108 χρόνια εξέλιξης στα αγωνιστικά κράνη (video)

Πέτρος Πιτσίνης
108 χρόνια εξέλιξης στα αγωνιστικά κράνη (video)
Από τα υφασμάτινα προστατευτικά από τη σκόνη και το χαλίκι του 1908 στα σημερινά ανθρακονημάτινα με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό και τον εξαερισμό, το κράνος των οδηγών αλλάζει και συνεχίζει να εξελίσσεται!

Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα τα οποία αλλάζουν με τα χρόνια, αλλά και ο εξοπλισμός ασφαλείας των οδηγών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κράνη. Στις αρχές του 20ού αιώνα ένα απλό υφασμάτινο... σκουφάκι ήταν ο προπομπός των κρανών, όμως στην ουσία προστάτευε μόνο από τη σκόνη και τα πετραδάκια.

Αργότερα, ήρθαν τα full face που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και έχουν ειδικό κέλυφος που απορροφά τους κραδασμούς και περιορίζει τους τραυματισμούς σε συγκρούσεις, ενώ πλησιάζοντας στο σήμερα ήρθαν τεχνολογίες όπως η προστασία του αυχένα, ο εξαερισμός, η ενδοεπικοινωνία, ο αεροδυναμικός σχεδιασμός, το σύστημα τροφοδοσίας του οδηγού με υγρά και η κατασκευή από ελαφριά και υπερανθεκτικά υλικά όπως τα ανθρακονήματα! Έτσι, το βάρος στα κράνη του 2016 υπερβαίνει ελάχιστα το κιλό και η προστασία είναι δεδομένη, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Ένα βίντεο από την ομάδα της Donut Media τα δείχνει όλα αναλυτικά και σε εικόνες. Δείτε το!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!