Ζακ Bιλνέβ: «Ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν σεβόταν τίποτα»

Gazzetta team
Ζακ Bιλνέβ: «Ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν σεβόταν τίποτα»
Ο Ζακ Βιλνέβ υποστήριξε, ότι ο Σουμάχερ έγινε με την ασέβειά του προς τους άλλους οδηγούς το κακό αγωνιστικό πρότυπο για τους σημερινούς πιλότους, που δεν λογαριάζουν τίποτα.

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο Ζακ Βιλνέβ δεν τρέφει φιλικά αισθήματα προς τον Μίκαελ Σουμάχερ. Η σχέση μεταξύ των δύο πρώην οδηγών της Formula 1 διαταράχθηκε αμετάκλητα μετά το Γκραν Πρι του 1997 στη Χερέθ της Ισπανίας, όπου ο Γερμανός εμβόλισε τη Williams του Καναδού, για να εγκαταλείψουν και οι δύο και να κατακτήσει αυτός το πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο Βιλνέβ συνέχισε τον αγώνα μετά τη σύγκρουση, τερμάτισε τρίτος και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ ο Σούμι εγκατέλειψε και τιμωρήθηκε με αφαίρεση όλων των βαθμών του από το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Πρόκειται για ένα περιστατικό, που αμαύρωσε σίγουρα την ιστορία του επτά φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1 και παραμένει ακόμη και σήμερα στις μνήμες των φίλων του αθλήματος.

Ετσι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη του 48χρονου πλέον Ζακ Βιλνέβ στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», όπου ο Καναδός θεωρεί υπεύθυνο τον Μίκαελ Σουμάχερ για την αγωνιστική απειθαρχία, αλλά και το θράσος, της σημερινής γενιάς οδηγών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βιλνέβ για τον Σούμι, «δεν είχε κανένα σεβασμό απέναντι στους άλλους οδηγούς και στη σημασία των μηχανοκίνητων σπορ. Και με αυτόν τον τρόπο εισήγαγε μία εποχή, στην οποία έκαναν όλοι το ίδιο. Κοιτάξτε, τι κάνουν οι οδηγοί στη Formula 2 και Formula 3, είναι περίεργο, που δεν έχουμε περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά κάθε χρόνο». Κατά την άποψη του Βιλνέβ, ο Σουμάχερ εξέθρεψε με τις ενέργειές του μία ολόκληρη γενιά αδίστακτων οδηγών, από τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λείπει σήμερα ο σεβασμός. «Αλλάζουν πορεία, αλλάζουν πάλι πορεία και φρενάρουν, πράγματα δηλαδή που δεν θα έπρεπε να τα βλέπουμε σήμερα», υποστήριξε ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1.

Ο Λιούις Χάμιλτον αποτελεί ωστόσο σύμφωνα με τον Βιλνέβ φωτεινή εξαίρεση και δεν έχει καμία σχέση με την αδίστακτη γενιά των πιλότων. Ο Καναδός ανέφερε, ότι «ο Χάμιλτον είναι απίστευτα καλός και δεν παραβίασε ποτέ στην πίστα τους άγραφους κανόνες του αθλήματος. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, πρόκειται για έναν τζέντλεμαν στην πίστα. Ενας γρήγορος, αλλά ‘’καθαρός’’ οδηγός».

Ο Βιλνέβ αποχώρησε το 2006 από την ενεργό δράση, όταν τον απέλυσε η Williams και τον αντικατέστησε με τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα. Σήμερα ασχολείται ως σχολιαστής της Formula 1 για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ‘’Sky’’ και έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά με τις αιρετικές και όχι πάντα δημοφιλείς δηλώσεις του. Στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε 163 Γκραν Πρι της Formula 1, σημειώνοντας 11 νίκες και 23 πλασαρίσματα στο βάθρο. Ο Καναδός κατέκτησε το 1997 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με τη Williams και έχει τρέξει επίσης για λογαριασμό των ΒΑR, Renault, Sauber και BMW Sauber.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!