Τομπάζης: «Αλλάζουμε την αεροδυναμική για περισσότερες προσπεράσεις»

Gazzetta team
Τομπάζης: «Αλλάζουμε την αεροδυναμική για περισσότερες προσπεράσεις»
Οι νέοι κανονισμοί για τις πτέρυγες ήταν όπως είναι ξεκάθαρο μια απόφαση στην οποία συνέβαλλε ο Νικόλας Τομπάζης ο οποίος υπεραμύνθηκε αυτής προς χάρην των προσπεράσεων.

Κατατοπιστικότατος όπως πάντα ακόμη και με τεχνικούς όρους μιλώντας, ο Έλληνας που είναι υπεύθυνος για όλα τα τεχνικά ζητήματα της FIA που αφορούν τα μονοθέσια, Νικόλας Τομπάζης, εξήγησε τα οφέλη από τις αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τις πτέρυγες των μονοθεσίων.

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αεροδυναμικής της Formula 1 είναι να μετακινήσουν οι τεχνικοί την ροή του αέρα από τους τροχούς όσο πιο μακριά γίνεται από το σώμα του μονοθεσίου», είπε αρχικά ο Τομπάζης και συμπλήρωσε, «Έτσι θα δώσουν πλεονέκτημα στο αυτοκίνητό τους καθώς όσο πιο μακριά πηγαίνει ο αέρας τόσο λιγότερο επηρεάζει την πίσω πτέρυγα και προσφέρει στην απόδοση. Επίσης δημιουργεί αρνητικό αέρα για τα μονοθέσια που ακολουθούν».

Γνωρίζοντας αυτό ο Νικόλας Τομπάζης και λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα της Liberty Media που θέλει περισσότερο αμφίρροπους αγώνες, η κατάληξη να αλλάξει ο κανονισμός και να μειωθεί η πολυπλοκότητα της εμπρός κυρίως, πτέρυγας ήταν μάλλον φυσιολογική. Έτσι με βάση τους νέους κανονισμούς δεν θα υπάρχουν όλες αυτές οι μικρές πτυχές στην εμπρός πτέρυγα αλλά θα είναι περισσότερο μια ενιαία αεροτομή όπως ήταν σε παλιότερες εποχές. «Εκτιμάται πως τα μονοθέσια θα είναι αργότερα κατά ένα ή ενάμιση δευτερόλεπτο, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος της εξέλιξης που θα επιτύχει κάθε ομάδα» είπε ο Έλληνας αεροδυναμιστής.

Παράλληλα ο Τομπάζης αναφέρθηκε και στο τι θα είχε συμβεί αν δεν άλλαζαν οι κανονισμοί τονίζοντας: «Οι εκτιμήσεις μας λένε πως αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές τα πράγματα θα ήταν χειρότερα το 2019 και το 2020. Άρα ο σκοπός των αλλαγών των κανονισμών είναι να σταματήσουμε την πορεία όπως είναι τώρα και να κάνουμε ένα βήμα εμπρός».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!