«Έγκλημα» η αργή οδήγηση στην «αριστερή» (video)

Πέτρος Πιτσίνης
«Έγκλημα» η αργή οδήγηση στην «αριστερή» (video)
Μερικές φορές, η άσκοπη «κατάληψη» της λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, από την υπερβολική ταχύτητα!

Καθημερινά στους δρόμους σημειώνονται αμέτρητα ατυχήματα, σοβαρά η μη, όμως θα μπορούσαν να περιοριστούν με κάποιες απλές κινήσεις. Μια μελέτη έχει δείξει πως η αργή κίνηση στην αριστερή λωρίδα, κρύβει πολλές παγίδες τόσο για αυτόν που το κάνει, όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες της οδού.

Αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, είναι αυτονόητο (στη θεωρία) ότι οι οδηγοί που κινούνται πιο αργά, θα πρέπει να παραμείνουν δεξιά. Στην πράξη όμως αυτό δεν γίνεται για πολλούς λόγους. Έτσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν κάποιος οδηγεί στην αριστερή με 8 χλμ./ώρα λιγότερα από τους γύρω του, είναι πιο επικίνδυνος από ότι αν ταξίδευε με 8 χλμ./ώρα περισσότερα!

Ο λόγος είναι απλός. Εκείνος που θα θελήσει να προσπεράσει, θα το κάνει (λανθασμένα) από δεξιά, όπου εκεί τα αυτοκίνητα κινούνται πιο αργά. Με την εναλλαγή των λωρίδων, κάποια στιγμή μπορεί κάτι να πάει στραβά και να γίνει το ατύχημα, που με τις ταχύτητες αυτοκινητόδρομου συχνά είναι σοβαρά. Το βίντεο που ακολουθεί, καταλήγει σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα, αυτό που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από τον ΚΟΚ.

Δηλαδή, η κίνηση των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται στη δεξιά λωρίδα και μόνο σε συνθήκες προσπέρασης, επιτρέπεται η χρήση της αριστερής. Έτσι η ροή της κυκλοφορίας γίνεται ασφαλέστερη και πιο γρήγορη, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να κινηθεί πιο γρήγορα από εμάς ανεξάρτητα από αν αυτό επιτρέπεται ή όχι, οφείλουμε να κάνουμε δεξιά και να τον αφήσουμε να περάσει, ώστε να μην επιχειρήσει κάτι επικίνδυνο για να το κάνει.

Πολλοί διαφωνούν με αυτό και λένε ότι δεν θα κάνουν δεξιά για να περάσει κάποιος, αν κινούνται με την ταχύτητα που προβλέπει το όριο στο συγκεκριμένο δρόμο, ωστόσο αρκετές αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να κόβουν κλήσεις σε αυτούς που δεν παραχωρούν την αριστερή λωρίδα σε όσους θέλουν να προσπεράσουν, ακόμη κι αν αυτοί υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η «ευλάβεια» τήρησης αυτών των κανόνων στη Γερμανική Autobahn. Σε κάποια σημεία, δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στην αριστερή λωρίδα, συνεπώς κάποια αυτοκίνητα εκεί ξεπερνούν και τα 300 χλμ./ώρα! Ο λόγος που καταγράφονται ελάχιστα ατυχήματα κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο δρόμο, είναι ο σεβασμός των λωρίδων από τους οδηγούς, οι οποίοι δεν καθυστερούν τους υπόλοιπους και όλοι συνυπάρχουν αρμονικά. Δείτε το πολύ επεξηγηματικό βίντεο!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!