Aποδιοπομπαίος τράγος για τη Ferrari ο Φέτελ

Πέτρος Πιτσίνης Πέτρος Πιτσίνης
Aποδιοπομπαίος τράγος για τη Ferrari ο Φέτελ
Ο Γερμανός παρουσιάστηκε από τη Ferrari σαν Μεσσίας, έχει όμως να σταυρώσει νίκη εδώ και 23 αγώνες, ενώ δυναμώνουν συνεχώς οι φωνές, που τον αμφισβητούν.

Η Ferrari θέλει τον Γερμανό της. Κάπως έτσι -θα πρέπει να- σκέφτηκαν στο Μαρανέλο, όταν προσέλαβαν πρόπερσι τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 με τα χρώματα της Red Bull παρουσιάστηκε σαν σωτήρας της Scuderia, βαδίζοντας στα χνάρια του τεράστιου «Μικέλε Σουμάχερ» τον οποίο λατρεύουν ακόμη στην Ιταλία.

Η περυσινή χρονιά εκπλήρωσε τις προσδοκίες του Γερμανού και της κόκκινης ομάδας, καθώς ο Φέτελ σημείωσε τρεις νίκες και η Ferrari κατέλαβε άνετα τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Εφέτος ωστόσο έχουν πάει όλα στραβά. Ο 29χρονος οδηγός δεν έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου εδώ και 23 αγώνες και η Ferrari όχι μόνον δεν απειλεί την κυριαρχία της Mercedes, αλλά έχει υποσκελιστεί στη βαθμολογία από τη Red Bull. Ο ίδιος ο Φέτελ βρίσκεται στην έκτη θέση του Πρωταθλήματος Οδηγών με ίδιους βαθμούς με τον 18χρονο Φερστάπεν, τη στιγμή που ο ομόσταβλός του Κίμι Ραϊκόνεν τον κοιτάζει αφ’ υψηλού από την τέταρτη θέση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εγκατέλειψε τη Ferrari στη μέση μίας κρίσιμης αγωνιστικής σεζόν ο τεχνικός διευθυντής της, Τζέιμς Άλισον και ενώ αλλάζουν ριζικά οι προδιαγραφές των νέων μονοθεσίων από το 2017. Ο Γερμανός φαίνεται ότι νιώθει μεγάλη πίεση και κάνει παιδαριώδη λάθη, όπως στο Γκραν Πρι Μαλαισίας, όπου συγκρούστηκε στην εκκίνηση με το μονοθέσιο του Ρόσμπεργκ. Μάλιστα θεωρήθηκε από τους αγωνοδίκες υπαίτιος και αναγκάστηκε να ξεκινήσει στη Σουζούκα τρεις θέσεις πιο πίσω από το κανονικό. Στην Ιταλία ακούγονται ολοένα εντονότερα φωνές αμφισβήτησης για τον άνθρωπο, που τον υποδέχθηκαν ως διάδοχο του Σούμι, αλλά δεν έχει δικαιολογήσει μέχρι τώρα αυτές τις προσδοκίες. Η Corriere della Sera έγραψε, ότι «η Ferrari χρειάζεται επειγόντως έναν επιτυχημένο οδηγό», ενώ η La Repubblica αναρωτήθηκε: «Παρέσυρε το Μαρανέλο στον βυθό τον πιο καλοπληρωμένο οδηγό στην ιστορία της Ferrari ή έχασε ο Φέτελ το ταλέντο του;» Tι συμβαίνει λοιπόν; Καταστρέφει η Ferrari την καριέρα του Φέτελ ή μήπως φταίει ο Γερμανός για τις εφετινές χαμηλές πτήσεις της Scuderia;

Προφανώς, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Κανένας οδηγός δεν μπορεί να χριστεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 χωρίς ανταγωνιστικό μονοθέσιο και κανένα αυτοκίνητο δεν κερδίζει από μόνο του, αν δεν κάθεται στο κόκπιτ ένας εξαιρετικός πιλότος. Ωστόσο η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει σιγά-σιγά για τον Φέτελ, καθώς το συμβόλαιό του λήγει στα τέλη του 2017 και θα πρέπει να αποδείξει μέχρι τότε, ότι μπορεί να εμπνεύσει τη Ferrari και να την ανεβάσει και πάλι στην κορυφή. Όπως ακριβώς είχε καταφέρει το ίνδαλμά του, Μίκαελ Σουμάχερ, του οποίου οι αφίσες κοσμούσαν το παιδικό δωμάτιο του Σεμπάστιαν!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πέτρος Πιτσίνης
Πέτρος Πιτσίνης