ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Επτά οδηγοί της Formula 1 έλαβαν από ένα έβδομο βαθμού ο καθένας!

Επτά οδηγοί της Formula 1 έλαβαν από ένα έβδομο βαθμού ο καθένας!

Επτά οδηγοί της Formula 1 έλαβαν από ένα έβδομο βαθμού ο καθένας!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Στην ιστορία της Formula 1 έχει καταγραφεί περιστατικό, όπου μοιράστηκαν 7 οδηγοί τον ένα βαθμό για τον ταχύτερο γύρο στο ίδιο Γκραν Πρι.

Ένα αρκετά ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη στο Γκραν Πρι Σιγκαπούρης, όπου κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις οι Ferrari. Συγκεκριμένα, ο Κέβιν Μάγκνουσεν έκανε τον ταχύτερο γύρο, ωστόσο δεν ανταμείφθηκε με έναν βαθμό. Οι κανονισμοί προβλέπουν το συγκεκριμένο μπόνους μόνον εφόσον ο οδηγός, που έχει πετύχει αυτή την επίδοση, τερματίσει μεταξύ των δέκα πρώτων. Ο πιλότος της Haas κατατάχθηκε ωστόσο μόλις 17ος με σχεδόν ενάμιση λεπτό διαφορά από τον νικητή Φέτελ, οπότε έμεινε άποντος και του έμεινε για παρηγοριά η καταχώρηση του επιτεύγματός του στα στατιστικά της Formula 1.

Eίναι η πρώτη φορά από το Γκραν Πρι Αυστραλίας του 2019, οπότε επανήλθε το μπόνους του ενός βαθμού για τον οδηγό με τον ταχύτερο γύρο σε έναν αγώνα, που δεν δόθηκε τελικά ο πόντος σε κανέναν οδηγό. Η συγκεκριμένη επιβράβευση ίσχυε στη Formula 1 και στα παγκόσμια πρωταθλήματα μεταξύ του 1950 και του 1959. Μάλιστα είχε προκαλέσει μία από τις πιο ευτράπελες και απίστευτες καταστάσεις στην ιστορία του αθλήματος, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστούν  επτά οδηγοί ένα βαθμό, δηλαδή περίπου 0,143 βαθμούς ο καθένας!

Αυτό συνέβη το 1954 στο Σίλβερστον. Τότε χρησιμοποιούσαν ακόμη χρονόμετρα χειρός και οι χρόνοι των γύρων στρογγυλοποιούνταν σε δευτερόλεπτα, ενώ σήμερα μετρούν τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα έως και τα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε εκείνον τον αγώνα, πέτυχαν επτά οδηγοί ταχύτερο γύρο με ίδιο χρόνο ένα λεπτό και 50 δευτερόλεπτα και έτσι μοιράστηκαν από ένα έβδομο βαθμού ο καθένας. Οι κανονισμοί της εποχής ήταν σαφείς και δεν προέβλεπαν από έναν βαθμό για κάθε οδηγό, που θα σημείωνε τον ταχύτερο γύρο, αλλά θα μοιράζονταν έναν και μοναδικό βαθμό, όσοι θα πετύχαιναν τον ίδιο καλύτερο χρόνο! Αυτό που έγινε δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση!