Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo Stelvio 2.2 Diesel 210 PS Q4! (pics)

Δημήτρης Γράτσος
Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo Stelvio 2.2 Diesel 210 PS Q4! (pics)
Θέτουμε υπό δοκιμή το επιβλητικό και πρώτο SUV στην ιστορία της ιταλικής φίρμας, στην αυτόματη και τετρακίνητη εκδοχή του.

Η Alfa Romeo Stelvio σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Φαντάσου την διαχρονική φινέτσα που διέπει τα μοντέλα της ιταλικής φίρμας, σε SUV εκδοχή. Ναι, ο πρώτος εκπρόσωπος στην ιστορία της Alfa Romeo στην συγκεκριμένη κατηγορία, επιτυγχάνει να συνδυάσει το ιταλικό D.N.A., με τον δυναμικό χαρακτήρα και την πρακτικότητα ενός SUV. Σχεδιαστικά, η Stelvio σε γοητεύει από όποιο σημείο και αν την παρατηρήσεις. Την παράσταση κλέβουν ο χαρακτηριστικός θυρεός της Alfa Romeo στη μάσκα, τα αμυγδαλωτά φώτα με προβολείς τεχνολογίας LED, ενώ είναι εντυπωσιακό το «πάντρεμα» της ελκυστικής σιλουέτας, με τον SUV χαρακτήρα του ιταλικού μοντέλου.

O εσωτερικός κόσμος της Alfa Romeo Stelvio έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα διαδραματίζονται εκτός, με bonus την εξαιρετική ποιότητα που αποπνέει, πέρα από την σπορ αίσθηση και την δεδομένη ιταλική φινέτσα. Τόσο ο πίνακας οργάνων, όσο και η οθόνη στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με το σύστημα Alfa D.N.A. να δίνει το ρυθμό σχετικά με τον τρόπο οδήγησης τον οποίο θέλει να ακολουθήσει ο οδηγός. Οι επιβάτες θα μετακινηθούν υπέρ του δέοντος άνετα και με ασφάλεια, ενώ ο χώρος για τις αποσκευές ανέρχεται στα 525 λίτρα.

Μιλώντας για ασφάλεια, να αναφέρουμε ότι στον βασικό εξοπλισμό της Stelvio συμπεριλαμβάνονται συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως τα Integrated Braking System, Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Brake και Lane Departure Warning. Τον εξοπλισμό ολοκληρώνουν η κάμερα οπισθοπορείας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, οι αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, η ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του χώρου αποσκευών και αυτόματη ενεργοποίηση των εμπρός προβολέων. Να σημειωθεί ότι η έκδοση της δοκιμής μας (2.2 Diesel 210 PS ΑΤ Q4 Super) αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστικά σε ότι αφορά στις πετρελαιοκίνητες επιλογές.

Στην «καρδιά» της Stelvio που είχαμε στη διάθεση μας, δεσπόζει ο turbodiesel κινητήρας των 2,2 λίτρων, απόδοσης 210 ίππων, ο οποίος συνεργάζεται αρμονικά με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και σύστημα τετρακίνησης Q4 all-wheel drive. Σε ότι αφορά στις επιδόσεις που ανακοινώνει η Alfa Romeo, για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζονται μόλις 6,6 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 215 χλμ./ώρα. Στην πράξη το πρώτο SUV της Alfa Romeo, παρά τον όγκο του και το βάρος του (1.659 κιλά), διαθέτει την σπορ αίσθηση ενός μοντέλου της ιταλικής φίρμας, ενώ την ίδια στιγμή είναι άνετο και ευχάριστο σε κάθε περίπτωση.

Παράλληλα, η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε κατά την διάρκεια της συμβίωσης μας με την Stelvio 2.2 Diesel 210 PS Q4, είναι αυτή που περιμένεις από ένα diesel μοντέλο, καθώς δεν ξεπέρασε τα 6,0 - 6,5 λίτρα/100 χλμ., παρά τις επίμονες προσπάθειες μας ή την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση που αντιμετωπίσαμε σε καθημερινή βάση. Επί της ουσίας, η Stelvio διαθέτει όλα τα στοιχεία για τα οποία φημίζονται τα μοντέλα της Alfa Romeo, ενώ πλέον τονίζεται ακόμη περισσότερο ο δυναμικός χαρακτήρας. Όσο δε για το κόστος απόκτησης της συγκεκριμένης diesel έκδοσης, με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, την τετρακίνηση και το πλούσιο πακέτο εξοπλισμού, ξεκινάει από τα 59.900 ευρώ. Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γράτσος

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τετρακύλινδρος turbodiesel, 2.143 κ.εκ., μέγιστη ισχύς 210 ίπποι στις 3.750 σ.α.λ., μέγιστη ροπή στρέψης 470 Nm στις 1.750 σ.α.λ., αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, μετάδοση κίνησης στους τέσσερις τροχούς, όγκος χώρου αποσκευών 525 λίτρα, μήκος/πλάτος/ύψος 4.687/1.903/1.671 χιλιοστά.

Επιδόσεις

Επιτάχυνση 0 - 100 χλμ./ώρα σε 6,6’’, τελική ταχύτητα 215 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 4,8 λτ./100 χλμ. (εργοστασιακές μετρήσεις).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!