«Οικογενειακή» βόμβα 400 αλόγων από την Audi

Πέτρος Πιτσίνης
«Οικογενειακή» βόμβα 400 αλόγων από την Audi
Η γερμανική φίρμα παρουσίασε το πιο ισχυρό Audi A3 που έχουμε δει μέχρι και σήμερα, με 0-100 χλμ./ώρα σε 4,1 δευτερόλεπτα και τελική που αγγίζει τα 280 χλμ./ώρα!

Η Audi φροντίζει για τους γρήγορους οικογενειάρχες και μας δείχνει το τελευταίο δημιούργημά της, το οποίο δεν είναι άλλο από το RS3 Sedan! Το αυτοκίνητο φοράει τον βραβευμένο πεντακύλινδρο τούρμπο των 2.5 λίτρων με τον κωδικό TFSi, το ίδιο σύνολο δηλαδή που συναντάμε και στο RS3 Sportback (πεντάθυρο), ωστόσο η απόδοση έχει ανέβει στους 400 ίππους, από τους 367!

Η ροπή έχει επίσης αυξηθεί κατά 15 Nm και έχει φτάσει στα 480 Nm, η οποία αποδίδεται και σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας, από τις 1.700 σ.α.λ. έως και τις 5.850. Εκτός από τον τίτλο του ισχυρότερου A3 που έχουμε δει ποτέ, το RS3 Sedan έχει και τον πιο δυνατό πεντακύλινδρο κινητήρα στην αγορά αυτή τη στιγμή, μαζί με το Audi TTRS. Οι επιδόσεις του πραγματικά κόβουν την ανάσα και το 0-100 χλμ./ώρα θέλει μόλις 4,1 δευτερόλεπτα ώστε να πραγματοποιηθεί, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Πάντως, η Audi μπορεί να βάλει τον ηλεκτρονικό κόφτη πιο ψηλά (στα 280 χλμ./ώρα) αν της ζητηθεί. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S Tronic με τις επτά ταχύτητες είναι η μοναδική επιλογή στο RS3 και το σύστημα τετρακίνησης Quattro φροντίζει ώστε να υπάρχει πάντα πρόσφυση, με τη ροπή να κατανέμεται στον εμπρός και τον πίσω άξονα σε ποσοστό που ορίζεται από τις συνθήκες κίνησης. Στη γρήγορη οδήγηση, το RS3 εξοπλίζεται με ένα σύστημα που φρενάρει τον εσωτερικό τροχό στις στροφές, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της υποστροφής και το αυτοκίνητο να είναι πιο σταθερό, αλλά και διασκεδαστικό.

Πάντως παρά τον τρίτο όγκο που φαινομενικά παραπέμπει σε οικογενειακό αυτοκίνητο, το RS3 Sedan δεν θα μπορούσε με τίποτα να χαρακτηριστεί λύκος με προβιά. Το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο διακρίνεται από όποια γωνία κι αν το κοιτάξεις και αυτό γιατί οι σχεδιαστές της Audi φρόντισαν να το «φουσκώσουν» όπου γίνεται, να προσθέσουν διάφορες αεροδυναμικές πινελιές και να μεγαλώσουν τις εισαγωγές αέρα συγκριτικά με ένα A3 Sedan.

Σε όλα αυτά, προσθέστε και τις τεράστιες οβάλ εξατμίσεις, τους μεγάλους τροχούς και τα θηριώδη φρένα που υπάρχουν πίσω από αυτούς και έχουμε ένα αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν κρύβει την ισχύ του. Στο εσωτερικό, τα καθίσματα τύπου μπάκετ, οι κόκκινες λεπτομέρειες στις ραφές και τους αεραγωγούς, η επένδυση αλκανταρα στο τιμόνι και τα διακοσμητικά ανθρακονημάτινα φιλέτα, υπενθυμίζουν ότι αυτό δεν είναι ένα απλό A3. Τέλος, ένα από τα... επιβεβλημένα έξτρα είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Audi Virtual Cockpit που δίνει άλλο «αέρα» στο καντράν. Δείτε τις φωτογραφίες!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!