Με... κάτι από σπορ χαρακτήρα η Honda CB1100 RS (pics)

Γιώργος Βαρίνος
Με... κάτι από σπορ χαρακτήρα η Honda CB1100 RS (pics)
Τη νέα CB1100 RS παρουσίασε η Honda, που συνδυάζει ένα μινιμαλιστικό στιλ χειροποίητης μοτοσικλέτας με σπορ χαρακτήρα.

Στο... φως έφερε η Honda τη νέα CB1100 RS. Ο λόγος για το δίτροχο που συνδυάζει ένα μινιμαλιστικό στυλ χειροποίητης μοτοσυκλέτας με σπορ χαρακτήρα. Αυτό γίνεται, καθώς διαθέτει πιο γρήγορη γεωμετρία πλαισίου, εξελιγμένο πιρούνι δύο τμημάτων 43 mm της Showa με διπλές βαλβίδες συμπίεσης και επαναφοράς (Dual Bending Valve), δύο πίσω αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο, χυτές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και διπλές, ακτινικές, τετραπίστονες δαγκάνες φρένων.

Η «αναπνοή» του κινητήρα έχει βελτιωθεί χάρη στα αναβαθμισμένα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ στη μετάδοση χρησιμοποιείται μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης-υποβοήθησης, τη στιγμή που αυτός είναι συμβατός με τις προδιαγραφές Euro 4. «Όπως και στις προηγούμενες CB, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ατελείωτη ευχαρίστηση που νιώθουν οι πελάτες μας στη σέλα μίας αερόψυκτης, εν σειρά τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας.

Κατά συνέπεια, η προτεραιότητά μας στο σχεδιασμό της CB1100 RS ήταν κυρίως να ‘χτίσουμε’ πάνω στη γοητεία που ασκεί ως μοτοσυκλέτα και στην αίσθηση της απόλαυσης που προσφέρει, προσθέτοντας τους παράγοντες της λειτουργικότητας και της ποιότητας, οι οποίοι μας δίνουν μία αίσθηση πλήρους ικανοποίησης.

Με την CB1100 RS, ελπίζουμε πολλοί αναβάτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει κλασική μοτοσυκλέτα», είπε ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Μ. Ιμάντα.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Honda

2017 HONDA CB1100 RS

Η νέα CB1100 RS της Honda συνδυάζει ένα μινιμαλιστικό στυλ χειροποίητης μοτοσυκλέτας με σπορ χαρακτήρα διαθέτοντας πιο γρήγορη γεωμετρία πλαισίου, εξελιγμένο πιρούνι δύο τμημάτων 43 mm της Showa με διπλές βαλβίδες συμπίεσης και επαναφοράς (Dual Bending Valve), δύο πίσω αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο, χυτές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και διπλές, ακτινικές, τετραπίστονες δαγκάνες φρένων. Η «αναπνοή» του κινητήρα έχει βελτιωθεί χάρη στα αναβαθμισμένα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ στη μετάδοση χρησιμοποιείται μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης-υποβοήθησης.

Περιεχόμενα:

1 Εισαγωγή

2 Επισκόπηση Μοντέλου

3 Στοιχεία – κλειδιά

4 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

1. Εισαγωγή

Από το 1959 που παρουσιάστηκε το δικύλινδρο CB92 Benly, τα αρχικά CB έχουν τεράστια σημασία τόσο για τη Honda όσο και για τους ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών της. Τα αρχικά αυτά απέκτησαν ιδιαίτερο νόημα από το 1969, μία καθοριστική χρονιά στην ιστορία της μοτοσυκλέτας, μια και τότε παρουσιάστηκε η τετρακύλινδρη CB750, η πρώτη Superbike στον κόσμο και μοτοσυκλέτα - πρότυπο για όσες ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα.

Σήμερα, οι μοτοσυκλέτες «παλαιάς σχολής» έχουν έρθει και πάλι στη μόδα. Το 2013 η Honda έφερε στην Ευρώπη τη CB1100 - η οποία ήταν ήδη best seller στην Ιαπωνική αγορά - για να ικανοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό αναβατών, εκείνους που επιθυμούσαν τον παραδοσιακό, αερόψυκτο, τετρακύλινδρο κινητήρα της CB, θεωρώντας τον ένα διαμάντι της μηχανολογίας.

Για το 2017, η CB1100 διατίθεται πλέον σε δύο εκδόσεις: δίπλα στην αναβαθμισμένη CB1100 EX υπάρχει και η CB1100 RS, η οποία αναδύει ένα διάχυτο ρετρό στυλ σε κάθε της λεπτομέρεια και βελτιωμένες επιδόσεις που της χαρίζουν ένα πιο έντονα σπορ χαρακτήρα.

