Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο Skoda Kodiaq (pics, vids)

Πέτρος Πιτσίνης
Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο Skoda Kodiaq (pics, vids)
Χθες είδαμε τις πρώτες φωτογραφίες του Τσεχικού SUV και μετά την επίσημη παρουσίασή του, γνωρίζουμε τα πάντα για τους κινητήρες και τις εκδόσεις του!

Η Skoda αναβαθμίζει την γκάμα της και προσθέτει ένα νέο SUV μοντέλο, το οποίο έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στις πωλήσεις της κατηγορίας του. Από χθες, είχαμε στη διάθεσή μας τις πρώτες φωτογραφίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όμως σήμερα ήρθαν και οι επίσημες, μαζί με λεπτομέρειες για τα μηχανικά σύνολα και τις εκδόσεις.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το πενταθέσιο ή επταθέσιο (αν ζητηθεί) Kodiaq έχει μήκος 4,7 μέτρα και τοποθετείται στο άνω άκρο της κατηγορίας των μεσαίων SUV. Με χώρο αποσκευών στα 720 λίτρα, θα χωρέσουν όλα τα μπαγκάζια χωρίς προσπάθεια και αν οι επιβάτες είναι μόνο δύο και τα καθίσματα αναδιπλωθούν, έχουν στη διάθεσή τους ένα κλειστό... γήπεδο με χωρητικότητα 2.065 λίτρων! Σύμφωνα με τη Skoda, μπορείς να μεταφέρεις αντικείμενα με μήκος έως 2,8 μέτρα, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για ένα αυτοκίνητο που δεν είναι... βαν.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στα συστήματα ενημεροδιασκέδασης (infotainment) του Kodiaq, αφού προσφέρονται τρεις επιλογές. Η «βασική», χρησιμοποιεί μια οθόνη αφής 6,5 ιντσών και υποστηρίζει το Android Auto, το Apple CarPlay και τεχνολογία SmartLink. Η επόμενη επιλογή χρησιμοποιεί οθόνη οκτώ ιντσών και διατίθεται με δορυφορική πλοήγηση και ειδική λειτουργία για τις εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ στην τελευταία προστίθεται μια μνήμη 64 GB ώστε ο οδηγός να «φορτώσει» ο,τι θέλει! Επιπλέον, στην κορυφαία επιλογή, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός Wi-Fi δικτύου με ταχύτητες επιπέδου LTE (4G).

Σε ο,τι αφορά τους κινητήρες, οι προβλέψεις από τα μέσα του ειδικού τύπου ήταν σωστές. Σαν ένα μέλος της... οικογένειας που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB, εφοδιάζεται με σύγχρονα μοτέρ, αλλά και με πολλές άλλες επιλογές. Συγκεκριμένα, οι TSi κινητήρες βενζίνης ξεκινάν από τα 1.4 λίτρα με απόδοση 125 ή 150 ίππων και ροπή 200 και 250 Nm αντίστοιχα. Πιο ψηλά, ο 2.0 TSi έχει 180 άλογα και 320 Nm ροπής και για την ώρα, είναι το δυνατότερο βενζινοκίνητο σύνολο, όμως θεωρείται αρκετά πιθανό να τοποθετηθεί αργότερα ο δίλιτρος με τα 280 άλογα από το Superb.

Απέναντι στους ντίζελ, ο 2.0 TDi διατίθεται σε δύο παραλλαγές, με 150 ίππους (και 340 Nm ροπής), ή 190 (και 400 Nm ροπή). Ανάλογα με την έκδοση κινητήρα, η Skoda θα προσφέρει το Kodiaq και με ένα σύστημα τετρακίνησης για περισσότερη άνεση στις εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG θα διατίθεται προαιρετικά στις μικρότερες εκδόσεις και στάνταρ στις μεγαλύτερες.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας από την άλλη είναι υπερπλήρης και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Ενεργό Cruise Control, προειδοποίηση σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα και αυτόματο φρενάρισμα σε έκτακτη ανάγκη, αλλά και ένα σύστημα από κάμερες περιμετρικά του αμαξώματος που βοηθάει το κοντρολάρισμα του μεγάλου SUV σε στενά πάρκινγκ ή σε περάσματα εκτός δρόμου. Έτσι, δημιουργείται μια σφαιρική εικόνα και το σύστημα μπορεί να προβάλει μια κάτοψη του αυτοκινήτου, βοηθώντας τον οδηγό ώστε να μη «τραυματίσει» το Kodiaq. Η Skoda ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το επόμενο έτος, με τις τιμές να ανακοινώνονται αργότερα στο έτος. Ακολουθεί ένα βίντεο με τα highlights της παρουσίασης του μοντέλου και αμέσως μετά ένα ακόμη, που δείχνει το εσωτερικό του. Παρακάτω, δείτε και τις επίσημες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η μάρκα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!