Γοητευτικά ώριμο το SEAT Leon

Γιώργος Βαρίνος
Γοητευτικά ώριμο το SEAT Leon
Το SEAT Leon δεν είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας αλλά με τον βενζινοκινητήρα 1.5 TSI Evo, είναι σίγουρα ένα από τα πιο ολοκληρωμένα.

Μέσα από τις τρεις γενιές του μέχρι σήμερα το SEAT Leon έχει καθιερώσει την ισπανική μάρκα στην κατηγορία των μικρομεσαίων οικογενειακών. Η τρέχουσα γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε το 2012 και έκτοτε βρίσκεται στην αγορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, αφού μονάχα διακριτικές ανανεώσεις έχουν μεσολαβήσει. Η SEAT ωστόσο, δεν το αφήνει να γεράσει σε κανέναν τομέα.

Αισθητικά το Leon σίγουρα «κρατιέται». Το επιθετικό του παρουσιαστικό με τις πολλές ακμές το κάνει ακόμη και σήμερα να ξεχωρίζει, ενώ φυσικά βασίζεται στη σύγχρονη πλατφόρμα MQB οπότε δεν υστερεί με κανένα τρόπο, σε επίπεδο «βάσεων». Οι κινητήρες όμως αποτελούν έναν ακόμη κομβικό τομέα για την επιτυχία ενός μοντέλου. Η SEAT φροντίζει ώστε να του παρέχει κάθε σύγχρονο μοτέρ του Volkswagen Group και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για τον τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1.5 TSI στη λιγότερο ισχυρή του εκδοχή με 130 ίππους και 200 Nm ροπής.

Αν ψάξεις την ταυτότητα αυτού του μοτέρ, αποδεικνύεται ότι ανήκει στους πιο σύγχρονους της κατηγορίας. Έχει τουρμπίνα με φτερωτή μεταβλητής γεωμετρίας, λειτουργεί στον θερμοδυναμικό κύκλο Miller και η σχέση συμπίεσης φτάνει τα 12,5:1! Η ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις και την οικονομία είναι ιδανική.
Ο κινητήρας στο ταξίδι μπορεί να «καθαρίσει» ακόμη και με λιγότερα από 6 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα, σε «νόμιμες» ταχύτητες, την ώρα που τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 204 χλμ./ώρα, καθόλου άσχημα δηλαδή. Σύμφωνα με τη SEAT...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!