Η CB1100 RS κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας. Η διαδικασία παραγωγής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με την επιστράτευση νέων τεχνολογιών αλλά και έμπειρων μηχανικών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μοτοσυκλέτες - έργα τέχνης, προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, οι οποίες θα έχουν μία θέση στην ιστορία και μετά από αρκετές δεκαετίες.

*Δείτε το ξεχωριστό press kit της CB1100 EX

M. Ιμάντα, Υπεύθυνος project CB1100 RS 2017

«Όπως και στις προηγούμενες CB, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ατελείωτη ευχαρίστηση που νιώθουν οι πελάτες μας στη σέλα μίας αερόψυκτης, εν σειρά τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας. Κατά συνέπεια, η προτεραιότητά μας στο σχεδιασμό της CB1100 RS ήταν κυρίως να ‘χτίσουμε’ πάνω στη γοητεία που ασκεί ως μοτοσυκλέτα και στην αίσθηση της απόλαυσης που προσφέρει, προσθέτοντας τους παράγοντες της λειτουργικότητας και της ποιότητας, οι οποίοι μας δίνουν μία αίσθηση πλήρους ικανοποίησης. Με την CB1100 RS, ελπίζουμε πολλοί αναβάτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει κλασική μοτοσυκλέτα».

2. Επισκόπηση Μοντέλου

Γυμνή και απέριττη, η CB1100 RS μοιάζει αγωνιστική μοτοσυκλέτα της δεκαετίας του ’70 με χαρακτηριστικά café racer. Το καμπυλόγραμμο ρεζερβουάρ χωρίς εμφανείς συγκολλήσεις θυμίζει χειροποίητη κατασκευή, ενώ το στρογγυλό φωτιστικό σώμα και τα κλασικά όργανα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του σχεδίου. Τα φώτα LED συνιστούν μία ρηξικέλευθη νότα μοντερνισμού.

Σε πλήρη αρμονία με την πιο σπορ εμφάνιση, το πλαίσιο της CB1100 RS έχει πιο σπορ γεωμετρία από της EX σε συνδυασμό με πιο σφιχτή ανάρτηση Showa, ακτινικές, τετραπίστονες δαγκάνες φρένων εμπρός, αλουμινένιες ζάντες 17’ και ελαστικά σπορ μοτοσυκλέτας. Η χαμηλότερη και πιο συμπαγής σέλα συνεπάγεται μετατόπιση του βάρους του αναβάτη προς τα εμπρός, συνηγορώντας στις μετατροπές της γεωμετρίας του πλαισίου.

Ο αερόψυκτος τετρακύλινδρος κινητήρας αναπνέει καλύτερα χάρη στους διαφορετικούς αυλούς εισαγωγής και στη μικρότερη, ελαφρύτερη εξάτμιση 4-2-2, ενώ ο μονόδρομος συμπλέκτης διευκολύνει το κούμπωμα των ταχυτήτων και εξασφαλίζει τη σταθερότητα του πίσω τροχού στα κατεβάσματα.

Με έφεση, τόσο στην εμφάνιση όσο και στις επιδόσεις, η CB1100 RS είναι η ιδανική μοτοσυκλέτα για στιλάτες μετακινήσεις στην πόλη όσο και για ξέγνοιαστη οδήγηση σε δρόμους γεμάτους στροφές τα Σαββατοκύριακα. Διαθέτει προηγμένη μηχανολογία που καθηλώνει το βλέμμα και αποτελεί ιδανική βάση για βελτιώσεις ανάλογα με το γούστο του κάθε ιδιοκτήτη της.

3. Στοιχεία – κλειδιά

3.1 Πλαίσιο

Το κλασικό, διπλό σωληνωτό πλαίσιο της CB1100 RS περιλαμβάνει τέσσερις μεταλλικές και δύο ελαστικές βάσεις κινητήρα. Διαθέτει επίσης πιο σφιχτή γεωμετρία τιμονιού από την CB1100 EX με γωνία κάστερ 26°, ίχνος τροχού 99 mm και μεταξόνιο 1485 mm (27°, 114 mm και 1490 mm οι αντίστοιχες τιμές της EX) με αποτέλεσμα πιο γρήγορο στρίψιμο και καλύτερη απόκριση. Το ύψος της σέλας είναι 795 mm και το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 252 κιλά.

