Ρόσμπεργκ, ο δέκατος

Νίκος Τσιώκος
Ρόσμπεργκ, ο δέκατος
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη επί βελγικού εδάφους και 20ή με τη Mercedes για να γίνει ο δέκατος πιλότος στην ιστορία που έφτασε αυτόν τον αριθμό με μία ομάδα. Έπιασε τον Αλόνσο ο Χάμιλτον στα βάθρα.

Πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά προέκυψαν, με το πέρας του αγώνα στο Σπα του Βελγίου. Συγκεκριμένα, ο Νίκο Ρόσμπεργκ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη επί βελγικού εδάφους, αλλά και 20ή στην καριέρα του.

Όλες οι παρουσίες του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου έχουν έρθει με τη Mercedes, με τον Γερμανό να γίνεται ο δέκατος πιλότος στην ιστορία της Formula1 που έφτασε αυτόν τον αριθμό με μία ομάδα. Από εκεί και πέρα, ο Λιούις Χάμιλτον έπιασε τον Φερνάντο Αλόνσο στην τρίτη θέση της λίστας με τα πόντιουμ όλων των εποχών, καθώς έχει πλέον 97 όσα και ο Ισπανός.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ferrari δεν είχε ούτε έναν πιλότο της στο βάθρο για τέταρτο σερί αγώνα, αλλά και το σερί του Νίκο Χούλκενμπεργκ με 107 εκκινήσεις σε Γκραν Πρι δίχως να έχει ανέβει στο βάθρο. Τέλος, η Mercedes έφτασε τις οχτώ συνεχόμενες νίκες και θέλει να ξεπεράσει τις δέκα που έφτασε από πέρυσι μέχρι φέτος και το ρεκόρ της McLaren.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Σπα

Για τρίτη φορά στην καριέρα του τερμάτισε στο βάθρο έχοντας εκκινήσει από την 20ή ή χαμηλότερη θέση, κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς άλλος στην ιστορία, ενώ ήταν η έκτη στην καριέρα του, που είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από τη συγκεκριμένη θέση.

Αυτό ήταν το δέκατο πόντιουμ του Βρετανού στη σεζόν και 97ο στην καριέρα του για να πιάσει τον Φερνάντο Αλόνσο στην τρίτη θέση της λίστας όλων των εποχών. Μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ (155) και Αλέν Προστ (106) έχουν περισσότερα.

Για 31η φορά στην καριέρα του ο Χάμιλτον έκανε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και πέρασε στην τέταρτη θέση της λίστας όλων των εποχών. Από το τωρινό γκριντ μόνο ο Κίμι Ραϊκόνεν έχει περισσότερους με 43.

Πρώτη νίκη για τον Νίκο Ρόσμπεργκ επί βελγικού εδάφους και 20ή στην καριέρα του, όλες με τη Mercedes. Ο Γερμανός έγινε ο δέκατος πιλότος στην ιστορία που φτάνει τις 20 νίκες με μία ομάδα.

Αυτή ήταν η έκτη νίκη του Ρόσμπεργκ στη σεζόν, όσες έχει και ο Χάμιλτον, τη στιγμή που η Mercedes έφτασε τις οχτώ σερί για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Το καλύτερο σερί των «ασημί βελών» είναι δέκα και διήρκεσε από την Ιαπωνία πέρυσι μέχρι φέτος στη Ρωσία για να απέχουν μία από το ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο κατέχει η McLaren από το 1988.

Ο Ρόσμπεργκ οδήγησε την κούρσα σε κάθε γύρο στο Σπα και είναι η έβδομη φορά στην καριέρα του που κέρδισε με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, έτσι ήρθαν και οι τρεις τελευταίες νίκες του.

Για δεύτερο σερί αγώνα ο Ντάνιελ Ρικιάρντο τερμάτισε δεύτερος, ενώ αυτό ήταν ο τέταρτος τερματισμός του στο βάθρο στη χρονιά. Ανάμεικτα συναισθήματα, όμως, στη Red Bull, αφού ο Μαξ Φερστάπεν ήταν εκτός των βαθμών για πρώτη φορά, μετά από εφτά αγώνες.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Φερνάντο Αλόνσο τερμάτισε στους βαθμούς έχοντας εκκινήσει πίσω από την 20ή θέση. Στο Σπα τερμάτισε έβδομος, ενώ έχει εκκινήσει από τόσο χαμηλά σε εννιά περιπτώσεις. Με αυτούς τους βαθμούς, η McLaren ξεπέρασε την Toro Rosso στη βαθμολογία και είναι έκτη με 48 βαθμούς.

Από τη μεριά της, η Force India ξεπέρασε τη Williams και είναι τέταρτη με 103 πόντους, ενώ είχε τον καλύτερο απολογισμό βαθμό στη σεζόν, καθώς πήρε 22 στο Σπα. Από το ντεμπούτο της το 2008 ποτέ η ομάδα του Σίλβερστοουν δεν έχει τερματίσει πάνω από την πέμπτη θέση.

Το καλύτερο αποτέλεσμα στη σεζόν και στην καριέρα του είχε ο Νίκο Χούλκενμπεργκ, με την τέταρτη θέση στο Σπα, ενώ είχε την ευκαιρία να ανέβει και στο βάθρο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Έτσι, ο Γερμανός έχει εκκινήσει 107 Γκραν Πρι χωρίς να είναι στο πόντιουμ, κάτι που τον φέρνει στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας όλων των εποχών. Στην πρώτη θέση είναι ο Άντριαν Σούτιλ με 128 εκκινήσεις δίχως να βρεθεί στην πρώτη τριάδα, με άλλον έναν πιλότο που έχει περάσει από τη Force India να έχει μόλις μία τέταρτη θέση, τη στιγμή που ο Χούλκενμπεργκ έχει τρεις.

Για τέσσερις σερί αγώνες και πέντε στη φετινή σεζόν η Ferrari δεν είχε ούτε έναν από τους πιλότους της στο πόντιουμ. Στη Scuderia ελπίζουν να σταματήσει αυτό το αρνητικό σερί στο... σπίτι τους στη Μόντσα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!