Πάγο στους Γερμανούς βάζουν οι Βρυξέλλες

Πέτρος Πιτσίνης
Πάγο στους Γερμανούς βάζουν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήνυσε τo Bερολίνο, επειδή σχεδιάζει να επιβάλλει διόδια στα ξένα Ι.Χ. και να απαλλάξει έμμεσα τους κατόχους αυτοκινήτων με γερμανικές πινακίδες.

Τέρμα στα τερτίπια των Γερμανών βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν έστειλε τη Γερμανία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την κατηγορία των διακρίσεων κατά των ξένων. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο του Βερολίνου για τα διόδια, που θα οφείλουν να πληρώνουν στο μέλλον τα Ι.Χ. όταν χρησιμοποιούν τις γερμανικές αούτομπαν.

Πέτρα του σκανδάλου αποτελεί μία διάταξη του γερμανικού νόμου, σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφεται κάθε χρόνο όλο το ποσόν των διοδίων στους κατόχους επιβατηγών αυτοκινήτων με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτό θα γίνεται έμμεσα με τη μορφή μείωσης των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν σε κάθε Ι.Χ. Μάλιστα η ΕΕ έχει υπολογίσει, ότι το ποσόν που προβλέπεται να επιστρέφεται, θα είναι ακριβώς το ίδιο με το σύνολο των διοδίων που έχει πληρώσει σε ετήσια βάση ο κάθε κάτοχος ενός γερμανικού Ι.Χ. Εννοείται, ότι οι χρήστες των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων με επιβατηγά οχήματα με ξένες πινακίδες, δεν θα απολαμβάνουν καμίας επιστροφής χρημάτων.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και της Γερμανίας κρατά εδώ και αρκετό καιρό, μάλιστα η ΕΕ είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο χρόνο τη διαδικασία εξέτασης του σχετικού νομοσχεδίου για τα διόδια, ενώ τους τελευταίους μήνες αντάλλαξαν οι δύο πλευρές πολλές επιστολές σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Κομισιόν δεν πείστηκε πάντως από τα επιχειρήματα των Γερμανών -παρά τις επαφές μαζί τους- και έτσι στέλνει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του νόμου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!