Nissan Leaf, ο βασιλιάς των ηλεκτρικών μοντέλων

Γιώργος Βαρίνος
Nissan Leaf, ο βασιλιάς των ηλεκτρικών μοντέλων
Αξιολογούμε το μοντέλο νέας γενιάς του δημοφιλέστερου ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. στον κόσμο, που απέκτησε μεγαλύτερη αυτονομία, έγινε δυνατότερο και ξεχωρίζει αισθητικά σαν τη μύγα στο γάλα.

Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο; Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο Tesla, όπως θα πίστευαν πολλοί, αλλά για το Nissan Leaf, από το οποίο έχουν πωληθεί συνολικά περίπου 320.000 αυτοκίνητα πρώτης γενιάς και έπεται συνέχεια με τον διάδοχό του, που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας βέβαια παραμένουν τα ηλεκτρικά οχήματα σπάνιες παρουσίες, ωστόσο και εδώ αρχίζει και αλλάζει το τοπίο, έστω και με τεράστια καθυστέρηση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το Nissan Leaf δεύτερης γενιάς αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη νέα εποχή της αυτοκίνησης, παρά το ιδιόμορφο ντιζάιν του που χρειάζεται χρόνο, μέχρι να το συνηθίσεις. Οι Ιάπωνες έδωσαν μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη της μπαταρίας του, η οποία διαθέτει πλέον 40 kW χωρητικότητα και επιτρέπει μία αυτονομία της τάξης των 285 χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα και κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες μετρήσαμε την αυτονομία κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας γύρω στα 200 χιλιόμετρα, που κρίνονται o.k. για ένα ηλεκτρικό μοντέλο, καθώς αρκεί συνήθως η φόρτιση της μπαταρίας του κάθε 3 – 4 ημέρες. Βεβαίως, τα ταξίδια απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και εκ των προτέρων χαρτογράφηση όλων των διαθέσιμων ταχυφορτιστών κατά τη διαδρομή σας, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα απολύτως ανταγωνιστικό μοντέλο σε σύγκριση με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!