Άλλο ένα κορυφαίο ελαστικό από την Pirelli

Πέτρος Πιτσίνης
Άλλο ένα κορυφαίο ελαστικό από την Pirelli
Το νέο P Zero ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία των premium προδιαγραφών με τις σούπερ σπορ επιδόσεις του και την παροιμιώδη αξιοπιστία του.

Η premium κατηγορία των ελαστικών εμπλουτίζεται και από έναν ακόμη κορυφαίο «παίκτη», το τελευταίο P Zero της Pirelli! Με προοδευτικό κράτημα στις υψηλές ταχύτητες, ομοιόμορφη φθορά, μειωμένα επίπεδα θορύβου και καλύτερη συμπεριφορά στο βρεγμένο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για επιδόσεις, αξιοπιστία και ασφάλεια, και να ενισχυθεί η στρατηγική Perfect Fit (Τέλεια Εφαρμογή) της Pirelli, που σημαίνει ένα ελαστικό «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα» κάθε μοντέλου. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του νέου P Zero είναι η ικανότητά του να διασφαλίζει μέγιστη ευστάθεια ακόμα και στις υψηλότερες ταχύτητες: όπως τα αντίστοιχα ελαστικά της Formula 1 στην υψηλότερη βαθμίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η τεχνολογία F1 Bead του νέου P Zero προέρχεται απευθείας από τη Formula 1, αξιοποιώντας μία εξαιρετικά άκαμπτη γόμα στην περιοχή του στεφανιού που επιτρέπει ταχεία και ακριβή απόκριση διεύθυνσης, αποφεύγοντας τις όποιες απροσδόκητες απώλειες πλευρικής πρόσφυσης. Πρόκειται για ένα στοιχείο που κάνει το P Zero να ξεχωρίζει από πολλούς ανταγωνιστές του. Με την τεχνολογία F1 Bead, οι δυνάμεις που επενεργούν στο στεφάνι και το προφίλ κατανέμονται πιο ομοιόμορφα, που κατ’ επέκταση μειώνει την όποια απώλεια επιδόσεων και αυξάνει την ακεραιότητα του σκελετού όταν καταπονείται από υψηλά φορτία και ταχύτητες. Σαν αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του ελαστικού είναι πιο γραμμική και προβλέψιμη, με το όριο των επιδόσεων να επιτυγχάνεται σταδιακά.

Έτσι ο οδηγός μπορεί να βιώσει ελεύθερα την απόλαυση των σπορ επιδόσεων με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης, στο κομμάτι της αντοχής, το P Zero θέτει νέα δεδομένα, όχι μόνο με μια μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά και με πιο σταθερές επιδόσεις στο διάστημα αυτό. Κάνοντας το αποτύπωμα πλατύτερο χάρη στο προφίλ αυξημένης χιλιομετρικής απόδοσης - Extended Range Profile, οι μηχανικοί της Pirelli κατάφεραν να διασφαλίσουν πιο ομοιόμορφη φθορά που παρατείνει την ωφέλιμη ζωή του ελαστικού και τελικά συμβάλλει στην οικονομία. Το βρεγμένο οδόστρωμα είναι άλλος ένας τομέας που η Pirelli έδωσε βάση, αυξάνοντας τον αριθμό των αυλακώσεων και αυτό μεταφράζεται σε 10% καλύτερη ικανότητα αποβολής νερού. Επιπλέον, ένα ελαστικό επιδόσεων δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και ο συνδυασμός νέων τεχνικών μοντελοποίησης που έχει χρησιμοποιηθεί, βελτιστοποίησε το προφίλ του καλουπιού, το οποίο μαζί με μία μείωση βάρους και τη χρήση υλικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο (silica) (πάνω από 80%) έχει επιφέρει 15% μείωση της αντίστασης κύλισης.

Αυτό έχει εμφανή πλεονεκτήματα στη μείωση της κατανάλωσης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η γκάμα Pirelli για αυτοκίνητα κορυφαίων επιδόσεων είναι απαράμιλλη, σηματοδοτώντας ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ιταλική φίρμα, αλλά και για ολόκληρη τη βιομηχανία ελαστικών. Η προέλευση, τα χαρακτηριστικά και ο προορισμός του νέου P Zero συνοψίζεται σε μερικούς σημαντικούς αριθμούς. Όπως είναι φανερό, όλα ξεκινούν με την τοποθέτηση του ‘Zero’ δίπλα στο διάσημο ‘Ρ’ της Pirelli. Το όνομα P Zero γεννήθηκε τυχαία αλλά έμελλε να γίνει θρυλικό. Το P Zero στην πραγματικότητα συμβολίζει το ‘project zero’, επειδή οι μηχανικοί της εταιρίας δεν είχαν αποφασίσει την εποχή εκείνη πώς θα ονομάσουν το νέο τους ελαστικό για το μηχανοκίνητο αθλητισμό που αρχικά εξέλιξαν για την πανίσχυρη Lancia Delta S4 rally.

Αυτό έγινε το 1986: ακριβώς πριν από 30 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, το P Zero έκανε το ντεμπούτο του στο δρόμο με τη Ferrari F40: ήταν το πρώτο μιας σειράς projects για τη δημιουργία εξατομικευμένων ελαστικών για αρκετά οχήματα υψηλών επιδόσεων στο πέρασμα του χρόνου – με σταθερή την εξέλιξη αυτοκινήτων και ελαστικών. Η έκταση αυτής της ατελείωτης εξέλιξης συνοψίζεται σε έναν ακόμα εντυπωσιακό αριθμό: 302. Αυτή είναι η διαφορά στην ιπποδύναμη μεταξύ της 1987 F40 και της σημερινής γενιάς υπεραυτοκινήτων. Η αύξηση υποδηλώνει όχι μόνο περισσότερη ισχύ αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια. Όλες οι εκδόσεις του P Zero διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετούνται παραμένουν κολλημένα στο δρόμο κάτω από όλες τις συνθήκες.

Έτσι το P Zero έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους παγκοσμίως πιο επιτυχημένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που το έχουν επιλέξει σαν εξοπλισμό πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ) 1000 φορές. Σε αυτές τις 1000 εγκρίσεις τύπου, άλλες 60 έχουν ήδη προστεθεί από το νέο P Zero. Μιλώντας για το P Zero, έχει παίξει ενεργό ρόλο στο αυτοκινητιστικό τοπίο των τελευταίων χρόνων. Επίσης έχει συνδεθεί στενά με το ονόματα αστέρων και διασημοτήτων σε θρυλικές καμπάνιες που έγραψαν ιστορία στο χώρο τη διαφήμισης. Ασφαλώς το P Zero, υποδηλώνει και το παγκόσμιο θέαμα της Formula One, με το λογότυπό του στα slick ελαστικά της F1 – σε ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικών χρωμάτων. Η γκάμα 11 προϊόντων δρόμου είναι κατάλληλη για μία τεράστια ποικιλία διαφορετικών συνθηκών χρήσης, οχημάτων, οδηγικών στυλ και γεωγραφικών περιοχών. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν για το όνομα του τελευταίου προϊόντος της Pirelli από το διαχρονικό P Zero. Το νέο προϊόν υπερυψηλών επιδόσεων της Pirelli προέρχεται άμεσα από την προηγμένη εμπειρία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, που έχει προσαρμοστεί προσεκτικά στις ανάγκες του καθημερινού οδηγού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!