Ποιο φορτηγό τρέμουν οι Porsche; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Ποιο φορτηγό τρέμουν οι Porsche; (video)
Ο κολοσσός Ιron Knight της Volvo αποδίδει 2.400 ίππους, κάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,6’’ και κατέχει ήδη δύο παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας στην κατηγορία των βαρέων οχημάτων!

Η Volvo απέδειξε ότι η οδήγηση ενός φορτηγού δεν πρέπει να αποτελεί οπωσδήποτε μία βαρετή και κοπιαστική υπόθεση. Το πρωτότυπο Iron Knight αποδίδει 2.400 άλογα, διαθέτει αναλογία ίππων προς κιλά επιπέδου Porsche και έχει σπάσει ήδη δύο παγκόσμια ρεκόρ επιτάχυνσης, ενώ η τελική του ταχύτητα πλησιάζει τα 300 χλμ./ώρα. Ο «Σιδερένιος Ιππότης» της σουηδικής μάρκας αποκαλύφθηκε επίσημα αυτές τις ημέρες στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων του Ανοβέρου, όπου ανήκει στους απόλυτους σταρ των περιπτέρων και προσελκύει σαν μαγνήτης τους πολυάριθμους επισκέπτες.

Το αεροδυναμικό φορτηγό εφοδιάζεται με έναν απίστευτο εξακύλινδρο κινητήρα 12,8 λίτρων, που ξεδιπλώνει μία μέγιστη ροπή 6.000 Nm, η οποία μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός ειδικού αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων τύπου διπλού συμπλέκτη. Aν κάνετε τη διαίρεση, θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε ίππο ισχύος του Iron Knight αναλογούν μόλις 1,875 κιλά, όσα δηλαδή περίπου και σε μία Porsche 918 Spyder. Γιαυτό εξάλλου και δεν ξενίζουν οι επιδόσεις του βαρέος οχήματος, οι οποίες θυμίζουν supercar, αφού επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε μόνον 4,6’’.

Στα τέλη Αυγούστου είχε συγκεντρώσει το Iron Knight τα φώτα της δημοσιότητας με δύο εντυπωσιακά παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας για την επιτάχυνση 0 – 500 μ. και 0 – 1.000 μ. Ο «ιπτάμενος κολοσσός» χρειάστηκε στην πρώτη περίπτωση 13,71 δευτερόλεπτα, ενώ για το πρώτο χιλιόμετρο μετρήθηκαν 21,29 δευτερόλεπτα. Συνέχισε επίσης να σπάει τα χρονόμετρα πετυχαίνοντας 276 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα, τη στιγμή που το ανώτατο όριο για τα φορτηγά ορίζεται -στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- στα 100 χλμ./ώρα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!