Παράλληλα με την πιο άγρια εμφάνιση και την πιο επιθετική θέση οδήγησης, η CB1100 RS φορά διαιρούμενο πιρούνι 43 mm της Showa το οποίο διαθέτει δύο βαλβίδες συμπίεσης και επαναφοράς (Showa Dual Bending Valve) με αποτέλεσμα μία πιο γραμμική αίσθηση, εξαιρετική ποιότητα κύλισης και ακριβέστατο κράτημα στο δρόμο. Η νέα τιμονόπλακα είναι φτιαγμένη από χυτό αλουμίνιο με γυαλισμένη επιφάνεια ενώ ο σταυρός στηρίζει τα καλάμια σε υψηλότερη θέση.

Τα πίσω διπλά αμορτισέρ της Showa με εξωτερικό δοχείο είναι ρυθμισμένα σε συνάρτηση με εκείνη του πιρουνιού και στηρίζονται σε ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι με άψογη εμφάνιση. Το σωληνάκι του πίσω φρένου είναι καλά κρυμμένο στο κάτω μέρος του ψαλιδιού. Η προστατευτική ποδιά της αλυσίδας είναι από αλουμίνιο και όχι από πλαστικό όπως στο προηγούμενο μοντέλο.

Τα μπροστινά φρένα αποτελούνται από διπλές, ακτινικές, τετραπίστονες δαγκάνες Tokico και πλευστούς δίσκους 310 mm Πίσω υπάρχει μονός δίσκος 256 mm με μονοπίστονη δαγκάνα. Επίσης, η CB1100 RS διαθέτει 17άρες ζάντες από χυτό αλουμίνιο σε μαύρο χρώμα οι οποίες φορούν ελαστικά με διαστάσεις για σπορ μοτοσυκλέτα, 120/70 ZR17 εμπρός και 180/55 ZR17 πίσω. Τα νέα ελαστικά συνεπάγονται πιο γρήγορο πλάγιασμα και βελτιωμένη πρόσφυση στη στροφή, καθώς και βελτιωμένη κατά 3% επιτάχυνση λόγω της μικρότερης περιμέτρου του πίσω τροχού. Οι βαλβίδες αέρα σχήματος L διευκολύνουν τη μέτρηση της πίεσης.

Σε απόλυτη αρμονία με την εικόνα του εκτεθειμένου κινητήρα, το σχήμα του ρεζερβουάρ, οι γραμμές και οι καμπύλες του, προσδίδουν στη γυμνή μοτοσυκλέτα ξεχωριστό χαρακτήρα και έντονη γοητεία κάνοντάς τη να μοιάζει με χειροποίητη κατασκευή. Από την άλλη, οι μηχανικοί της Honda ήθελαν να εξασφαλίσουν αυτονομία καυσίμου τουλάχιστον 300 χλμ. για τη μοτοσυκλέτα και το πέτυχαν.

Το ρεζερβουάρ των 16,8 λίτρων δεν διαθέτει πλέον χείλη συγκόλλησης στις κάτω πλευρές του και αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία της CB αλλά και στο σύγχρονο στυλ. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει στον αναβάτη να απολαμβάνει τη θέα των κυλινδροκεφαλών όταν είναι καθισμένος στη σέλα. Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι αεροπορικού τύπου.

Τα πλευρικά καλύμματα είναι φτιαγμένα από πρεσαριστό αλουμίνιο σε στυλ μοντέρνας café racer ενώ η σέλα έχει λεπτύνει και δείχνει ιδιαίτερα σπορτίφ. Οι σωλήνες στήριξης της σέλας έχουν πιο καθαρή εμφάνιση, ενώ το πίσω φτερό από μαύρο χρωμιωμένο ατσάλι έχει πιο καμπύλο σχήμα.

Το μικρό, μαύρο πλαστικό μπροστινό φτερό υπογραμμίζει το μίνιμαλ χαρακτήρα της CB1100 RS, ενώ το μεγάλο πλευρικό σταντ στηρίζει με ευκολία τη μοτοσυκλέτα.

Το τιμόνι είναι στερεωμένο πιο μπροστά κατά 7 mm σε σύγκριση με το προηγούμενο ενώ τα μασπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη στηρίζονται σε πιο λεπτές και συμπαγείς βάσεις από χυτό αλουμίνιο. Ο επιβλητικός, στρογγυλός προβολέας είναι ένα LED σώμα με εξαιρετικό φωτισμό και δεσπόζει στο μπροστινό μέρος της CB1100 RS. Στηρίζεται σε βάσεις αλουμινίου και πλαισιώνεται από μικρά LED φλας.

