Ο άνθρωπος που σεβόταν ο Άιρτον Σένα (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Ο άνθρωπος που σεβόταν ο Άιρτον Σένα (vid)
Οι περισσότεροι τον άκουσαν για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ «Senna» από τα χείλη του αξέχαστου βραζιλιάνου ως τον οδηγό με τον οποίο ο Σένα απολάμβανε μαζί του απολύτως την αγνή οδήγηση.

Τον Αύγουστο του 1980, ο Αύρτον Σένα ήταν 20 ετών. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Τζέσολο της Ιταλίας και ήταν ξαπλωμένος σε μια ξαπλώστρα του ξενοδοχείου του δίπλα στην πισίνα. Ήταν εξαιρετικά θυμωμένος. Την προηγούμενη ημέρα είχε χάσει άλλον έναν αγώνα από τον τιμ-μέιτ του, έναν περίεργο τύπο με μουστάκι, σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα καρτ στον κόσμο. Ήταν έξαλλος. Δεν μπορούσε με τίποτε να περάσει αυτόν τον ήρεμο Βρετανό, που εκείνη την χρονιά τον είχε νικήσει σε κάθε αγώνα, εκτός από έναν που έμεινε από κινητήρα. «Διάολε τι συμβαίνει... μουρμούρησε ο βραζιλιάνος μέσα από τα δόντια του...» Εκείνη την στιγμή, ο Τέρι Φούλερτον, ο μυστακοφόρος ταλαντούχος οδηγός που τόσο σεβόταν ο Σένα, έφτασε και εκείνος στην πισίνα και χαιρέτισε με ένα τεράστιο χαμόγελο τους μηχανικούς και πλησίασε τον Αύρτον. Και εκείνος... όρμηξε πάνω του τον αγκάλιασε, και έπεσαν και οι δύο στην πισίνα. Ο Φούλερτον όμως με τα ρούχα, το ρολόι και την πετσέτα, με όλους τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε δυνατά γέλια.



Η νέμεση του Σένα, ο Τέρι Φούλερτον είναι σήμερα 63 ετών και ζει σε ένα μικρό σπίτι στο Leicester της Αγγλίας, με τη σύζυγό του Νίλντα, την 11 ετών κόρη του και δύο σκυλιά. Όπως και ο ίδιος παραδέχεται, ζει φτωχικά και πολλοί λίγοι άνθρωποι έξω από τον κόσμο του επαγγελματικού καρτ γνωρίζουν το όνομά του. Το ταλέντο του Τέρι Φούλερτον δεν ανακαλύφθηκε ποτέ και δεν έτρεξε σε καμμιά κατηγορία αυτοκινήτου ή πολυ περισσότερο δεν έφτασε ποτέ στην F1. Οι περισσότεροι τον μάθαμε το 2010, δια στόματος Αύρτον Σένα, όταν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Senna" και παρουσίασε σκηνές από μια συνέντευξη του 1993, όπου ο Σένα, ήδη τότε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, άφησε όλους με το στόμα ανοικτό όταν ανέφερε τον Τέρι Φούλερτον ως τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό που είχε γνωρίσει με τον οποίο είχε -όπως ο ίδιος ανέφερε- την μεγαλύτερη ικανοποίηση να τρέχει μαζί του...

O Φούλερτον υπήρξε ένα φυσικό ταλέντο και είναι ίσως ο μεγαλύτερος οδηγός όλων των εποχών στο kart από άποψη κοντρόλ και ικανοτήτων και δεν το λέει μόνο ο Σένα που μετρά απίστευτα η γνώμη του αλλά και τα αποτελέσματα...

3 φορές Πρωταθλητής British Junior Karting , 4 φορές Πρωταθλητής European Championship και Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1973.

Το 1984 σταμάτησε τους αγώνες αλλά ακόμα και σήμερα είναι προπονητής οδηγών αγώνων και Kart. Ανάμεσα στους οδηγούς που έχει αναδείξει είναι ο Άλλαν Μακ Νις, ο Πολ Ντι Ρέστα, ο Τζάστιν Γουίλσον, ο Άντονι Ντέιβιντσον και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!