Γιατί αρέσει το στρες στους οδηγούς αγώνων;

Γιατί αρέσει το στρες στους οδηγούς αγώνων;

Το άγχος μπορεί για τον «απλό» κόσμο να λειτουργεί ανασταλτικά, όμως οι επαγγελματίες οδηγοί αγώνων σκέφτονται γρηγορότερα και καλύτερα υπό πίεση! 

Γιατί αρέσει το στρες στους οδηγούς αγώνων;

Συνήθως, ακούγεται πως το στρες δεν αφήνει κάποιον να ηρεμήσει και να σκεφτεί, όμως όταν η συζήτηση πάει προς τους οδηγούς αγώνων, τότε το άγχος και η πίεση τους κάνουν να σκέφτονται καλύτερα! Μια έρευνα που έγινε από ειδικούς, αποκάλυψε πως η απόδοση της μνήμης τους ήταν 20% καλύτερη όταν ήταν αγχωμένοι και ο εγκέφαλός τους επεξεργαζόταν 10% πιο γρήγορα τα δεδομένα! 

Στόχος ήταν να αποκαλυφθεί αν το είδος προπόνησης που ακολουθούν τους κάνει να μπορούν να χειριστούν ευκολότερα πιο έντονα συναισθήματα και καταστάσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των ελαστικών Dunlop και οι συμμετέχοντες κοιτούσαν ειδικές εικόνες που προκαλούσαν το στρες, ώστε να προσομοιωθεί το συναίσθημά τους ενώ αγωνίζονται. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως όταν μια απόφαση κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία σου σε κάτι, ο αθλητής (και ο οδηγός αγώνων) είναι πιο πιθανό να δώσει τη σωστή απάντηση στον λιγότερο χρόνο και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι έχει μάθει μέσα από την προπόνηση να επεξεργάζεται γρηγορότερα τα δεδομένα και να καταλήγει στη σωστή απόφαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαφορά αυτή δεν είναι τέτοια ώστε να επηρεάζει την καθημερινότητά σου, όμως μέσα στον αγώνα κρίνει αν θα κερδίσεις ή αν θα ηττηθείς.

Best of internet