Kλέβει καρδιές και εντυπώσεις το Citroen C3 Aircross (pics)

Gazzetta team
Kλέβει καρδιές και εντυπώσεις το Citroen C3 Aircross (pics)
Το κουκλίστικο SUV της Citroen ανακατεύει την τράπουλα στην κατηγορία του, αφού συνδυάζει τους εξαιρετικούς χώρους με ευχάριστη αίσθηση οδήγησης και λογικότατες τιμές.

Τα μικρά SUV με μήκος γύρω στα 4,2 μ. εξελίσσονται σε πραγματικό χρυσωρυχείο για τις εταιρείες αυτοκινήτων, οπότε στη συγκεκριμένη κατηγορία επικρατεί το τελευταίο διάστημα συνωστισμός νέων μοντέλων. Η Citroen καθυστέρησε λίγο να λανσάρει τη δική της πρόταση, όμως με το C3 Aircross παρουσίασε ένα crossover πόλης με ιδιαίτερο DNA και πολυδιάστατο χαρακτήρα.

Oι προστατευτικές επενδύσεις σε απομίμηση ποδιάς πατώματος και τα φουσκωτά φτερά με τα μαύρα φρύδια απλά επιβεβαιώνουν, ότι η Citroen γνωρίζει άριστα, πώς μεταμορφώνεις ένα συμβατικό Ι.Χ. σε SUV. Στην περίπτωση του C3 Aircross είναι πάντως τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα λίγο πιο έντονα, αν και οι Γάλλοι δεν το εξόπλισαν με τα προστατευτικά Airbumps του C4 Cactus. Ωστόσο προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης με 8 διαφορετικούς εξωτερικούς χρωματισμούς του αμαξώματος συνδυαστικά με 4 χρώματα οροφής και με ειδικά εξοπλιστικά πακέτα.

Εσωτερικό, χώροι

Μία ουσιώδης διαφοροποίηση του C3 Aircross από τους ανταγωνιστές του εντοπίζεται στο μεταβλητό σαλόνι του, κάτι που συναντούμε κανονικά σε πολυμορφικά μοντέλα. Αυτό το επιβεβαιώνουν η ψηλοτάβανη καμπίνα με πολύ αέρα για τα κεφάλια των επιβατών και οι πολυάριθμες δυνατότητες διαμόρφωσής της. Ετσι προβλέπονται κυλιόμενα πίσω καθίσματα (έως 15 εκατοστά), ενώ με αναδιπλωμένες τις πλάτες τους δημιουργείται μία επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης μήκους 2,4 μ. Ρίγη συγκίνησης θα προκαλέσει στο νέο οικογενειάρχη ο χώρος αποσκευών με όγκο από 410 έως 1.289 λίτρα, δηλαδή εξαιρετικές τιμές για ένα μοντέλο μήκους μόλις 4,15 μ.

Για να το πούμε απλά, κανένα άλλο SUV της μικρής κατηγορίας δεν προσφέρει τέτοια ευρυχωρία και μεταβλητότητα, όπως το Citroen C3 Aircross.

Τα πλαστικά είναι αποδεκτής ποιότητας και συνδυάζονται με στυλιστικά άψογες σχεδιαστικές πινελιές, όπως π.χ. τα στενόμακρα και πολύχρωμα ακροφύσια του συστήματος εξαερισμού και ο λεβιές του χειρόφρενου σε σχήμα μικρού τηγανιού. Κατά τα άλλα προβλέπονται αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα και μπουκάλια έως 1,5 λίτρων και μία έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων και τον κλιματισμό.

Κινητήρας, επιδόσεις

O πετρελαιοκινητήρας 1.6 ΒlueHdi του αυτοκινήτου της δοκιμής μας απέδιδε 100 ίππους και στοχεύει κυρίως σε ένα αγοραστικό κοινό, που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική χρήση. Ο τετρακύλινδρος λειτουργεί πολιτισμένα και θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σβελτάδα στο αυτοκίνητο, αν συνδυαζόταν με ένα εξατάχυτο μηχανικό σαζμάν αντί του πεντατάχυτου με τη σχετικά αραιή κλιμάκωση και το μέτριο κούμπωμα. Πάντως επιταχύνει με αξιοπρέπεια (0-100 χλμ./ώρα σε 11,5’’, τελική 175 χλμ./ώρα) και στη διάρκεια του test drive κυμάνθηκε η μέση κατανάλωση σε απολύτως λογικά επίπεδα μεταξύ 5,5 και 6,0 λίτρων ανά 100 χλμ.

Οδήγηση εντός και εκτός δρόμου

Η οδηγική μας εμπειρία στο τιμόνι του γαλλικού SUV ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Το Citroen C3 Aircross ανήκει στα διασκεδαστικότερα μοντέλα της συνομοταξίας του, σε παρακινεί να το οδηγήσεις σβέλτα, εμφανίζει περιορισμένες κλίσεις στις στροφές και το τιμόνι του αποκρίνεται με επαρκή αμεσότητα στις εντολές του οδηγού. Μοναδικό μείον θεωρούμε τα καθίσματα, επειδή υστερούν σε πλευρική στήριξη στις στροφές, αν και κατά τα άλλα αποδεικνύονται άνετα, όπως και οι αναρτήσεις του αυτοκινήτου.

Οι εκτός δρόμου δυνατότητες θα καλύψουν απόλυτα τον μέσο οδηγό στις εκδόσεις με το σύστημα Grip Control - υποκαθιστά στον γαλλικό όμιλο PSA την κλασική τετρακίνηση -και σε συνδυασμό με τα 17,5 εκατ. απόστασης από το έδαφος. Η επιλογή του προγράμματος (π.χ. χιονιού, άμμου, χώματος, κλπ.) γίνεται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη και συνδυάζεται με τον περιοριστή ταχύτητας σε δρόμους με κλίσεις, Hill Descent Assist.

Τιμές, εξοπλισμός

Οι τιμές του στυλάτου SUV κρίνονται λογικές και ξεκινούν από 15.300 ευρώ στη βενζινοκίνητη έκδοση LIVE και από 18.490 ευρώ στην αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη των 100 ίππων. Ο εξοπλισμός είναι αρκετά πλούσιος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ESP, 6 αερόσακους, τα συστήματα Coffee Brake Alert, προειδοποίησης απόκλισης από τα όρια της λωρίδας, αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας, τηλεχειριζόμενες κεντρικές κλειδαριές, air condition, ηχοσύστημα κ.λπ. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον πολύ καλά ενημερωμένο ιστότοπο της ελληνικής αντιπροσωπείας www.citroen.gr.

Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHdi 100 PS

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Tετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας, 1.560 κ.εκ., μεγίστη ισχύς 100 ίπποι στις 3.750 σ.α.λ., μετάδοση κίνησης εμπρός, μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, όγκος χώρου αποσκευών 410 – 1.289 λίτρα, μήκος/πλάτος/ύψος 4.150/1.760/1.640 χιλιοστά, μεταξόνιο 2.600 χιλιοστά

Επιδόσεις

Επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 11,5΄΄, τελική ταχύτητα 175 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 4,0 λίτρα πετρέλαιο ανά 100 χλμ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!