Οι στατιστικές χρίζουν πρωταθλητή τον Μπότας

Gazzetta team
Οι στατιστικές χρίζουν πρωταθλητή τον Μπότας
Μπορεί να κάνει ο Φιλανδός τη μεγάλη ανατροπή και να νικήσει τον Χάμιλτον στη μάχη του τίτλου για τη Formula 1; Η παράδοση είναι πάντως με το μέρος του!

Ο Βάλτερι Μπότας έκανε την έκπληξη και θριάμβευσε με πειστικό τρόπο στο Γκραν Πρι Αυστραλίας, αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τον Χάμιλτον με διαφορά άνω των 20 δευτερολέπτων. Ο –γενειοφόρος πλέον- Φιλανδός είναι ο 60στός διαφορετικός πιλότος που βρίσκεται επικεφαλής της βαθμολογίας της Formula 1 και δείχνει διατεθειμένος να μείνει εκεί έως το τέλος της εφετινής αγωνιστικής σεζόν.

Σαν γνήσιος Σκανδιναβός, ο Μπότας παραμένει προσγειωμένος, όπως φαίνεται και στη δήλωση, ότι «γνώριζα πάντα, ότι μπορώ να νικήσω στον Λιούις. Όμως δεν αρκεί μόνο μία φορά τη χρονιά». Ο Χάμιλτον θα προσπαθήσει να μην πάθει το ίδιο χουνέρι, όπως με τον Ρόσμπεργκ, που πήρε το 2016 τον τίτλο και αμέσως μετά αποσύρθηκε από τη Formula 1. Για να το πετύχει, θα πρέπει πάντως να βελτιώσει ο Βρετανός τις εκκινήσεις του, όπου είναι καλός, αλλά όχι κορυφαίος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Χάμιλτον έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα 84 φορές από την Pole position και ηττήθηκε στους 37 από αυτούς τους αγώνες. Aντίθετα, ο Μίκαελ Σουμάχερι έχει σημειώσει σε όλη την καριέρα του 68 Pole positions, όμως έχασε μόνον 28 φορές στα συγκεκριμένα Γκραν Πρι.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι στατιστικές ευνοούν τον Μπότας. Σύμφωνα με αυτές, από τον πρώτο αγώνα στη Μελβούρνη το 1996 έγινε επτά φορές το 1-2 από μία ομάδα και όλες αυτές τις φορές στέφθηκε στο τέλος ο νικητής Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1.

Συγκεκριμένα:

To 1996 έκανε το 1-2 η Williams – Renault και ο Ντέιμον Χιλ νίκησε τον Ζακ Βιλνέβ.

To 1998 τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις οι McLaren- Mercedes με νικητή τον Μίκα Χάκινεν απέναντι στον Ντέιβιντ Κούλθαρντ.

Το 2000 και το 2004 ανέβηκαν στις δύο υψηλότερες θέσεις του βάθρου οι Ferrari και αναδείχθηκε και τις δύο φορές πρώτος ο Μίκαελ Σουμάχερ και δεύτερος ο Ρούμπενς Μπαρικέλο.

Το 2009 θριάμβευσαν οι δύο Brawn – Mercedes, με τον Τζένσον Μπάτον να υπερισχύει του Ρούμπενς Μπαρικέλο.

Το 2015 ήρθε πρώτο το δίδυμο των Mercedes και τον Λιούις Χάμιλτον να νικά τον ομόσταβλό του Νίκο Ρόσμπεργκ.

Το 2016 αντιστράφηκαν οι όροι, καθώς έκαναν μεν το 1 – 2 οι Mercedes, όμως αυτή τη χρονιά επικράτησε ο Ρόσμπεργκ του Χάμιλτον και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!