40 χρόνια από το μεγάλο... comeback του Λάουντα στη Μόντσα (vids & pics)

Νίκος Τσιώκος
40 χρόνια από το μεγάλο... comeback του Λάουντα στη Μόντσα (vids & pics)
Στη Μόντσα συνεχίζεται η δράση της Formula1 και εκεί πριν από 40 χρόνια έκανε το μεγάλο... comeback στις πίστες ο Νίκι Λάουντα, μετά το σοβαρό ατύχημά του στο Νίρμπουργκρινγκ.

Ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις φέρνει η Μόντσα, όπου συνεχίζεται η δράση της Formula1 αυτή την εβδομάδα, στον Νίκι Λάουντα. Ευχάριστες διότι βρήκε τη δύναμη να επιστρέψει στις πίστες, αν και πόναγε μόνο και μόνο που έβαζε το κράνος πάνω στα εγκαύματα. Δυσάρεστες επειδή επανέρχεται στο μυαλό εκείνη η μέρα στο Νίρμπουργκρινγκ το 1976, που στάθηκε αιτία για να δώσει μεγάλη μάχη για τη ζωή του.

Πλέον, έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από το μεγάλο... comeback στη δράση και ο ίδιος θυμάται τι συνέβη τότε. «Είχα πανικοβληθεί πολύ. Δεν μπορούσα να βγάλω το κράνος από το κεφάλι μου. Είπα ''τι συμβαίνει μ' εσένα;'' Ήταν η πίεση που έβαζα στον εαυτό. Όσο πιο πολύ περιμένεις, τόσο πιο πολλά προβλήματα προκύπτουν.

Πονούσα λόγω των εγκαυμάτων στο κεφάλι μου, αλλά παρά ταύτα το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να επιστρέψω στο μονοθέσιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δοκίμασα το μονοθέσιο της Ferrari και όλα ήταν εντάξει, αλλά ήρθα στη Μόντσα την Παρασκευή και ξαφνικά το ξεπέρασα. Πανικοβλήθηκα, φοβόμουν και δεν τα κατάφερα.

Επέστρεψα στο ξενοδοχείο, σκέφτηκα τι έγινε και μετά είπα στον εαυτό μου: ''Έλα πίσω το Σάββατο και βγάλε την πίεση, οδήγησε για τον εαυτό σουτ και μην κοιτάς τους χρόνους και τους υπόλοιπους''. Έτσι έκανα», δήλωσε ο Αυστριακός, που σήμερα κατέχει θέση στη Mercedes ως μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Πάντως, στις κατατακτήριες δοκιμές είχε καταφέρει να έρθει τότε πέμπτος και στον αγώνα τέταρτος, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνει το προβάδισμα στη μάχη του τίτλου με τον Τζέιμς Χαντ, ο οποίος είχε εκμεταλλευτεί την απουσία του μεγάλου αντιπάλου του για να μειώσει τη διαφορά. Τέλος, να σημειώσουμε ότι θεωρήθηκε δίχως αμφιβολία μία από τις πιο γενναίες ενέργειες στην ιστορία της Formula1 η κίνησή του να επανέλθει πρόωρα στη δράση, αφού δεν είχε ανακάμψει πλήρως από τα εγκαύματά του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!