Πώς μοιράζονται οι ομάδες τα χρήματα στη Formula 1

Gazzetta team
Πώς μοιράζονται οι ομάδες τα χρήματα στη Formula 1
Η ανισότητα μεταξύ των ομάδων της Formula 1 οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο, με τον οποίο καταμερίζονται τα έσοδα από διάφορες πηγές, που έφτασαν πέρυσι τα 812 εκατ. ευρώ!

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η Formula 1 παραμένει εδώ και χρόνια μία χρυσοφόρα επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πέρυσι μοιράστηκαν οι ομάδες 812 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα δικαιώματα της τηλεόρασης, τις διαφημίσεις στις πίστες και πολλές άλλες πηγές. Ωστόσο δεν επωφελούνται οικονομικά όλες οι ομάδες το ίδιο, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα, όπου οι μεγάλοι του χώρου κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος και έτσι οι μικροί δεν είναι σε θέση να τους κοντράρουν.

Η Force India για παράδειγμα τερμάτισε πέρυσι τέταρτη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και αν είχε λάβει ένα κλάσμα των χρημάτων της –δεύτερης στο πρωτάθλημα- Ferrari, θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη των 31 εκατ. ευρώ προς τους πιστωτές της και να μην αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση και να περάσει σε άλλους ιδιοκτήτες.

Ουσιαστικά τα χρήματα της Formula 1 κατανέμονται σε τρία «καλάθια». Το πρώτο περιέχει 280 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται ακριβοδίκαια στις δέκα πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος, δηλαδή κάθε μία από αυτές λαμβάνει 28 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο καλάθι προβλέπονται επίσης 280 εκατ. ευρώ, από τα οποία λαμβάνει κάθε ομάδα το ποσό που της αναλογεί σύμφωνα με τις επιδόσεις της στους αγώνες.

Ωστόσο τα υπόλοιπα 252 εκατ. ευρώ προβλέπονται για μπόνους σε πέντε μόνον ομάδες με βάση την ιστορία τους και το ειδικό βάρος τους. Για παράδειγμα η Ferrari εισπράττει μόνη της 93 εκατ. ευρώ, καθώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη Formula 1 και είναι η δημοφιλέστερη ομάδα.

Ετσι το συνολικό ποσόν, που έλαβε η Scuderia για το 2017 ήταν 28 εκατ. ευρώ από το πρώτο καλάθι, 45 εκατ. ευρώ για τις επιδόσεις της από το δεύτερο καλάθι και άλλα 93 εκατ. ευρώ μπόνους, δηλαδή σύνολο 166 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η «φτωχή και καταφρονεμένη» Sauber αρκέστηκε σε μόλις 39 εκατ. ευρώ, με τα οποία δεν καλύπτονται κατά κανένα τρόπο ούτε καν τα έξοδά της.

Είναι απολύτως λογικό, να προβλέπεται κάποιο μπόνους για τις ομάδες – μαγνήτη, όπως για παράδειγμα η Ferrari. Αυτό ισχύει εξάλλου και στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και σε άλλα αθλήματα σε επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο η κατανομή των εσόδων πρέπει να γίνεται με δικαιότερο τρόπο, ώστε να υπάρχει μία στοιχειώδης ανταγωνιστικότητα στο πρωτάθλημα και να γίνονται και εκπλήξεις.

Η Liberty Media σχεδιάζει να αλλάξει αυτόν τον άνισο τρόπο κατανομής των εσόδων από το 2021 και βέβαια οι μεγάλοι ευνοημένοι αντιδρούν, ενώ οι μικρομεσαίες ομάδες το χαιρετίζουν. Με μαρξιστικούς όρους, μιλάμε για μία κρυφή πάλη των τάξεων στη Formula 1!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!