Στα δίχτυα των Paradise Papers ο Χάμιλτον

Γιώργος Βαρίνος
Στα δίχτυα των Paradise Papers ο Χάμιλτον
Για αποφυγή πληρωμής φόρων εκατομμυρίων ευρώ ελέγχεται ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της F1.

Γρήγορο Στοίχημα σε Κορυφαίες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

Με τον όρο Paradise Papers χαρακτηρίζονται τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη δικηγορική εταιρεία Appleby και μέσω της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έφτασαν σε ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.

Η εξειδικευμένη στις παροχές νομικών συμβουλών για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών φίρμα, περιλαμβάνει πελάτες από όλο το φάσμα του παγκόσμιου πλούτου –επιχειρηματίες, πολιτικούς, αθλητές, celebrities- και πολλές από τις εξυπηρετήσεις και τις πρακτικές της κινούνται στο όριο της νομιμότητας και πλέον ελέγχονται από πολλές εθνικές αρχές.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά και τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή της F1 Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guradian, θα ελεγχθεί από τις βρετανικές αρχές για τη δημιουργία μιας υπεράκτιας εταιρείας στο νησί του Μαν, μέσω της οποίας νοικιάζει στον εαυτό του το υπερπολυτελές ιδιωτικό του τζετ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο Χάμιλτον εγκαλείται για την μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 3,3 εκατομμυρίων λιρών, κατά την αγορά του πανάκριβου τζετ των 16,5 εκατομμυρίων λιρών, που εισήγαγε από τον Καναδά.

Ο Χάμιλτον, ένας από τους πλουσιότερους αθλητές με περιουσία που υπολογίζεται στα 130.000.000 αγγλικές λίρες, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί υπεράκτιες εταιρείες για τις δουλειές του. Το συμβόλαιό του με την Mercedes φέρεται να έχει υπογραφεί μέσω τέτοιας εταιρείας με έδρα το νησί Γκέρνσι, ενώ ο ίδιος δηλώνει κάτοικος Μονακό και στο παρελθόν κάτοικος Ελβετίας, με στόχο τη χαμηλότερη συνολική φορολόγησή του.

Ο Χάμιλτον υποστήριξε στον Guardian ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με τις λεπτομέρειες της διαχείρισης της περιουσίας του και όλα τα νομικά και οικονομικά ζητήματα τα αφήνει σε ειδικούς, τους οποίους εμπιστεύεται. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην γνωρίζει ότι είναι κάτοχος εταιριών σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους και ότι αυτή η πρακτική έχει ως μόνο στόχο την αποφυγή της φορολόγησης στην πατρίδα του.

Επίσης ο Χάμιλτον ελέγχεται από το βρετανικό κράτος όχι μόνο για την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ κατά την αγορά του ιδιωτικού του αεροσκάφους και πολλών ακόμα πανάκριβων αποκτημάτων του, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αποδίδει τους ανάλογους φόρους ετησίως, καθώς το σκάφος λογίζεται ως επαγγελματικό.

Ευτυχώς ο Χάμιλτον «καθάρισε» με το φετινό πρωτάθλημα, κατακτώντας τον τίτλο ήδη από το GP του Μεξικού και έτσι πλέον θα μπορεί να ασχοληθεί με το νέο «πονοκέφαλο» που προέκυψε στη ζωή του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει τους διαφυγόντες φόρους και ακόμα περισσότερα σε πρόστιμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!