Η βάση για το πίσω φωτιστικό σώμα LED, τα φλας και το φως πινακίδας είναι μικρότερη για καλύτερη εμφάνιση ενώ τα στρογγυλά όργανα - ταχύμετρο και στροφόμετρο - είναι από μαύρο, σατινέ πλαστικό με χρωμιωμένες λεπτομέρειες. Στα όργανα περιλαμβάνονται δείκτης καυσίμου και ρολόι, δείκτης επιλεγμένης σχέσης, δείκτης κατανάλωσης, καθώς και υπολογιστής αυτονομίας. Ο κεντρικός διακόπτης διαθέτει κλειδιά κυματοειδούς κοπής.

Η CB1100 RS διατίθεται σε κόκκινο χρώμα Candy Prominence και σε μαύρο Graphite με πολύ απαλό φινίρισμα που επιτυγχάνεται με επαναλαμβανόμενη και επίπονη κατεργασία με υγρό τρίψιμο.

3.2 Κινητήρας

Η καρδιά της CB1100 RS είναι ένας δυνατός κινητήρας με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής. Η άμεση απόκριση στο γκάζι και η γραμμική απόδοση άφθονης ισχύος σε όλο το φάσμα περιστροφής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του κινητήρα. Η μέγιστη ισχύς των 90 ίππων αποδίδεται στις 7.500 σ.α.λ. ενώ η μέγιστη ροπή των 91 Nm αποδίδεται στις 5.500 σ.α.λ.

Βαμμένος σε μαύρο χρώμα αλλά με τα αλουμινένια πλευρικά καπάκια και το καπάκι των κυλινδροκεφαλών σε φυσικό χρώμα αλουμινίου, ο κινητήρας είναι αεροελαιόψυκτος. Ψύχεται με αέρα από τις ψύκτρες των 2 mm και από λάδι μέσω του ψυγείου λαδιού των 335 mm στο μπροστινό μέρος. Η μέγιστη περιστροφή του είναι στις 8.500 σ.α.λ., η σχέση συμπίεσης 9,5:1, με 73,5 mm διάμετρο επί 67,2 mm διαδρομή.

Οι διπλοί εκκεντροφόροι παίρνουν κίνηση από αλυσίδα και η περιεχόμενη γωνία των βαλβίδων εισαγωγής - εξαγωγής είναι 26.5°. Η διάμετρος των βαλβίδων εισαγωγής είναι 27 mm και των βαλβίδων εξαγωγής 24 χλστ με στέλεχος 2,5 mm Ένας δευτερεύων, αντικραδασμικός άξονας εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κινητήρα.

Το σύστημα τροφοδοσίας PGM-FI διαθέτει σώμα ψεκασμού 32 mm και διαθέτει πιο κοντό αυλό εισαγωγής με νέο φίλτρο αέρα. Το σύστημα εξαγωγής καταλήγει σε δύο επιχρωμιωμένα τελικά, τα οποία είναι πιο κοντά κατά 70 mm, και έχουν μικρότερη διάμετρο κατά 7% από πριν, είναι κατά 2,4 κιλά ελαφρύτερα και εξασφαλίζουν καλύτερο τράβηγμα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Εσωτερικά, καθένα από τα τελικά της εξάτμισης διαθέτει δύο θαλάμους και διπλούς διάτρητους σωλήνες που έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή αυθεντικού, τετρακύλινδρου ήχου. Τα τελικά αγκαλιάζουν πιο σφικτά τη μοτοσυκλέτα για να αφήνουν περισσότερο «αέρα» στα πλαγιάσματα και οι σωλήνες έχουν διπλή επίστρωση για να μην αποχρωματίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η CB1100 RS εφοδιάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη με έκκεντρα λειτουργίας από χυτό αλουμίνιο, ο οποίος είναι ελαφρύτερος, έχει πιο ελαφριά αίσθηση στη μανέτα κατά 16% και περιορίζει στο ελάχιστο τις αναπηδήσεις του πίσω τροχού από το φρένο του κινητήρα σε απότομα κατεβάσματα ταχυτήτων. Το 6τάχυτο κιβώτιο έχει σφιχτή διάταξη στις πέντε πρώτες σχέσεις για καλύτερη απόκριση στο γκάζι και επιτάχυνση, ενώ η μακριά (overdrive) έκτη είναι ιδανική για ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο εξασφαλίζοντας χαμηλότερες στροφές κινητήρα και κατανάλωση καυσίμου. Την τελική μετάδοση αναλαμβάνει αλυσίδα τύπου 530.

Ο κινητήρας της CB1100 RS είναι συμβατός με τις προδιαγραφές Euro 4.

Σημείωση: Για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://hondanews.eu/eu/en/motorcycles/media/pressreleases/79380/photos

4. Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση

* Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι τιμές που διατίθενται συνιστούν αποτελέσματα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από την WMTC. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!