Στο... σπίτι της είναι Ferrari!

Νίκος Τσιώκος
Στο... σπίτι της είναι Ferrari!
Κυρίαρχη είναι στο... σπίτι της η Ferrari με 18 νίκες, αν και πιο πρόσφατη είναι του Αλόνσο το 2010, τη στιγμή που ο τελευταίος Ιταλός νικητής στην... έδρα του ήταν ο Σκαρφιότι το 1966.

Τη στιγμή που περιμένουμε να διεξαχθεί το Γκραν Πρι της Ιταλίας στη Μόντσα, καθώς και αν ο Ναός της Ταχύτητας θα παραμείνει στο καλεντάρι της Formula1 και τα επόμενα χρόνια, ας δούμε μερικούς αριθμούς που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στη γειτονική χώρα.

Κατ' αρχήν, είναι αξιοσημείωτο ότι η Μόντσα φιλοξενεί αγώνες της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την... αφετηρία της το 1950, με εξαίρεση το 1980, όταν πήρε τη... σκυτάλη η Ίμολα για μία και μοναδική χρονιά.

Από εκεί και πέρα, η Ferrari είναι κυρίαρχη στο... σπίτι της με 18 νίκες, με άπαντες στη Scuderia να ελπίζουν ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το Γκραν Πρι του Βελγίου.

Μάλιστα, η τελευταία νίκη στην... έδρα της ήταν το 2010 με τον Φερνάντο Αλόνσο. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι μόλις 4 Ιταλοί έχουν επικρατήσει στον εντός έδρας αγώνα τους, με τελευταίο τον Λουντοβίκο Σκαρφιότι το μακρινό 1966.

Αναλυτικά οι αριθμοί της Μόντσα

247 χλμ./ώρα είναι το ρεκόρ μέσου όρου ταχύτητας στη Μόντσα και έγινε από τον Μίκαελ Σουμάχερ το 2003 στον πιο γρήγορο αγώνα στην ιστορία της Formula1.

160 μέτρα απαιτούνται για να επιβραδύνεις από τα 350 στα 80 χλμ./ώρα μ' ένα μονοθέσιο της F1 στο τέλος της ευθείας των πιτς στη Μόντσα. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κάθε πιλότος θα πρέπει να ασκήσει βάρος 177 κιλών στο πεντάλ του φρένου.

Μόλις 0.610 δεύτερα ήταν η διαφορά του πρώτου από τον έκτο στον αγώνα του 1971, που είναι η μικρότερη διαφορά τερματισμού στην ιστορία του σπορ.

Στον ίδιο αγώνα ο Πίτερ Γκέτχιν εκκίνησε από την 11η θέση και πανηγύρισε τη νίκη με την BRM. Είναι η χαμηλότερη θέση εκκίνησης νικητή στην ιστορία του Γκραν Πρι Ιταλίας.

83 Ιταλοί πιλότοι έχουν εκκινήσει σε αγώνα που έγινε στο... σπίτι τους.

37 οδηγοί έχουν ανέβει στο βάθρο επί ιταλικού εδάφους φορώντας τις φόρμες της Ferrari.

Το 79% του μήκους της πίστας έχει... ξοδευτεί με φουλ γκάζι.

6 παρουσίες στο βάθρο μετράει ο Φερνάντο Αλόνσο στην Ιταλία, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να είναι ο μοναδικός που έχει περισσότερες (8).

Το ρεκόρ στις pole position επί ιταλικού εδάφους είναι 5 και κάτοχοι είναι οι Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και Άιρτον Σένα. Αν ο Λιούις Χάμιλτον είναι στην κορυφή των χρόνων στις κατατακτήριες δοκιμές αυτό το Σαββατοκύριακο, θα προσθέσει το όνομά του στους προαναφερθέντες.

Σε 18 περιπτώσεις η Ferrari έχει κερδίσει στο... σπίτι της! Η Scuderia κατέχει και το ρεκόρ νικών εκεί, με τη McLaren να ακολουθεί με 10 ιταλικές νίκες και τη Williams να παίρνει σειρά με 6.

4 Ιταλοί έχουν κερδίσει στο... σπίτι τους. Πάντως, θα πρέπει να τρέξει κανείς πάρα πολύ πίσω για να βρει τον τελευταίο, αφού ήταν ο Λουντοβίκο Σκαρφιότι το μακρινό 1966.

358,3 χλμ./ώρα ήταν η τελική ταχύτητα στο περσινό Γκραν Πρι και την έπιασε ο Κίμι Ραϊκόνεν.

Στον ίδιο αγώνα το ταχύτερο πιτ στοπ καταγράφηκε στα 2.1 δεύτερα. Έγινε από τη Red Bull στον Ντανιίλ Κβιάτ.

Συνολικά 23 πιτ στοπ έγιναν κατά τη διάρκεια του περσινού αγώνα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!