Εληξαν ένα γύρο νωρίτερα το Γκραν Πρι Ιαπωνίας!

Gazzetta team
Εληξαν ένα γύρο νωρίτερα το Γκραν Πρι Ιαπωνίας!
Γκάφα των διοργανωτών του Γκραν Πρι Ιαπωνίας, που έληξε λόγω λάθους του συστήματος στον 52ο και όχι στον 53ο γύρο, οπότε είχαμε ανατροπές και στην κατάταξη των οδηγών.

Ουαλία - Κροατία με αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr.

Το Γκραν Πρι Ιαπωνίας προβλεπόταν να διαρκέσει 53 γύρους, ωστόσο μέτρησαν τελικά μόνον 52 για τα τελικά αποτελέσματα. Αιτία είναι σύμφωνα με τον αλυτάρχη του αγώνα, Μάικλ Μάσι, ένα λάθος στο σύστημα, εξαιτίας του οποίου δόθηκε το σήμα ολοκλήρωσης του Γκραν Πρι ένα γύρο νωρίτερα. Όπως ανέφερε ο Μάσι, «από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ήταν ένα λάθος του συστήματος. Θα πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τους λόγους». Καθοριστικό για τη λήξη ενός αγώνα δεν είναι το ανέμισμα της σημαίας στη γραμμή τερματισμού, αλλά μια ένδειξη με μία καρό σημαία δίπλα στα φανάρια εκκίνησης. Αυτή εμφανίστηκε στον Μπότας και στους οδηγούς που ακολουθούσαν μετά την ολοκλήρωση του 52ου γύρου. «Μερικές ομάδες ρώτησαν τότε μέσω της ενδοεπικοινωνίας. Επειδή όμως δεν ήμασταν σίγουροι, αν είχε εμφανιστεί ήδη στον Βάλτερι η σημαία, τους δώσαμε εντολή, να συνεχίσουν να οδηγούν μέχρι να καλύψουν την αρχικά προβλεπόμενη απόσταση», αποκάλυψε ο αλυτάρχης.

Αν και έγινε όντως αυτό, τα αποτελέσματα του αγώνα προκύπτουν με βάση την κατάταξη των οδηγών κατά την ολοκλήρωση του 52ου και όχι του 53ου γύρου. Αυτό βασίζεται στο άρθρο 43.2 των κανονισμών, που αναφέρει τα εξής: «Αν ανάψει το σήμα για τον τερματισμό του αγώνα για οποιονδήποτε λόγο, πριν συμπληρώσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο τον προβλεπόμενο αριθμό γύρων ή πριν τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου, τότε βαθμολογείται ο αγώνας ως ολοκληρωμένος με βάση τη χρονική στιγμή, όπου το προπορευόμενο αυτοκίνητο έχει περάσει για τελευταία φορά τη γραμμή τερματισμού, πριν δοθεί το συγκεκριμένο σήμα».

Μεγάλος ωφελημένος από το συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού ήταν ο Σέρτζιο Πέρεζ της Racing Point, ο οποίος συγκρούστηκε στον 53ο γύρο με τον Πιερ Γκασλί της Toro Rosso και χτύπησε πάνω στα πλαϊνά προστατευτικά της πίστας, όμως βαθμολογήθηκε τελικά ένατος και έλαβε δύο βαθμούς. Αντίθετα, ο άτυχος της ημέρας ήταν ο Λανς Στρολ που τερμάτισε μετά από 53 γύρους δέκατος, όμως τελικά έμεινε εκτός δεκάδας και βαθμών ως ενδέκατος! Πάντως, οι αγωνοδίκες θα εξετάσουν τη σύγκρουση μεταξύ Πέρεζ και Γκασλί και θα επιβάλλουν ποινές, εφόσον κρίνουν αναγκαίο, αν και το συμβάν έγινε στον 53ο γύρο, που δεν μέτρησε στον αγώνα.

Η κατάταξη του Γκραν Πρι Ιαπωνίας:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!