Μότορλαντ, η έκτη ισπανική πίστα στο Moto GP

Νίκος Τσιώκος
Μότορλαντ, η έκτη ισπανική πίστα στο Moto GP
Η πίστα Μότορλαντ της Αραγονίας είναι η έκτη που έχει φιλοξενήσει αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας επί ισπανικού εδάφους. Πρώτος νικητής ο Στόνερ το 2010.

Στην Αραγονία μεταφέρεται η δράση του Moto GP το προσεχές Σαββατοκύριακο (23-25/9). Μπορεί η πίστα της Μότορλαντ να φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας μόλις το 2010, όμως έκτοτε έχουν προκύψει αρκετά στατιστικά.

Κατ' αρχήν, έγινε το έκτο σιρκουί που το πράττει αυτό επί ισπανικού εδάφους, τη στιγμή που για τη φετινή σεζόν είναι το τέταρτο. Πρώτος νικητής εκεί ήταν ο Κέισι Στόνερ, ενώ αποτελεί μία από τις τρεις πίστες που δεν έχει κερδίσει ο Βαλεντίνο Ρόσι. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στους περισσότερους αγώνες σε όλες τις κατηγορίες έχουν κυριαρχήσει οι Ισπανοί.

Αναλυτικά τα στατιστικά της Αραγονίας

Για πρώτη φορά η Αραγονία φιλοξένησε Γκραν Πρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας το 2010, όταν η Μότορλαντ έγινε η έκτη διαφορετική πίστα που το πράττει αυτό στην Ισπανία. Οι άλλες πίστες είναι οι Χέρεθ, Καταλούνια, Χαράμα, Μόντζουικ και Βαλένθια.

Πρώτος νικητής εκεί ήταν ο Κέισι Στόνερ με Ducati. Από εκεί και κυριάρχησε η Honda για τρία χρόνια, με τον Χόρχε Λορένθο (Yamaha) να έχει κερδίσει τους δύο τελευταίους αγώνες.

Οι Ισπανοί είναι κυρίαρχοι στο συγκεκριμένο Γκραν Πρι και στις τρεις κατηγορίες κερδίζοντας του 13 από τους 18 συνολικά αγώνες που έχουν διεξαχθεί. Οι μοναδικοί... ξένοι που έχουν ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου είναι οι Κέισι Στόνερ (Moto GP 2010, 2011), Αντρέα Ιανόνε (Moto 2 2010), Ρομάνο Φενάτι (Moto 3 2014) και Μιγκέλ Ολιβέιρα (Moto 3 2015).

Μετά τη νίκη του Στόνερ, είναι περιορισμένες οι παρουσίες της Ducati στο βάθρο σε αυτή την πίστα. Για την ακρίβεια, ο Νίκι Χέιντεν ήταν τρίτος το 2010, ενώ στην ίδια θέση τερμάτισε και ο Καλ Κράτσλοου το 2014.

Το καλύτερο αποτέλεσμα εκεί για τη Suzuki είναι η έκτη θέση, την οποία έχει σημειώσει δύο φορές, με τον Αλβάρο Μπαουτίστα το 2011 και με τον Αλέιξ Εσπαργκαρό πέρυσι.

Η Μότορλαντ είναι η μία από τις πέντε πίστες, των οποίων η κατεύθυνση είναι αντίθετη των δεικτών του ρολογιού. Οι άλλες τέσσερις είναι το Όστιν, το Σάχσενρινγκ, το Φίλιπ Άιλαντ και η Βαλένθια.

Αγνοεί τη νίκη επί ισπανικού εδάφους ο Μαρκ Μάρκεζ, που δεν έχει κερδίσει στους τελευταίους έξι αγώνες στην πατρίδα του. Η τελευταία... εντός έδρας νίκη του ήταν στη Βαλένθια το 2014. Επίσης, για τέσσερις σερί αγώνες ο Ισπανός δεν έχει τερματίσει στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση, κάτι που έχει γίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Μαζί με το Όστιν και το Σπίλμπεργκ η Μότορλαντ συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πίστες, στις οποίες δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ο Βαλεντίνο Ρόσι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!