Ετσι θα είναι το νέο μονοθέσιο της Formula 1 από το 2021

Gazzetta team
Ετσι θα είναι το νέο μονοθέσιο της Formula 1 από το 2021
H Formula 1 έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις αεροδυναμικές δοκιμές ενός μονοθεσίου σε κλίμακα 1 προς 2 με τις νέες προδιαγραφές, που θα ισχύσουν από το 2021.

Η Formula 1 άνοιξε ένα παράθυρο προς το μέλλον για τους φίλους της, καθώς δημοσιοποίησε στο Instagram πρώτες φωτογραφίες ενός μονοθεσίου, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στους κανονισμούς του 2021. Πρόκειται για οπτικό υλικό ενός μοντέλου σε κλίμακα 1 προς 2, που δοκιμάστηκε στην αεροδυναμική σήραγγα της Sauber στο Χίνβιλ της Ελβετίας.

Κύριο μέλημα του επικεφαλής τεχνικών θεμάτων της FIA, δηλαδή του «δικού μας» Νικόλα Τομπάζη, είναι η διευκόλυνση των προσπεράσεων στους αγώνες και όχι η παρεμπόδισή τους, όπως γίνεται τώρα εξαιτίας του σχεδιασμού των σημερινών αυτοκινήτων. Στη σήραγγα μετρήθηκαν οι στροβιλισμοί του αέρα πίσω από το μοντέλο με τον μελλοντικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομπάζης, η απώλεια πρόσφυσης περιορίζεται με τα νέα δεδομένα στο 5% έως 10% για το αυτοκίνητο που ακολουθεί, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 45% και 50%! Στην πράξη, ισοδυναμεί αυτή η αλλαγή με μία θεαματική βελτίωση της δυνατότητας προσπέρασης στον αγώνα, κάτι που σήμερα γίνεται εξαιρετικά δύσκολα. Μάλιστα υπάρχουν ομάδες, όπως η Red Bull, που ειδικεύονται στον σχεδιασμό μονοθεσίων, που παράγουν πολλά τέτοια «σκουπίδια» για τους αντιπάλους τους και τους κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη, όποτε προσπαθούν να προσπεράσουν τα αυτοκίνητα των «Ταύρων».

«Το σημαντικότερο σημείο είναι, ότι προσπαθούμε, να μειώσουμε τις απώλειες, που θα είχε το αυτοκίνητο, το οποίο ακολουθεί από πίσω. Απλοποιώντας την αεροδυναμική του προπορευόμενου αυτοκινήτου, δεν υπάρχουν πλέον τόσες πολλές δυνατότητες, να ελέγξεις τους στροβιλισμούς του αέρα. Από την άλλη πλευρά επίσης, δεν είναι πλέον και το αυτοκίνητο που ακολουθεί τόσο ευάλωτο στις ενοχλήσεις, χωρίς τα μικρά, ευαίσθητα αεροδυναμικά βοηθήματα», εξήγησε ο Τομπάζης τη φιλοσοφία των νέων μοντέλων με τις προδιαγραφές του 2021.

Μακάρι να επιβεβαιωθούν όλα αυτά και στην πράξη και να δούμε όντως να επιστρέφει η Formula 1 στις ρίζες της, προσφέροντας θέαμα και συγκινήσεις αντάξιες του παρελθόντος της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!