Nέο ρεκόρ στη Formula 1 από τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα

Gazzetta team
Nέο ρεκόρ στη Formula 1 από τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα
Ο Πολωνός κέρδισε πάλι βαθμό στη Formula 1 μετά από 8 χρόνια και 8 μήνες και έγινε ο οδηγός, που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά από το μεγαλύτερο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα πέτυχε στο Γκραν Πρι της Γερμανίας ένα νέο ρεκόρ στη Formula 1 και μάλιστα με εντελώς απρόσμενο τρόπο. Αυτό συνέβη, επειδή οι δύο Alfa Romeo τιμωρήθηκαν με ποινή 30 δευτερολέπτων και βρέθηκαν εκ των υστέρων εκτός δεκάδας, οπότε ανέβηκε ο οδηγός της Williams στη δέκατη θέση και κέρδισε τον πρώτο του εφετινό βαθμό. Είναι ο πρώτος βαθμός για τον Πολωνό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 μετά από ακριβώς 8 χρόνια, 8 μήνες και 14 ημέρες ή –αν προτιμάτε- μετά από 168 Γκραν Πρι.

Χάρη σε αυτή την επίδοση, έγινε ο Κούμπιτσα ο οδηγός που κατέκτησε βαθμό μετά από το μεγαλύτερο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Λουσιέν Μπιανσί, ο οποίος είχε μείνει άποντος επί 7 χρόνια, 11 μήνες και 7 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του Γκραν Πρι του Βελγίου το 1960 και του Μονακό το 1968.

Να σημειώσουμε, ότι η Williams δεν επέλεξε να ρισκάρει με τις επιλογές των ελαστικών στον αγώνα της Γερμανίας, κάτι που έκαναν ορισμένες από τις μικρότερες ομάδες και δικαιώθηκαν. Ο Κούμπιτσα δήλωσε μετά το Γκραν Πρι στο Χόκενχαϊμ, ότι «επιλέξαμε μία αρκετά συντηρητική τακτική. Το τελευταίο που θα θέλαμε, θα ήταν, να κάνουμε ζημιά στο αυτοκίνητο, αν και πρέπει να οδηγήσουμε πάλι σε τέσσερις ημέρες».

Ο Πολωνός αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε στον πρώτο του «βρόχινο» αγώνα μετά την επιστροφή του στη Formula 1, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχα ξεχάσει, πόσο σπρέι νερού σηκώνεται και πόσο κακή είναι η ορατότητα». Μάλιστα έκανε και μία σύγκριση με τους νυχτερινούς αγώνες ράλι με ομίχλη, αναφέροντας ότι «όταν κλείνεις τότε τα φώτα, επειδή δεν βοηθούν στην ομίχλη, είναι τρελό, όμως μπορείς τουλάχιστον να δεις κάτι και έχεις τον συνοδηγό και έτσι γνωρίζεις, πού βρίσκεσαι. Εδώ όμως δεν ήταν –ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο- καθόλου εύκολα και δεν γνώριζα, πού βρίσκομαι».

Από εκεί και έπειτα έμεινε ήρεμος, προσπάθησε να μη βγει εκτός πίστας και ανταμείφθηκε με τον πρώτο του βαθμό, έστω και λόγω της τιμωρίας των δύο Alfa Romeo.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!