Η καριέρα του Μάσα σε αριθμούς

Νίκος Τσιώκος
Η καριέρα του Μάσα σε αριθμούς
Ο Φελίπε Μάσα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Formula1 και το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του σε αριθμούς.

Ενώ είχε συζητήσεις με τη Williams για το ενδεχόμενο ανανέωσης, ο Φελίπε Μάσα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Formula1. Έτσι, κι έγινε, όπως ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος στη Μόντσα για να βάλει τέλος σε μία καριέρα 15 ετών στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η F1 χάνει, λοιπόν, χάνει έναν άνθρωπο που ήταν... κόσμημα για το άθλημα, αφού ήταν... κύριος εντός και εκτός πίστας χωρίς να ενοχλήσει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του σε αριθμούς.

Αναλυτικά:

22 ετών ήταν όταν ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula1. Έκανε ντεμπούτο με τη Sauber στην Αυστραλία το 2002.

41 παρουσίες στο βάθρο έχει μέχρι σήμερα όντας στην 21η θέση των πόντιουμ όλων των εποχών. Μπροστά του είναι ο Μαρκ Γουέμπερ με 42 και πίσω του ο Ρικάρντο Πατρέσε με 37.

11 νίκες μετράει έως τώρα στην καριέρα του και είναι 27ος στη λίστα με τους νικητής όλων των εποχών μαζί με τους Ζακ Βιλνέβ και Ρούμπενς Μπαρικέλο. Από το τωρινό γκριντ μόνο 6 πιλότοι έχουν παραπάνω νίκες. Επίσης, όλες έχουν έρθει με τη Ferrari για να είναι ο τέταρτος πιο πετυχημένος πιλότος της ομάδας του Μαρανέλο μαζί με τον Φερνάντο Αλόνσο. Ο Μίκαελ Σουμάχερ μέτρησε 72, ο Νίκι Λάουντα 15 και ο Αλμπέρτο Ασκάρι 13.

242 είναι οι εκκινήσεις που έχει μέχρι σήμερα και είναι ένατος στη λίστα όλων των εποχών, ενώ αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Από το τωρινό γκριντ μόνο οι Τζένσον Μπάτον, Φερνάντο Αλόνσο, Κίμι Ραϊκόνεν έχουν περαιτέρω εκκινήσεις. Και οι τρεις είναι από τους πιο... παλιούς στην F1.

139 είναι οι αγώνες που έχει τρέξει με τη Ferrari και μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει περισσότερες με τη Scuderia.

16 pole position μετράει στην καριέρα του ο Μάσα και είναι 18ος στη λίστα όλων των εποχών μαζί με τους Στέρλινγκ Μος και Κίμι Ραϊκόνεν.

4 χατ τρικ (pole, νίκη, ταχύτερος γύρος) έχει πετύχει ο Βραζιλιάνος και μόνο 12 οδηγοί έχουν σημειώσει παραπάνω.

15 ταχύτερους γύρους έχει καταφέρει ο Μάσα μέχρι στιγμής στην καριέρα του, όσους και ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής Τζάκι Στιούαρτ, με τον οποίο μοιράζεται την 21η θέση στη λίστα όλων των εποχών.

2 είναι ο αριθμός της πιο υψηλής θέσης που έχει τερματίσει στη βαθμολογία σε μία σεζόν. Ήταν, φυσικά, το 2008, όταν έχασε τον τίτλο από τον Λιούις Χάμιλτον μόλις για έναν βαθμό.

36 παρουσίες στο βάθρο έχει μετρήσει ο Μάσα με τη Ferrari. Μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ, Ρούμπενς Μπαρικέλο και Φερνάντο Αλόνσο έχουν περισσότερες.

15 pole position έχουν έρθει για λογαριασμό των κόκκινων του Μαρανέλο, με τους Μίκαελ Σουμάχερ και Νίκι Λάουντα να βρίσκονται μπροστά του.

3 είναι οι ομάδες για τις οποίες έχει τρέξει στην F1. Πρώτη ήταν η Sauber, ακολούθησε η Ferrari, με την οποία... ξόδεψε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καριέρας του για να την ολοκληρώσει με τη Williams.

1 από τους 6 Βραζιλιάνους νικητές στη Formula1 είναι και ο Μάσα. Οι άλλοι 5 είναι οι Άιρτον Σένα, Νέλσον Πικέ, Έμερσον Φιτιπάλντι, Ρούμπενς Μπαρικέλο και Κάρλος Πάσε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!