Oταν παίζουν οι οδηγοί της Formula 1 ξύλο

Gazzetta team
Oταν παίζουν οι οδηγοί της Formula 1 ξύλο
Σένα, Σουμάχερ, Μάνσελ και άλλοι γνωστοί πιλότοι της Formula 1 έχουν «μιλήσει» με τις γροθιές τους, όταν άναψαν τα αίματα σε κάποιον αγώνα.

Σπάνια ξεπερνά η συμπεριφορά των οδηγών της Formula 1 τα όρια και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πιλότων είναι συνήθως λεκτικού χαρακτήρα. Στο τελευταίο Γκραν Πρι Βραζιλίας παρεκτράπηκε ωστόσο ο Φερστάπεν και επιχείρησε να χτυπήσει τον Οκόν, επειδή έχασε εξαιτίας του μία βέβαιη νίκη. Ωστόσο ο νεαρός Ολλανδός δεν είναι ο μόνος οδηγός, που εξοργίζεται με κάποιον συνάδελφό του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάνει στο σημείο να χειροδικήσει. Αντίθετα, στο παρελθόν βιώσαμε τέτοιες καταστάσεις με πρωταγωνιστές ακόμη και παγκόσμιους πρωταθλητές της Formula 1. Aς δούμε ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες.

Νέλσον Πικέ εναντίον Ελισέο Σαλαζάρ

Ο Πικέ προσπάθησε να προσπεράσει τον Σαλαζάρ στο Γκραν Πρι Γερμανίας το 1982, όταν συγκρούστηκαν τα δύο μονοθέσια. Ο Βραζιλιάνος κατηγόρησε τον Σαλαζάρ, ότι του στέρησε με τη συμπεριφορά του τη νίκη, βγήκε από το αυτοκίνητό του και επιτέθηκε στον Κολομβιανό. Μάλιστα του κατάφερε ορισμένες εντυπωσιακές κλωτσιές και γροθιές, πριν μπουν στη μέση και τους χωρίσουν οι άνδρες ασφαλείας της πίστας.

Τζέιμς Χαντ εναντίον προσωπικού ασφαλείας

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1976 έχει βιαιοπραγήσει δύο φορές εναντίον ανδρών του προσωπικού ασφαλείας. Μία φορά συνέβη αυτό το 1976 στο Γκραν Πρι Καναδά, όταν ο άνδρας ασφαλείας προσπάθησε να απομακρύνει τον Χαντ από το σημείο ενός ατυχήματος. Νωρίτερα –και πιο συγκεκριμένα στο Γκραν Πρι του Μονακό το 1975- γρονθοκόπησε έναν από τους άνδρες ασφαλείας, που προσπαθούσαν να τον οδηγήσουν εκτός πίστας μετά από σύγκρουση του Χαντ με τον Πατρίκ Ντεπαγιέ, που οδηγούσε μία Tyrrell.

Σουμάχερ εναντίον Κούλθαρ

Ο Σουμάχερ χτύπησε από πίσω τη McLaren του Κούλθαρ το 1998 στην πίστα του Σπα, όπου η έντονη βροχή περιόριζε πολύ την ορατότητα. Ετσι έμεινε με τρεις τροχούς και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ο Γερμανός θεώρησε υπεύθυνο για το περιστατικό τον Σκωτσέζο και μπήκε έξαλλος στα πιτ της McLaren, φωνάζοντας δυνατά «προσπαθείς να με σκοτώσεις»; Ο οδηγός της Scuderia θα είχε χειροδικήσει κατά του Κούλθαρ, αν δεν προλάβαινε να μπει ανάμεσά τους ο τότε διευθυντής της ομάδας της Ferrari, Στέφανο Ντομενικάλι, που συγκράτησε με δυσκολία τον «Σούμι».

Σένα εναντίον Ιρβάιν

Ο Σένα ανήκει στους πιο θερμόαιμους οδηγούς, που έχουν περάσει από τη Formula 1. Ένα από τα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Βραζιλιάνο συνέβη στο Γκραν Πρι Ιαπωνίας το 1993 κατά την πρώτη σεζόν του Έντι Ιρβάιν στη Formula 1. Μετά από μία σύγκρουση μεταξύ τους, εισέβαλλε ο Σένα στα πιτ της Jordan, ζήτησε τον λόγο από τον Ιρλανδό, αυτός του αντιμίλησε και ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 τον γρονθοκόπησε και τον έριξε νοκ άουτ. Ο Ιρβάιν αποκλείστηκε για ένα Γκραν Πρι εξαιτίας της αντιαθλητικής συμπεριφοράς του στον αγώνα, άσκησε έφεση στη FIA, έβρισε την επιτροπή που εξέταζε την υπόθεση και τελικά όχι μόνον δεν μειώθηκε η ποινή του, αλλά αποκλείστηκε για τρεις αγώνες!

Μάνσελ εναντίον Σένα

Μάνσελ και Σένα συγκρούστηκαν στον πρώτο γύρο του Βελγικού Γκραν Πρι το 1987. Ο Βρετανός αναζήτησε τον Βραζιλιάνο και όταν τον πέτυχε, τον βούτηξε από το λαιμό και τον κόλλησε στον τοίχο του γκαράζ της Lotus. Ο Μάνσελ χαρακτήρισε τον Σένα «κόκκινο σκουπίδι» και είπε, ότι ένιωθε «σαν ένας μεγάλος, θυμωμένος ταύρος στο ρινγκ». Από την πλευρά του, ο Σένα δήλωσε ότι, «όταν σε πιάνει κάποιος από τον λαιμό, δεν πιστεύω, ότι έχει έρθει, για να σου ζητήσει συγγνώμη».

Σένα εναντίον Σουμάχερ

Το 1991 πιάστηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών στα χέρια και αντάλλαξαν «γαλλικά» ο Άιρτον Σένα με τον Μίκαελ Σουμάχερ. Ο σταρ της McLaren είχε θυμώσει με τον –τότε ρούκι- Γερμανό, επειδή θεώρησε, ότι δεν του είχε ανοίξει αμέσως χώρο για να προσπεράσει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!