει η Formula 1 στην τοπική οικονομία του Μπακού την τελευταία τετραετία, όπου διοργανώνονται Γκραν Πρι στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Σε χρυσοφόρα όρνιθα έχει εξελιχθεί το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τα λόγια των ίδιων των διοργανωτών του. Η εταιρεία οικονομικών συμβούλων PricewaterhouseCoopers εκτιμά, ότι τα πρώτα τέσσερα χρόνια του αγώνα στο Μπακού έχουν συνεισφέρει στην τοπική οικονομία πάνω από 500 εκατ. δολάρια.

H ανάλυση των εσόδων διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους κατηγορίες. Συγκεκριμένα, τα 300,6 εκατομμύρια δολάρια αφορούν άμεσες εισπράξεις από ξενοδοξεία, εστιατόρια και υπηρεσίες μεταφορών. Άλλα 205,7 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από έμμεσες πηγές εσόδων και αφορούν επιχειρήσεις και καταστήματα, που προσφέρουν αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες σε άλλους οργανισμούς και εταιρείες με αντικείμενο τη Formula 1 και το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας

Οι διοργανωτές έχουν υπολογίσει ότι τις δύο πρώτες χρονιές του αγώνα στο Μπακού, που γιόρτασε πρεμιέρα το 2016, δημιουργήθηκαν από 5.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας, άλλες περιορισμένης διάρκειας και άλλες μόνιμες. Επίσης την τελευταία διετίας 2018-2019 είχαμε και άλλες νέες θέσεις εργασίας, των οποίων ο αριθμός έφτασε έως και τις 7.500. Μεγάλοι ωφελημένοι ήταν κυρίως οι νεαρότεροι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, καθώς με αυτόν τον τρόπο είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την εμπειρία της εργασίας πάνω σε ένα σημαντικό διεθνές γεγονός.

Σε αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ως προστιθέμενη αξία σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers «η αύξηση της φήμης και της αυτοπεποίθησης του Αζερμπαϊτζάν ως μίας σύγχρονης, δυναμικής χώρας που είναι σε θέση να διοργανώσει παγκόσμιας κλάσης αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις». Να σημειώσουμε, ότι μόνον το 2019 παρακολούθησαν το Γκραν Πρι στο Μπακού 90,2 εκατομμύρια θεατές σε όλον τον κόσμο. Η διαφήμιση για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θεωρείται τεράστια, αφού ο αγώνας της Formula 1 πραγματοποιείται μέσα στην πόλη και στο ιστορικό κέντρο της και όχι σε κάποια απρόσωπη πίστα.

Αποτελέσματα πάνω από κάθε προσδοκία

Ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων ετών εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Baku City Circuit, Αρίφ Ραχίμοφ, που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πάντα τονίζαμε, ότι η Formula 1 στο Μπακού είναι κάτι περισσότερο από μία θεαματική εκδήλωση. Είναι επιπρόσθετα μία κινητήρια δύναμη για την οικονομία όπως επίσης για την κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή, η οποία θα φροντίσει για καλύτερες προοπτικές και θα ωφελήσει καθένα, που ζει και εργάζεται εδώ».

«Τα προηγούμενα χρόνια ξεπέρασαν σε κάθε επίπεδο και τις πιο τολμηρές προσδοκίες μας», συμπλήρωσε ο Ραχίμοφ και γι αυτό χαίρεται ήδη από τώρα για αυτά που έρχονται. Το Αζερμπαϊτζάν θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει τα οφέλη από τη φιλοξενία της Formula 1 τουλάχιστον για άλλη μία τετραετία, καθώς το συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών λήγει το 2023.

Μεγάλη ζήτηση πλέον η Formula 1

Φαίνεται πάντως ότι η Formula 1 αρχίζει και γίνεται και πάλι περιζήτητη παγκοσμίως, με εξαιρέσεις όπως η Γερμανία όπου δεν θα διοργανωθεί εφέτος Γκραν Πρι λόγω οικονομικής…αδυναμίας! Αντίθετα, το 2020 θα δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία να τρέχουν τα μονοθέσια της Formula 1 στο Βιετνάμ, αλλά και να επιστρέφει μετά από απουσία πολλών ετών στην ολλανδική πίστα του Ζαντβούρτ, όπου η ζήτηση για εισιτήρια είναι εξωπραγματική λόγω της παρουσίας του Μαξ Φερστάπεν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση ενός Γκραν Πρι της Formula 1και άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ. Η Liberty Media έχει «τεντώσει» ήδη πολύ το αγωνιστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε το 2019 21 Γκραν Πρι και το ίδιο θα συμβεί και εφέτος. Τα σχέδια των Αμερικανών να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των αγώνων βρίσκουν πάντως αντίθετες τις περισσότερες ομάδες, που θεωρούν υπερβολικά μεγάλη την καταπόνηση του προσωπικού τους σε μία τέτοια περίπτωση. Γι αυτό υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα, εξειδικευμένα άτομα που θα είναι δύσκολο να βρεθούν και θα επιβαρύνουν οικονομικά τους προϋπολογισμούς τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!