Για περιπέτειες με στυλ το Fiat Fullback Cross

Πέτρος Σηφαλάκης
Για περιπέτειες με στυλ το Fiat Fullback Cross
Η πιο lifestyle έκδοση Cross στην γκάμα του Fiat Fullback κάνει τη συμβίωση με το Pick-Up μοντέλο απολαυστική και δραστήρια, ενώ δεν χρειάζεται καμία υποχώρηση στο κομμάτι των ανέσεων.

Τα Pick-Up αυτοκίνητα από καθαρόαιμα επαγγελματικά «εργαλεία» που ήταν στο παρελθόν, πλέον μπορούν να χαρακτηριστούν ως lifestyle οχήματα που εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Με πραγματικές offroad δυνατότητες, που δεν βρίσκεις εύκολα στα σημερινά SUV, ακόμη κι αν είναι τετρακίνητα και με καρότσα που βολεύει για τη μεταφορά κάθε είδους εξοπλισμού, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και ο όρος «αγροτικό» μένει μόνο από συνήθεια.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο Fiat Fullback Cross, ένα ικανό Pick-Up μοντέλο που κάνει όλα τα παραπάνω πράξη. Η ιδιαίτερη εμφάνισή του με τις μαύρες λεπτομέρειες στο γκρι ανθρακί χρώμα κάνει τη διαφορά συγκριτικά με τα υπόλοιπα Fullback και η πιο «σκληροπυρηνική» του εμφάνιση συνδυάζεται με κάποια στοιχεία, όπως η δυνατότητα κλειδώματος του πίσω διαφορικού, που το κάνει ακόμη πιο «μάχιμο» σε δύσβατα τερέν.

Στην πραγματικότητα εντυπωσιάζεσαι από την άνεση που προσπερνάει τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του. Οι διαδρομές της ανάρτησης είναι τεράστιες, η τετρακίνηση με το μπλοκέ κεντρικό διαφορικό, το μπλοκέ πίσω διαφορικό και τη δυνατότητα υποπολλαπλασιαμού των σχέσεων βρίσκει την απαραίτητη πρόσφυση και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος δίνει σιγουριά. Λάσπη, νεροφαγώματα, άμμος, πέτρες και ο,τι άλλο του ζητήσεις, θα τα προσπεράσει με χαρακτηριστική άνεση.

Κατά τα λοιπά στην άσφαλτο προσφέρει ικανοποιητική άνεση, ταξιδεύει με υψηλές ταχύτητες χωρίς να κουράζει και δεν κοπανάει άτσαλα στις λακκούβες. Μέσα στην πόλη οι διαστάσεις του δεν το βοηθάνε, αλλά το προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο των πέντε σχέσεων με τα paddles πίσω από το τιμόνι δίνουν επιπλέον άνεση. Στα συν η πολύ ψηλή θέση οδήγησης που προσφέρει σημαντικά καλή ορατότητα.

Ο κινητήρας που συνοδεύει το Fullback προέρχεται από τη Mitsubishi, αφού ολόκληρο το αυτοκίνητο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο εταιρειών. Έχει κυβισμό 2.4 λίτρα και αποδίδει 180 ίππους με 430 Nm ροπή στρέψης. Είναι φυσικά τούρμπο και κινεί πολύ άνετα το Fullback, τόσο σε από στάση επιταχύνσεις όσο και εν κινήσει με τα 0 - 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνονται σε 11,8'' σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις.

Το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας εφοδιαζόταν με το προαιρετικό αυτόματο σασμάν των πέντε σχέσεων. Πραγματικά, αξίζει κάθε επιπλέον ευρώ που στοιχίζει καθώς ένα αυτόματο Pick-Up είναι απείρως πιο εύχρηστο σε καθημερινές συνθήκες και το «τίμημα» που πληρώνει ο ιδιοκτήτης σε επιπλέον κατανάλωση και μειωμένες επιδόσεις είναι ελάχιστο.

Η τελική ταχύτητα που ανακοινώνει η φίρμα είναι 179 χλμ./ώρα και «καίει» 7,5 λίτρα ντίζελ ανά 100 χλμ, σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργοστασίου. Στην πραγματική χρήση η κατανάλωση φτάνει στα 11,4 λίτρα για την ίδια απόσταση, όπως διαμορφώθηκε σε αμιγώς αστικές συνθήκες και σε μικτή χρήση, με πολλά χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο, επαρχιακή οδό και εκτός δρόμου «περιπλανήσεις» ήταν στα 9,2 λίτρα.

Το διπλοκάμπινο Fiat Fullback δεν απογοητεύει ούτε σε... οικογενειακή χρήση. Τέσσερις ενήλικες κάθονται πολύ άνετα στο εσωτερικό του και με τον κορυφαίο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει οθόνη αφής πολυμέσων, θερμαινόμενα καθίσματα, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και πολλά ακόμη, δεν θα τους λείψει τίποτα! Τα σκληρά πλαστικά είναι μονόδρομος, για ένα μοντέλο με hardcore χαρακτήρα όμως η κορυφαία συναρμογή εγγυάται την αντοχή στο χρόνο και την απουσία τριγμών. Πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα, παροχή ρεύματος, θύρα AUX και USB, όλα θυμίζουν ένα σύγχρονο επιβατικό αυτοκίνητο.

Το Fiat Fullback Cross είναι μια πρόταση που απευθύνεται σε κάποιον που θέλει ένα lifestyle όχημα με πραγματικές offroad δυνατότητες, χώρο φόρτωσης και στυλ. Η άνεση είναι δεδομένη με τον πλούσιο εξοπλισμό του και μπορείς να το οδηγείς καθημερινά, χωρίς να σε κουράζει! Στην έκδοση Cross με το αυτόματο κιβώτιο της δοκιμής μας, το Fullback στοιχίζει 33.090€ και πραγματικά, δεν του λείπει τίποτα, όντας η κορυφαία έκδοση στην γκάμα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας, τούρμπο, 2.442 κ.εκ., μέγιστη ισχύς 180 ίπποι στις 3.500 σ.α.λ., μέγιστη ροπή στρέψης 430 Nm στις 2.500 σ.α.λ., κατ΄ επιλογήν τετρακίνηση, αυτόματο κιβώτιο πέντε σχέσεων, μήκος/πλάτος/ύψος 5.285/1.815/1.780 χλστ.

Επιδόσεις (εργοστασιακές μετρήσεις)

Επιτάχυνση 0 - 100 χλμ./ώρα σε 11,8'', τελική ταχύτητα 179 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 7,5 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χλμ, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 196 γραμμάρια ανά χλμ.

Εξοπλισμός (έκδοση Cross)

Επτά αερόσακοι, σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, έγχρωμη οθόνη αφής με Bluetooth, USB, ηλεκτρικοί/θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτρικές ρυθμίσεις για αυτό του οδηγού, θερμαινόμενα καθίσματα, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, προβολείς Xenon με φώτα ημέρας LED, Cruise Control, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, ζάντες αλουμινίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!