Η... 50άρα και το 4/5 του Χάμιλτον

Γιώργος Βαρίνος
Η... 50άρα και το 4/5 του Χάμιλτον
Ο Λιούις Χάμιλτον έφτασε τις 50 νίκες στην καριέρα του και θέλει μία για να πιάσει τον Αλέν Προστ, ενώ είναι ο κυρίαρχος του Όστιν με 4 στις 5 νίκες (80%).

Από το 2012 διεξάγεται το Γκραν Πρι των ΗΠΑ στο Όστιν και ο Λιούις Χάμιλτον είναι ο κυρίαρχος εκεί. Με τη νίκη του την Κυριακή (23/10), ο Βρετανός πανηγύρισε την τέταρτη νίκη σε πέντε αγώνες που έχουν γίνει σε αυτή την πίστα, κάτι που... μεταφράζεται σε 80% των νικών εκεί.

Από εκεί και πέρα, πέτυχε την 50ή νίκη στην καριέρα του, έγινε ο τρίτος πιλότος στην ιστορία της Formula1 που φτάνει τον συγκεκριμένο αριθμό και θέλει άλλη μία για να πιάσει τον δεύτερο Αλέν Προστ στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών.

Από τη μεριά της, η Haas είχε την... τιμητική της, καθώς ήταν πρώτο... εντός έδρας Γκραν Πρι της και ο πρώτος τερματισμός εντός των βαθμών στο... σπίτι της. Βέβαια, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, αφού εγκατέλειψε ο Εστεμπάν Γκουτιέρεζ.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Όστιν

Με τη νίκη στο Όστιν, ο Λιούις Χάμιλτον έγινε ο τρίτος πιλότος στην ιστορία της Formula1 που έφτασε τις 50 νίκες καριέρας και θέλει άλλη μία για να πιάσει τον δεύτερο Αλέν Προστ (51) στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών. Στην κορυφή, φυσικά, είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με 91.

Επίσης, ο Βρετανός έπιασε τα ρεκόρ του Άιρτον Σένα στις 29 νίκες με εκκίνηση από την pole position και στις 5 νίκες επί αμερικανικού εδάφους.

Από εκεί και πέρα, αυτή ήταν η έβδομη νίκη του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή στη σεζόν και τέταρτη στους πέντε αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο Όστιν, καθώς και πέμπτη στους έξι τελευταίους αγώνες επί αμερικανικού εδάφους. Ο έτερος πιλότος που έχει καταφέρει να αναδειχθεί νικητής στο Όστιν είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

Με τη δεύτερη θέση του Νίκο Ρόσμπεργκ, η Mercedes έκανε το 1-2 για πέμπτη φορά στη σεζόν, ενώ τις ίδιες θέσεις είχαν οι πιλότοι της στο Όστιν και πέρυσι.

Τους ακολούθησε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο για να σημειώσει το έβδομο πόντιουμ στη φετινή χρονιά, ώστε να απέχει ένα από το προσωπικό του ρεκόρ σε μία σεζόν, που σταμάτησε στα 8 το 2014.

Χωρίς βάθρο για τέσσερις σερί αγώνες και ένα στους δέκα τελευταίους για τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που συνεχίζει να έχει το χειρότερο σερί από την πρώτη του πλήρη σεζόν το 2008, όταν έτρεξε με την Toro Rosso.

Ωστόσο, πέρασε τον Κίμι Ραϊκόνεν στη βαθμολογία και έκανε ταχύτερο γύρο για 27η φορά στην καριέρα του. Αυτό έγινε με χρόνο 1:39.877 και ήταν 1.964 ταχύτερος από τον δεύτερο, που ανήκε στον Iceman με 1:41.841.

Δεύτερος διπλός τερματισμός στους βαθμούς σε τρεις αγώνες και τέταρτος σε όλη τη σεζόν για τη McLaren, τη στιγμή που ο Φερνάντο Αλόνσο έπιασε το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει για φέτος, την πέμπτη θέση, όπου τερμάτισε και στο Μονακό.

Το καλύτερο αποτέλεσμά του στη σεζόν έπιασε και ο Κάρλος Σάινθ, με την έκτη θέση να έχει έρθει και στην Ισπανία. Επίσης, είναι και η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει στην καριέρα του, ενώ έφτασε τους 38 βαθμούς, 20 περισσότερους απ' όσους συγκέντρωσε όλη την περσινή σεζόν.

Με την έβδομη θέση του Φελίπε Μάσα και την όγδοη του Σέρχιο Πέρεζ, η Williams πλησίασε τη Force India στους 8 πόντους (138 έναντι 130) στη μάχη για την τέταρτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Αυτή είναι και η μοναδική μάχη, καθώς σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει και η δεύτερη θέση, η οποία πάει στη Red Bull. Αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα του Μάσα, μετά τη Ρωσία, όπου είδε την καρό σημαία πέμπτος.

Πρώτος εντός έδρας αγώνας για τη Haas και πρώτος βαθμός στο... σπίτι της, αφού ο Ρομάν Γκροζάν ήρθε δέκατος. Αυτή ήταν και ο πρώτος τερματισμός των Αμερικανών εντός των βαθμών σε 9 αγώνες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!