Με άρωμα crossover το νέο Fiat 500L City Cross (pics)

Gazzetta team
Με άρωμα crossover το νέο Fiat 500L City Cross (pics)
Χώροι, άνεση και πάνω από όλα, στυλ, παντρεύονται με μια νότα crossover χαρακτήρα, στη νέα έκδοση του πρακτικού Fiat 500L, που ακολουθεί τη λογική των μοτοσικλετών «ψευτοεντούρο».

Η γκάμα του δημοφιλούς 500 έχει εξελιχθεί στη…ραχοκοκαλιά της Fiat. Το 500L, είναι η πρακτική εκδοχή του, με τεράστιους χώρους και φιλοσοφία πολυμορφικού, ενώ το 500X αποτελεί την πρόταση crossover, ενώ διατίθεται και με τετρακίνηση σε ορισμένες εκδόσεις του. Η νέα έκδοση του 500L με στοιχεία crossover, χωρίς όμως να μπαίνει στο δρόμο του 500X, ονομάζεται City Cross και ξεχωρίζει από τους μαύρους ματ εξωτερικούς καθρέπτες, τους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, τα μαύρα προστατευτικά πλαστικά χαμηλά στο αμάξωμα, τα ασημί ματ διακοσμητικά και τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά 25 χιλιοστά, συγκριτικά με τις λοιπές εκδόσεις του μοντέλου. Η γρίλια εμπρός έχει επίσης ανασχεδιαστεί, ενώ υπάρχουν και ζάντες αλουμινίου διάστασης 16 ιντσών.

Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, το City Cross δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα 500L. Συγκεκριμένα, διατηρείται ο πολύ καλός εξοπλισμός άνεσης και ασφαλείας, η σχεδίαση στο εσωτερικό είναι η ίδια, η ποιότητα κατασκευής παραμένει καλή και οι χώροι εξαιρετικοί. Τέσσερις ενήλικες κάθονται στην καμπίνα σαν... βασιλιάδες και έχουν και χώρο για τις αποσκευές τους, χάρη στο πορτμπαγκάζ των 400 λίτρων. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε περισσότερο χώρο για τα γόνατα των πίσω ή μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και το αντίστροφο, χάρη στο κυλιόμενο πίσω κάθισμα! Ο κινητήρας που συνόδευε το 500L City Cross της επταήμερης δοκιμής μας, ήταν ο κορυφαίος της γκάμας, δηλαδή ο ντίζελ 1.6 MultiJet II των 120 ίππων και των 320 Nm ροπής. Συνδυάζεται με χειροκίνητο σασμάν έξι σχέσεων και αποδεικνύεται ιδιαίτερα οικονομικός, ζητώντας περίπου στα 6,2 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες και χωρίς προσπάθειες οικονομίας. H Fiat ανακοινώνει 4,9 λίτρα για την ίδια απόσταση.

Από την άλλη, το μοτέρ αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ελαστικό. Τραβάει από χαμηλά και έχει αισθητή δύναμη, κινώντας πολύ άνετα το 500L. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα ορίζεται από το εργοστάσιο στα 189 χλμ./ώρα, όμως το μοτέρ δείχνει τι μπορεί να κάνει στις εν κινήσει επιταχύνσεις, όπου «γεμίζει» γρήγορα και πειστικά το στροφόμετρο ανεξαρτήτως της επιλεγμένης σχέσης στο σασμάν! Ότι είναι σβέλτο όμως, δεν σημαίνει πως είναι και σπορ. Οδηγώντας το μοντέλο της Fiat αμέσως το καταλαβαίνεις και με δεδομένο τον χαρακτήρα του ως απολύτως οικογενειακό μοντέλο, δεν έχεις την απαίτηση για οδηγική αίσθηση, που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σου.

Πίσω από το τιμόνι του Fiat 500L City Cross απολαμβάνεις άνεση και ξεκούραστες μετακινήσεις, είτε μιλάμε για εντός πόλης διαδρομές είναι για μεγάλα ταξίδια με υψηλές ταχύτητες. Ο πολύ περιορισμένος θόρυβος, που περνά στο εσωτερικό και η ρύθμιση των αναρτήσεων με έμφαση το αποτελεσματικό φιλτράρισμα των κραδασμών, σε βάζουν σε διάθεση να κάνεις χιλιόμετρα μαζί του! Αν αποφασίσεις να το οδηγήσεις γρήγορα, τότε... θα σταματήσεις σύντομα, γιατί καταλαβαίνεις πως το βγάζεις από τα «νερά» του. Το κοινό που απευθύνεται, ελάχιστη σημασία θα δώσει στο μέτριο σε αίσθηση τιμόνι και θα εκτιμήσει χίλιες φορές περισσότερο τα ισχυρά και ανθεκτικά φρένα, που είναι πάντα στο πλάι του οδηγού!

Τελικά όμως, τι περισσότερο δίνει το 500L City Cross, συγκριτικά με ένα απλό 500L; Το στυλ και μια μικρή δυνατότητα κίνησης στο χώμα, είναι η απάντηση! Κατά τα λοιπά, πρόκειται για ένα πολύ ευρύχωρο αυτοκίνητο με συγκρατημένες εξωτερικές διαστάσεις, που είναι πολύ άνετο και συνδυάζεται με έναν ισχυρό και οικονομικό κινητήρα για άνετη κίνηση ακόμη και με πλήρες φορτίο. Η τιμή του ξεκινά από τις 20.400€ στην ελληνική αγορά, με ένα πολύ πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και το καθιστά μία ενδιαφέρουσα πρόταση στην κατηγορία του.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας, τούρμπο, μέγιστη ισχύς 120 ίπποι στις 3.750 σ.α.λ., μέγιστη ροπή στρέψης 320 Nm στις 1.750 σ.α.λ., μετάδοση της κίνησης εμπρός, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, χώρος αποσκευών έως 400 λίτρα, μήκος/πλάτος/ύψος 4.242/1.784/1.658 χιλιοστά.

Επιδόσεις (εργοστασιακές μετρήσεις)

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 11,5'', τελική ταχύτητα 183 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χλμ, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 127 γραμμάρια ανά χλμ.

Εξοπλισμός

Έκδοση City Cross

Έξι αερόσακοι, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, σύστημα αποφυγής επικείμενης σύγκρουσης, σύστημα πολυμέσων UConnect με οθόνη αφής επτά ιντσών, θύρες USB/AUX, Bluetooth, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος, ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι/ρυθμιζόμενοι και θερμαίνόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες, ηλεκτροχρωματικός εσωτερικός καθρέφτης, Cruise Control, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!