Ιδού το ανανεωμένο SEAT Leon!

Πέτρος Πιτσίνης
Ιδού το ανανεωμένο SEAT Leon!
Το ισπανικό μικρομεσαίο μοντέλο επιστρέφει με νέους κινητήρες, πιο πλούσιο εξοπλισμό και μικρές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση!

Μπορεί να μη του... φαίνεται με την πρώτη ματιά, όμως το SEAT Leon ανανεώθηκε και έγινε ακόμη καλύτερο, σε πολλούς τομείς. Η τρίτη του γενιά βρίσκεται στην αγορά από το 2012, όμως παρά τα τέσσερα αυτά χρόνια τα καταφέρνει πολύ καλά στο αισθητικό κομμάτι, για αυτό και οι Ισπανοί αποφάσισαν πως δεν θα το διαφοροποιήσουν δραματικά.

Έτσι, «κέρδισε» μερικές ακμές στο σχήμα του, μεγάλωσε η μάσκα του κατά 40 χιλιοστά, ανασχεδιάστηκαν τα LED φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω και ήρθαν νέα σχέδια για τις ζάντες αλουμινίου. Στο εσωτερικό. υπάρχει ατμοσφαιρικός κρυφός φωτισμός που ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την ένταση και το χρώμα του (το τελευταίο στην XCELLENCE), μέσα από την επίσης νέα (και μεγαλύτερη) οθόνη αφής των οκτώ ιντσών.

Τα κουμπιά στην κεντρική κονσόλα είναι λιγότερα προς όφελος της εργονομίας, ενώ διατίθεται και ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων στον προαιρετικό εξοπλισμό! Το νέο Leon, εντυπωσιάζει και στα συστήματα ασφαλείας, που εκτός των γνωστών από το προηγούμενο μοντέλο προστέθηκε το ενεργό Cruise Control, μαζί με την αυτόματη λειτουργία της μεγάλης σκάλας φώτων.

Στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού συναντάμε πλέον και το Traffic Jam Assist, όπου επιταχύνει και επιβραδύνει αυτόματα το αυτοκίνητο σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος (έως 50 χλμ./ώρα), δίνοντας μια... γεύση από αυτόνομη οδήγηση! Με όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως το Leon έχει ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικό υπόβαθρο και αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο με το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, το οποίο αναλαμβάνει τη στάθμευση του οχήματος τόσο σε κάθετες, όσο και σε παράλληλες θέσεις.

Η έκδοση εξοπλισμού EXCELLENCE (που αναφέρεται και παραπάνω) σχεδόν... μεταμορφώνει το ισπανικό μοντέλο, αφού δίνει προτεραιότητα στην πολυτέλεια. Αναβαθμισμένες επενδύσεις στο εσωτερικό (από δέρμα ή αλκανταρα), νέα διακοσμητικά στοιχεία και ατμοσφαιρικός φωτισμός με πολλαπλές επιλογές χρωμάτων, είναι μερικά από τα στοιχεία που την κάνουν διαφορετική! Στα μηχανικά σύνολα τώρα, συναντάμε μια αναβάθμιση στον πετρελαιοκινητήρα των 1.6 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 115 ίππους αντί των 110 που ήταν η ισχύς μέχρι σήμερα.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές κατανάλωσης, οπότε δεν γνωρίζουμε αν θα είναι πιο οικονομικός από εκείνον που αντικαθιστά, όμως σίγουρα θα έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις. Τώρα, η κορυφαία έκδοση της γκάμας του Leon δεν είναι άλλη από την Cupra, όμως για την ώρα δεν έχουμε νέα για εκείνη. Μάλλον θα παρουσιαστεί αναβαθμισμένη στις αρχές του 2017 και θα είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένη, ενώ ίσως εμφανιστεί και πιο ισχυρή από τη σημερινή κατά 10 ίππους, φτάνοντας συνολικά τους 300 από τον γνωστό 2.0 TSI. To νέο SEAT Leon θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο στις πεντάθυρες και στέισον βάγκον (ST) εκδόσεις του και αργότερα στο έτος θα ακολουθήσει και η τρίθυρη SC, μαζί με το πιο «περιπετειώδες» τετρακίνητο X-Perience.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!