Γιατί πίνουν σαμπάνια από το παπούτσι; (video)

Γιατί πίνουν σαμπάνια από το παπούτσι; (video)

Eνα έθιμο της Αυστραλίας, που κάποιοι το βρίσκουν αηδιαστικό, αλλάζει ριζικά τους πανηγυρισμούς των νικητών στα Γκραν Πρι της Formula 1, αλλά και του MotoGP.

Γιατί πίνουν σαμπάνια από το παπούτσι; (video)

Μία γουλιά σαμπάνια από ένα ιδρωμένο παπούτσι; Γιατί όχι, λέει ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, ο οποίος έβγαλε το ένα παπούτσι του μετά τη νίκη του στη Μαλαισία, το γέμισε σαμπάνια και άρχισε να απολαμβάνει τον αφρώδη οίνο γουλιά γουλιά. «Προσωπικά μου αρέσει αυτή η γεύση», αποκάλυψε ο Αυστραλός οδηγός της Red Bull. Η οποία γεύση αλλάζει –σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρικιάρντο- από αγώνα σε αγώνα: «Νομίζω, ότι ήταν λίγο φρουτώδης. Κανονικά είναι λίγο αλμυρή, σήμερα όμως έβγαλα και αρκετή ζάχαρη με τον ιδρώτα μου. Δεν ξέρω, ήταν κάπως σαν… γλυκό επιδόρπιο»!

Δεν είναι η πρώτη φορά, που πανηγύρισε ο Ρικιάρντο με αυτόν τον τρόπο, αφού κάτι ανάλογο είχε κάνει προηγουμένως στο Χόκενχαϊμ και στο Σπα. Ο 27χρονος οδηγός εξήγησε ότι «πρόκειται για μία αυστραλιανή παράδοση, που ονομάζεται Shoey». Πίσω από αυτήν κρύβεται, σύμφωνα με τον Ρικιάρντο, μία ομάδα τρελοαυστραλών, οι Μad Hueys, «οι οποίοι είναι σέρφερ και ψαράδες και τρελά παλικάρια. Γυρνούν όλον τον κόσμο και ψαρεύουν, κάνουν σέρφινγκ ή οτιδήποτε άλλο, ενώ τους αρέσει να πίνουν μπύρα και γενικότερα αλκοόλ. Αυτοί ξεκίνησαν το Shoey».

Ο πρώτος διδάξας σε διεθνή αγώνα των μηχανοκίνητων αθλημάτων, ήταν ο αναβάτης του MotoGP, Τζακ Μίλερ, όταν γιόρτασε με Shoey την παρθενική του νίκη στο Άσεν της Ολλανδίας. «Τότε σκέφτηκα, ότι θα κάνω κι εγώ το ίδιο», δήλωσε ο Ρικιάρντο.

Φαίνεται πάντως, ότι ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός είναι κολλητικός, αφού ακόμη και ο Βαλεντίνο Ρόσι γιόρτασε τη δεύτερη θέση του στο Μιζάνο πίνοντας σαμπάνια μέσα από το παπούτσι του. Όποιος στέκεται επίσης μαζί με τον Ρικιάρντο στο βάθρο, είναι υποχρεωμένος να μιμηθεί τον Αυστραλό, που περιφέρει το παπούτσι και στους υπόλοιπους.

Πρόκειται για μία περιφορά, η οποία δεν αρέσει πάντως σε όλους. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ για παράδειγμα, που τερμάτισε τρίτος στη Μαλαισία, αηδιάζει με το συγκεκριμένο έθιμο και όπως βλέπουμε και στην ανάλογη φωτογραφία, δεν ακουμπάει με το στόμα του το παπούτσι. Ο Γερμανός πιλότος της Mercedes δήλωσε μάλιστα μετά την εμπειρία του με το Shoey, ότι ελπίζει να μην ξανανικήσει εφέτος ο Ρικιάρντο!

F1 2016 Malaysia Daniel Ricciardo and Podium do shoey

Best of internet